Суперліга (жінки). 2-й фінальний тур. «Хімік» досяг двозначного відриву

07:40 | 11 апреля 2015

За підсумками другого дня змагань в Южному «Хімік» сягнув десяти очкового відриву, проте боротьба за другу позицію загострилася.

 «Галичанка-ТНЕУ» - «Сєвєродончанка» - 0:3 (21:25, 19:25, 25:27)

«Галичанка»: Дуб’янська, Дудник, Мадзар, Єфременко, Палій, Туркула (к); Вік.Дельрос (л), Чернецька, Карпець, Вер.Дельрос. Тренер - Андрій Романович.

«Сєвєродончанка»: Деніна, Юрченко, Дорсман, Афанасьєвська, Лісєєнкова (к), Балабанова; Хорольська, Літвіновська. Тренер - Гарий Єгиазаров.

Судді: А.Скибіцькій (Львів), В.Паєвський (Харків).

Тривалість матчу: 73 хв. (23+24+26).

Кращі гравці (версія ФВУ): Мадзар - Балабанова.

10 квітня. Южне. ФСК «Олімп». 100 глядачів.

 

Зайвий раз говорити про настрій волейболісток «Северодончанки» на цей матч не доводилося. Тут було кілька факторів: прикра суха поразка в Тернополі, де дві партії завершилися на балансі, плюс турнірна мотивація, це само собою, адже підопічні Гарія Егіазарова перебували на останньому місці.

Згідно різниці в очках, а вона, нагадаємо, була мінімальною, проходила і боротьба на майданчику. Хоча й не без гойдалок. Після стартової рівноваги вперед вийшла «Галичанки» за рахунок дій в атаці і на блоці - 8:5. «Сєвєродончанка» з Ганною Лісєєнковою на вістрі наче й не помітила цього відставання. Після ейсу Ольги Балабанової - 12:10. Далі 14:11. За рахунок дій на сітці суперник скоротив відставання до мінімуму. 14:13. Гарій Єгіазаров негайно просигналізував про бажання поспілкуватися з підопічними по душах. Не набуло дії, більш того, вони засипалися в прийомі - на подачі Катерини Дудник. 14:17. Ще один тайм-аут. Все-таки прийняли, а потім ще й заблокували тернопільську догравальницю. І знову відставання мінімальне. 16:17. Андрій Романович також відповів тайм-аутом. Рідкісне явище - задовго до фінішу обидва наставника використали квоту перерв, притому що очікувалася досить спекотна боротьба. 19:17 - «Галичанка» попереду. Світлана Дорсман за рахунок вмілого блоку вивела свою команду в лідери. «+1» У «Северодончанки». 23:21 після чергової атаки Лісєєнкової. І 25:21 після двох промахів лідера нападу суперника в особі Дудник.

У другій партії після стартового рівності знову вперед вийшла «Галичанка» - 11:8 після двох атак все тієї ж Дудник. А потім провал. На прийомі. Людмила Афанасьєвська запустила гостру подачу, з якою суперник ніяк не міг впоратися. Підсумок: відрізок програний з рахунком 0:6. Повернути статус лідера «Галичанка» не змогла, хоча і була близька до цього. У кінцівці позначився досвід Лісєєнкової - тричі поспіль вона відігравалася від блоку, в той час, як її візаві Дудник подібної ефективністю атаки похвалитися не могла. 25:19 і 2:0 - попереду «Сєвєродончанка».

Втім, початок партії №3 трохи перевернуло уявлення про найближче майбутнє. Підопічні Гарія Егіазарова посипалися в прийомі. 0:4. Крім того, тернопільські волейболістки прихопили на блоці Лісєєнкову. Відповідно і отримали вагому перевагу - 11:5, 19:12. Вболівальники вже готувалися до четвертого сету, але, як це іноді трапляється в жіночому волейболі, команда, яка відчула запах перемоги, нехай і локальної, дала слабину, а суперник поступово почав надолужувати прогаяне. 19:21 - після звичайного удару Деніної, з якою «галичанка» незрозумілим чином не впоралася. Тайм-аут. І три сетболи у тернопільської команди. Ніщо не заважало закінчити партію на свою користь. Але, по-перше, сєвєродонецькі волейболістки боролися до кінця, а по-друге, їх суперниці не блищали точністю. Що вже казати, якщо найдосвідченіша Олена Туркула в такий відповідальний момент промахнулася. А Лісєєнкова - ні. Поставила крапку Афанасьєвська, яка «зачохлила» Дудник. 27:25 - вольова перемога «Сєвєродончанки» в партії і найважливіша в матчі - і в турнірному відношенні, і в психологічному, в контексті подальшої боротьби.

