Володимир РОМАНЦОВ: «За матеріальними умовами та досвідом ми поступаємось усім, та примудряємось давати результат!»

16:55 | 31 марта 2015

Харківську «Юракадемію» сміливо можна назвати одним з відкриттів нинішнього чемпіонату України в Суперлізі.

І для своїх суперників, і для багатьох спеціалістів вона залишається «темною конячкою».

Слід нагадати хоча б коротку передісторію. Вилетівши 2013 року з Суперліги і опинившись у другому за престижністю дивізіоні українського волейболу, підопічні Володимира Романцова усього за рік змогли повернути собі місце в еліті, але тут втрутились економічні обставини. В результаті спонсори знайшлися вже по ходу сезону-2014/2015, і колектив зміг долучитися до чемпіонату вже після закінчення його першого етапу!.. Здавалося б, потяг пішов, і «юристів» чекає безрадісна доля – боротьба за місця в ар’єргарді.

Але не так сталося, як гадалося. На здивування конкурентів «Юракадемія» швидко почала відновлювати нестачу балів у турнірній таблиці, відбираючи очки майже у кожної команди, за винятком хіба що «Локомотива». Тому й не дивно, що «академіки» за тур до фінішу забезпечили собі місце у фінальній четвірці. У першому турі фінального раунду, який проходив в її рідних стінах, команда Володимира РОМАНЦОВА також виявилася колючою для супротивників. «Юристи» зіграли у минулому турі найбільше партій – 14 – і, набравши три очки, посідають третю сходинку у турнірній таблиці.

 

– Володимире Івановичу, а якими ви бачите підсумки першого туру?, – питаємо головного тренера «Юракадемії».

– Ми зіграли три матчі на досить непоганому рівні. Це саме той випадок, коли тренер задоволений грою навіть у тих випадках, коли був відсутній результат. У першу чергу маю на увазі наш стартовий матч з «Локомотивом». Зізнаюся, спочатку думали над тим, щоб виставити у цьому поєдинку другий склад, або, як мінімум, замінити наших основних виконавців після першої партії. Але зібрався повний зал глядачів – більше 500 людей (у протоколі зазначено чомусь лише 395), а самі хлопці вийшли з таким завзятим бажанням грати, що в мене не вистачило духу вносити корективи і випускати резерв. Ми ж бо граємо у першу чергу для вболівальників – нехай вони насолоджуються грою провідних волейболістів! Я гадаю, що ми не розчарували у цій зустрічі публіку, навіть незважаючи на те, що виграли у «залізничників» лише одну партію. До того ж, як показала статистика матчу, майже у всіх компонентах, окрім блоку, ми не поступилися підопічним Юрія Філіпова. Окремі гравці проявили себе з найкращого блоку. Наприклад, Олег Шевченко показав чудову ефективність в атаці – з 23-х виходів на ударну позицію реалізував 18. У протистоянні з такою командою, як «Локомотив», це дуже серйозний показник!        

– У матчах з «Вінницею» та «Хімпромом» ви не пошкодували про своє рішення випустити на «Локомотив» основу?

– Десь сил нам, може, і забракло, але, знову ж таки, граємо для глядачів, а не для себе, тому ні про що не шкодую. Так, в обох наступних матчах ми вигравали в двох перших партіях, та відчували серйозні проблеми у наступних сетах. У зустрічі з «Вінницею» нестача «функціоналки» коштувала нам перемоги – ми програли 2:3, притому, що дуже драматичним вийшов тай-брейк: поступалися 1:9, змогли зрівняти – 14:14, та у найвідповідальніший момент зіпсували подачу. Хоча з точки зору змісту гри претензій до хлопців у мене немає. У нас в цьому турі не було жодної провальної партії!..

– В цілому ви згодні з тим, що настільки впевнений виступ «Юракадемії» цього сезону був дещо несподіваним?

– Я сприймав би наші результати належним чином, якщо б так само їх сприймало і керівництво команди. Після матчу з «Локомотивом», за який, повторюся, мені не було соромно за хлопців, відбулася ситуація, коли один з безпосередніх керівників клубу висловив нам претензії – мовляв, зіграли ганебно. Мені залишалося лише знизати плечима…

Я ж бо треную студентську команду – і за середнім віком виконавців, і за матеріальним, транспортним, медичним забезпеченням ми поступаємося, мабуть, усім колективам Суперліги, та при цьому примудряємося давати результат. У нашому стартовому складі грають два хлопці 1997 року народження, вже не кажу про резерв, який майже повністю складається з тих, кому в цьому році виповниться лише 18… Добре, що нещодавно вдалося дозаявити двох досвідчених виконавців – ліберо Максима Бегменка та першого темпа Вадима Рудя. Та цього, як ви розумієте, недостатньо, щоб претендувати на високі місця. Тепер же дійшло до того, що той самий керівник говорить нам про те, що будь-який результат в чемпіонаті, окрім потрапляння в «призи», буде розцінюватися як провальний...

– Що ви очікуєте від наступних турів фінального етапу?

– З огляду на те, якими драматичними були матчі першого туру, то боротьба буде надзвичайно принципова і, мабуть, йтиме до останнього ігрового дня! Видно, що суперники гідні один одного, і ми побачимо багато змістовних матчів. Для нашої команди зараз головне – відновитися, тому що дуже короткою є перерва між першим і другим туром. На тренуваннях бачу, що хлопці «наїлися» волейболу досхочу і мають потребу хоча б у якомусь перепочинку. Та вже у четвер – початок другого туру, тож ми дамо суперникам бій, не сумнівайтесь!

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник