Суперліга (жінки). Старт фінального турніру. Анкета тренерів

09:25 | 02 апреля 2015

 Сьогодні 2 квітня в Тернополі розпочинається вирішальний раунд боротьби жіночих команд за чемпіонський титул.

Прес-служба ФВУ запропонувала головним тренерам учасниць змагань відповісти на питання анкети.

1. Як пройшла підготовка? Як оцінюєте стан команди перед початком фінального турніру

2. Яка ціль стоїть перед командою на другому етапі

3. Чи маєте стратегічний план на перший тур?

4. Які складові необхідні для досягнення цілі?

 

Сергій ГОЛОТОВ, головний тренер ВК «Хімік»:

1. Цілеспрямованої підготовки, звісно, не було, адже кілька днів тому ми ще грали в єврокубку. Команда знаходиться в непоганій формі, але головне, щоб волейболістки відійшли від образливої поразки від «Уралочки», перше за все психологічно. Гравці втомлені та пригнічені цією невдачею. Нинішній емоційний стан команди я б порівняв з тим, що був, коли ми програли «Дрезднеру» у «золотому сеті» в минулорічному єврокубку.

2. Звичайно, перемога.

3. Наш головний стратегічний план – перемога в кожному матчі. Звісно, ми розуміємо, що кожен суперник буде націлений відібрати у нас очки.

4. Головний фактор успіху – рівень підготовки команди, закладений упродовж сезону. Фінальні матчі покажуть, хто як попрацював за цей період.

 

Ігор ФІЛІШТИНСЬКИЙ, головний тренер ВК «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»:

1. Підготовка пройшла нормально, але простудився один з ключових гравців команди. Зараз у зв’язку з тим, що вибула Лідія Лучко, ми знаходимося в стадії шліфування гри. Є у нас придбання на фінальний етап (Вікторія Дєдкова, відома по виступам за черкаський «Круг». – прес-служба). Взагалі, маємо деяку розбалансованість в командних діях. І це вже проявилося в іграх з «Волинню» в останньому турі першого етапу.

2. Якщо нам вдалося стати другими в регулярному чемпіонаті, то волейбольна громадськість міста в хорошому сенсі і не в дуже хорошому підбурює до того, щоб зберегти цю позицію, говорячи: «Третє ж місце вже було». Я реаліст – всі команди, за виключенням «Хіміку», однакового рівня. Звісно, хто буде краще готовий, то й матиме перевагу. Хотілось би, щоб арбітраж був нормальним, адже ігри будуть наднапруженими

3. Не будемо ділити ігри на більш важливі і менш важливі, гратимемо з усіма. Для того, щоб становитися сильніше духом, треба «лізти» на всіх, в тому числі і на «Хімік», ну і, само собою, на «Галичанку» з «Сєвєродончанкою», адже саме в серйозних битвах верстаються гравці. Наприклад, як з турецькою «Бурсою», яка зараз вийшла у фінал Кубку виклику ЄКВ – ті матчі пішли у великий плюс волейболісткам.

4. Так, другий етап виходить коротким, а разом з цим і екстремальним, свого роду бліц, як в шахах. Стосовно графіку другого етапу, сподіваюсь, що в подальшому будемо більше думати про волейбол при складанні такого календаря. На мій погляд, можна було набагато раціональніше зверстати фінальну частину чемпіонату. Ми, тренери, знаємо, як розумно відновлювати людей, але такий календар все рівно не на користь спортивній стороні справи.

Якщо «Хімік», наприклад, має обойму людей, інші команди – ні. Багато чого залежатиме від того, як тренери розпорядяться гравцями, чи зуміють уникнути волейболістки простудних захворювань. Чим більше передбачиш, упередиш, в тому числі можливі єдиноборства, тим ближче будеш до успіху.

 

Гарій ЄГІАЗАРОВ, головний тренер ВК «Сєвєродончанка»

1. В цілому підготовка пройшла за планом, хоча ми, звісно, не говоримо про ідеальний стан команди, адже сезон вже закінчується, тож у гравців ті, чи інші проблеми починають проявлятися. Позитивний момент – відновилася після травми Таїсія Хорольська.

2. Медалі. Враховуючи те, що ми не використали перевагу свого майданчику, будь-які нагороди будуть для нас великим досягненням. Притому, що у нас і обмежена кількість гравців.

3. Я говорив про це на початку сезону, і зараз повторюся, адже ігри першого етапу це підтвердили – «Хімік» я ставлю трохи відокремлено від інших команд, а трійка у складі «Сєвєродончанки», «Орбіти» та «Галичанки» вестиме між собою боротьбу за друге місце. Тому я розглядаю ігри з прямими конкурентами як більш важливі для нас. Природно, основна задача для нас в першому турі – не дати суперникам відірватися. Адже ми гратимемо в довільно некомфортних для себе умовах – я маю на увазі невеличкий зал після Льодового палацу в Сєвєродонецьку, де ми тренуємося. Задача-мінімум – зберегти статус-кво, задача-максимум – відірватися самім.

4. По-перше, я вважаю, що дванадцять ігор за місяць – це забагато. В жодному чемпіонаті я зіштовхувався з тим, що фінальний раунд проводився в такому напруженому графіку, причому з роз’їздами. Графік – наднапружений, а «Хімік» ще й зіграв два матчі в півфіналі єврокубку, причому на виїзді. Тому, думаю, найважливіше для кожної команди – зберегти здоров’я гравців, адже надмірні навантаження, як правило, ведуть за собою травми. Звісно, при такому календарі дуже важливо, в якому фізичному стані підійдуть команди до ігор. Нам в будь-якому разі буде складно, адже ми всі матчі граємо на виїзді. Ще один фактор – психоемоційний стан гравців, адже всі матчі будуть напруженими, тому психоемоційні витрати будуть колосальними.

 

Андрій РОМАНОВИЧ, головний тренер ВК «Галичанка-ТНЕУ»:

1. Не скажу, що задоволений на всі 100%, але більш-менш команда готова. Не вийшло відпрацювати на одному рівні – були в роботі і зриви. Не бачу ще зарядженості, стовідсоткової віддачі кожного дня, кожної хвилини, на кожний м’яч. Мене непокоїть, що від такої нестабільності в тренувальному процесі буде нестабільність і під час ігор. Це показали і останні матчі з «Орбітою». До того ж не всі гравці повністю відновилися – з цього виходили в тренувальному процесі, виходитимемо в самих матчах..

2. Ми розуміємо, що «Хімік» більш збалансована та укомплектована команда, тому ставити перед собою задачу стати чемпіоном не зовсім логічно та реально. А ось з «Орбітою» та «Сєвєродончанкою» ми цілком можемо боротися – всі три команди більш-менш рівного класу.

3. Не можу сказати, що ми не боротимемось з «Хіміком»: якщо піде гра, звісно, ніхто не зупинятимемо волейболісток. Буває таке, що і у южненської команди не йде гра. Але нам однозначно треба вигравати свої матчі, тому все ж таки під час гри з «Хіміком» триматимемо в голові більш важливі для нас ігри з конкурентами.

4. В кожному турі треба буде показувати результат, якщо хочеш чогось досягти. Також слід відзначити, що у всіх трьох команд-конкурентів немає великого запасу замін, тобто якось змінити хід матчу буде доволі складно. Тому важливе значення матиме фізична підготовка, а також фактор спортивної удачі.

Придумувати якусь спеціальну підготовку немає сенсу. Треба вивести команду на нормальний рівень підготовки до фінального турніру та втримати його упродовж змагань. 

Прес-служба ФВУ

Источник