 

«Хімік» - «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - 3:0 (25:23, 25:22, 25:16)

«Хімік»: Кальченко, Трушкіна, Чернуха, Томіч, Кодола (к), Перетятько; Степанчук (л), Нємцева, Расточило. Тренер - Сергій Голотов.

«Орбіта»: Дуднікова, Дрозд, Дєдкова, Сильченкова (к), Сухорукова, Скрипак; Дерюгіна (л), Кліменова (л), Яструб, Пугачова. Тренер - Ігор Філіштинський.

Судді: В.Паєвський (Харків), А.Скибіцькій (Львів).

Тривалість матчу: 68 хв. (26+22+20).

Кращі гравці (версія ФВУ): Трушкіна - Яструб.

10 квітня. Южне. ФСК «Олімп». 360 глядачів.

 

Перед звітним матчем у «Орбіти» ще залишалися шанси поборотися за чемпіонський титул, і запорізька команда постаралася максимально ускладнити життя фавориту, попутно вирішуючи свої турнірні завдання. І треба сказати, що підопічні Ігоря Філіштинський дав справжній бій чинним чемпіонкам.

Першими у відрив пішли волейболістки «Хіміку». Анастасія Чернуха вибила суперника з прийому, дозволивши своїй команді домогтися переваги в чотири очки - 9:5. До технічної перерви - 12:10. Втім, як показали події перших двох партій, це ні про що не говорило. «Орбіта», взявши на озброєння блок і захист, після перерви відставала не більше, ніж на одне-два очки, а в кінцівці партії, взагалі, вийшла вперед - 20:19, 22:21. У цей момент Сергій Голотов взяв тайм-аут, і тепер уже «Хімік» включив блок по максимуму: Надія Кодола закрила Катерину Дуднікову, Анастасія Чернуха - Христину Пугачову і нарешті - потрійний блок Расточило-Трушкіна-Чернуха - Вікторію Дєдкову. 24:22. Подвійний сетбол. Один - «Орбіта» відіграла, але у вирішальний момент в жорсткому єдиноборстві на сітці помилку допустила саме запорізька волейболістка. 25:23 - «Хімік» дотиснув непоступливого суперника.

У другій партії напруга не спадала. «Хімік», хоч і лідирував довгий час, але, при цьому добити м"яч до паркету далеко не завжди вдавалося з першого разу - блок і захист «Орбіти» працювали надійно. Южненська команда тим часом намагалася по максимуму використовувати таку ефективну зброю як подача. Ось Міна Томіч двічі змусила помилитися приймаючих - 9:6. До перерви - 12:8. Далі 16:12 після удару все тієї ж Томіч. У складі суперника успішно увійшла в гру 16-річна Юлія Яструб, що замінила Дудникову. Завдяки її зусиллям «Орбіта» скоротила відставання вдвічі і змусила Сергія Голотова взяти тайм-аут. 17:15. Але Дєдкова, закривши Томич, все-таки зрівняла рахунок. 18:18. Якийсь час команди йшли в жорсткій зв"язці, відповідаючи ударом на удар. Але у вирішальний момент дався взнаки досвід южненських волейболісток. 20:19, 21:20. Кодола - блок-аут, Трушкина - блок і як завершальний картину штрих удар Чорнухи, яка поклала м"яч чітко в майданчик. 24:20. Все ясно. Підсумок партії - 25:22.

У третій партії боротьба тривала до позначки «7», поки на подачу не вийшла все та ж Чернуха. Серія помилок в прийомі і удар-парашут від Кодоли, що став цілковитою несподіванкою для суперниць. Такі удари рідко побачиш у волейболі. 12:7. І тут же черговий «зліт» Катерини Кальченко, і її ж одиночний блок для Дєдкової. 15:7. Все ясно в цьому матчі. 25:16 і 3:0 - «Хімік» відірвався від конкурентів уже на десять очок.

У суботу о 12 годині - у господарок завершальний матч туру з «Галичанкою», а «Орбіті» о другій годині дня належить відстояти другу позицію в поєдинку з «Сєвєродончанкою».

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами сайту ВК «Хімік»

Источник