Суперліга (жінки). Другий етап. «Хімік» пішов у відрив

22:41 | 03 апреля 2015

 Вже після другого дня другого етапу картина боротьби за чемпіонський титул дещо прояснилася.

«Хімік» переміг «Орбіту», а «Галичанка», яка не мала до цього очок, взяла верх над «Сєвєродончанкою» та догнала конкурентів. Діючи чемпіонки України тим часом пішли у відрив на шість очок. 

«Хімік» - «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - 3: 0 (25:20, 25:10, 25:12)

«Хімік»: Кальченко, Трушкіна, Чернуха, Томіч, Кодола (к), Перетятько; Степанчук (л), Нємцева, Расточило. Тренер - Сергій Голотов.

«Орбіта»: Дрозд, Дєдкова, Сильченкова (к), Пугачова, Сухорукова, Скрипак; Дерюгіна (л), Яструб, Дуднікова, Угленко. Тренер - Ігор Філіштинський.

Судді: В.Козловський (Рівне), В.Паєвський (Харків).

Тривалість матчу: 57 хв. (20+17+20).

Кращі гравці (версія ФВУ): Перетятько - н/визначений.

3 квітня. Тернопіль. СК ТНЕУ. 90 глядачів.

Після вчорашнього матчу з «Сєвєродончанкою», коли «Орбіта» вела 2:0, але програла, мотивація запорізької команди була ясна, без будь-яких варіантів, намагатися відібрати очки у «Хіміка», що їй вдалося в регулярному чемпіонаті. Це обіцяв і Ігор Філіштинський напередодні туру.

Перше очко в матчі набрала саме «Орбіта» - Дар"я Дрозд відігралася від рук блокуючих. Вели запорізькі волейболістки до позначки «3». Потім відбувся обмін атаками: неточними з боку суперника і чіткими з боку лідерів «Хіміка» - Надії Кодоли та Іріни Трушкіної. Олександра Перетятько додав подачу навиліт. Потім тому ж стилі спрацювала Трушкина - два ейси. І вже «+6» - 14:8. Запорізька команда, звичайно, спробувала перейти на орбіту «Хіміка», але з цього мало, що вийшло. Знову подача, знову впевнена гра на сітці. Трохи випала з гри Анастасія Чернуха, але екс-ії одноклубниця по «Керкінітіді» Олена Расточило, яка вийшла замість неї, завершила справу, розпочату подругами по команді. 25:20.

Якщо у підопічних Ігоря Філіштинського були якісь наміри щодо успіху хоча б у другій партії, то вони вже в дебюті були зруйновані подачею «Хіміка». Почали – 2:2. А потім десять поспіль подач виконала капітан команди. З ейсамі не склалося, але з організацією атаки у «Орбіти» виникли великі проблеми. Ефективно попрацювали на сітці Трушкіна, Чернуха, а також Міна Томіч. 12:2. І надалі картина гри не змінилася. 25:10 - підсумок партії.

У третій партії «Хімік» зберіг контроль над грою, пригнічуючи суперника гострої подачею - 7:2, 12:4, 17: 8. Кінцівка матчу пройшла під акомпанемент ефективних дій южненських перших темпів - Катерини Кальченко та Іріни Трушкіної, які набрали шість з восьми останніх очок. Крапку в матчі поставила Трушкіна, реалізувавши забіг з другої зони. Запорізькі волейболістки в захисті не впоралися, хоча і намагалися. 25:12.

3:0 - впевнена перемога «Хіміка» у своєму 200-му матчі в Суперлізі. Завтра о 11.00 гра з «Сєвєродончанка», а потім довгоочікувана дорога додому. Нагадаємо, що «Хімік» виїхав з Южного 23 березня, коли відправилися на єврокубкові матчі в Мінськ та Жешув. 

 

«Галичанка-ТНЕУ» - «Сєвєродончанка» - 3:0 (28:26, 29:27, 25:16)

«Галичанка»: Дуб’янська, Дудник, Мадзар, Єфременко, Палій, Туркула (к); Вік.Дельрос (л), Вер.Дельрос, Чернецька. Тренер - Андрій Романович.

«Сєвєродончанка»: Деніна, Дорсман, Афанасьєвська, Лісєєнкова (к), Літвіновська, Балабанова; Юрченко, Хорольська. Тренер - Гарій Єгіазаров.

Судді: В.Паєвський (Харків), В.Козловський (Рівне).

Тривалість матчу: 79 хв. (25+30+24).

Кращі гравці (версія ФВУ): Дудник - Лісєєнкова.

3 квітня. Тернопіль. СК ТНЕУ. 300 глядачів. 

Напевно, все-таки не вистачило «Сєвєродончанку» після п"ятисетового матчу напередодні на те, щоб домогтися позитивного результат і в другий день. Та і фактор свого майданчика - в усіх відношеннях, чи не найважливіше значення. Підвищена мотивація господарок, які грали при своїх уболівальниках, звичний зал, який набагато менше Льодового палацу, де тренуються підопічні Гарія Егіазарова. У вирішальні моменти, коли ціна помилки була досить висока, це, швидше за все, і сказалося.

Треба віддати належне тернопільським волейболісткам, які в перших двох партіях, котрі й стали визначальними, були ближче до успіху. Так, у першій партії вони вели 22:18, 24:21. Зусиллями Інни Деніної і Анни Лісєєнкової «сєвєродончанки» відіграли три сетболу. «Галичанка» весь час на крок попереду – 25:24, 26:25, 27:26. В останньому епізоді не обійшлося без везіння - м"яч з хазяйського прийому перелетів на бік суперника. Та й упав посеред волейболісток, які застигли, як в німій  сцені в «Ревізорі». Реальний шанс зі своєю атаки вийти вперед упущений. А в наступному розіграші підопічні Андрія Романовича таки дотиснули опонента. Ганна Єфременко, яка перший рік грає у волейбол на такому рівні, один в один заблокувала досвідчену Тетяну Літвіновську. 28:26.

У другій партії «Галичанка» багато в чому зусиллями Оксани Мадзар, яка потужно грала на сітці, домігся шестиочкової переваги - 17:11. Але в підсумку все знову звелося до розбірок на балансі. І знову постійно перевага у господарок. Волейболістки «Сєвєродончанки» билися за кожен м"яч, як тигриці, суперниці приблизно також.

У складі господарок на вістрі Катерина Дудник, у «Сєвєру», як завжди, Анна Лісєєнкова. У такій перестрілці і проходила кінцівка. І все-таки «Галичанка» з п"ятого разу реалізувала сетбол. Завдяки «помилку передачі» з боку суперника. 29:27.

А в третьому сеті все було зумовлено вже в дебюті. Посипалися помилки: торкання сітки, дві осічки в прийомі після подачі Ангеліни Дуб’янської, ще один блок Єфременко, тепер уже на Юрченко. 4:0. Далі «Галичанка» впевнено контролювала ситуацію на майданчику і добилася перемоги, за рахунок якої вирвалася на проміжне друге місце. 

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами сайту ВК «Хімік»

Источник