Суперліга (жінки). 14-й тур. Визначилося розташування місць в першій четвірці

15:55 | 16 марта 2015

До останнього м’яча повторного матчу «Орбіта» - «Волинь» тривала боротьба за другу сходинку в регулярному чемпіонату. Від цього результату напряму залежало хто посяде другу сходинку «Сєвєродончанка», чи «Орбіта». Якщо б запорізька команда втратила у другий день два очки, сєвєродонецькі волейболістки стали б господарками передостаннього туру 2-го етапу та мали б три очки. Все вирішувалося в п’ятій партії. «Орбіта» дотиснула суперника і стала другою, випередивши конкурента за кращим співвідношенням партій.

 

 

ОРБІТА-ЗТМК-ЗНУ - КОНТИНІУМ-ВОЛИНЬ-УНІВЕРСИТЕТ – 3:1, 3:2 

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» (Запоріжжя) - «Континіум-Волинь-Університет» (Луцьк) - 3:1 (23:25, 25:15, 25:18, 25:19)

Орбіта: Дрозд, Сільченкова  (к),  Пугачова, Сухорукова, Биценко, Скрипак; Дерюгіна (л); Дуднікова. Тренер - Ігор Філіштинський.

Волинь: Житовоз (к), Тищенко, Ужва, Яцків, Молодцова, Степанюк; Карасьова (л), Скрипник, Собчук. Тренер - Богуслав Галицький.

Судді: Алім Батюк (Кривий Ріг) та Михайло Мельник (Київ).

Тривалість матчу: 88 хв. (23+19+24+22).

Кращі гравці (версія ФВУ): Скрипак – Степанюк.

13 березня. Запоріжжя. Палац спорту ПАТ ЗАБ. 315 глядачів.

 

Перша партія завершилася досить несподівано. Запоріжанки, програвши перші три розіграшу м"яча, змогли переломити хід сету, і вийшли вперед 6:4. Однак, команда гостей і не думала здаватися. Гра вирівнялася - 9:9. Ось тут господарі майданчика зробили спурт і змогли виграти відрізок з рахунком 8:1. Здавалося, суперник зломлений. На жаль, як іноді буває, у дівчат з Луцька відкрилося друге дихання і їм вдалося не тільки відіграти гандикап у сім очок, але й виграти першу партію.

Але, мабуть, сил, і моральних, і фізичних було витрачено досить багато, оскільки три наступні партії залишилися за запорізькою командою.

 

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - «Континіум-Волинь-Університет» - 3:2 (25:15, 21:25, 19:25, 25:22, 15:8). Орбіта: Дрозд, Сільченкова (к), Пугачова, Сухорукова, Биценко, Скрипак; Дерюгіна (л); Дуднікова, Угленко. Тренер - Ігор Філіштинський.

Волинь: Житовоз (к), Тищенко, Ужва, Яцків, Молодцова, Степанюк; Карасьова (л), Скрипник, Собчук. Тренер - Богуслав Галицький.

Судді: М.Мельник (Київ), А.Батюк (Кривий Ріг).

Тривалість матчу: 95 хв. (19+21+21+22+12).

Кращі гравці (версія ФВУ): Скрипак – Степанюк.

14 березня. Запоріжжя. Палац спорту ПАТ ЗАБ. 134 глядачі.

 

Другий ігровий день став, як би, продовженням першого. Але тільки одна партія. Гості спробували провести її в такому ключі, як і першу партію попереднього дня. Не вийшло, «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» легко домоглася перемоги - 25:15. У другому сеті все перевернулося з ніг на голову. Запоріжанки повели в рахунку - 3:0, 5:2. Далі Олександра Биценко і Катерина Сильченкове не змогли переграти блок гостей, а капітан команди з Луцька зв"язуючий гравець Анна Житовоз виграла очко на другій передачі і вже на табло 5: 5. Ще один раз «Орбіта» повела в рахунку - 6: 5, і все. А після рахунку 7:7 господарі стали програвати розіграш за розіграшем. Ігор Філіштинський намагався якось напоумити своїх підопічних, але нічого не допомагало - ані заміни, ані тайм-аути. Як наслідок, партія програна. У тому ж ключі пройшов і третій сет, в якому «Орбіті» жодного разу не вдалося повести в рахунку.

Схоже могло статися і в четвертій партії. 2:0 повели запоріжанки, а далі - 3:5, 5:8, 9:12, 11:14. Якщо б вони програли цю партію, вони стали би четвертими. Але ось рахунок зрівнявся - 15:15. Богуслав Галицький взяв тайм-аут. Неначе допомогло - 16:17. «Орбіта» виграє чотири очки поспіль, трохи пізніше рахунок змінюється на 23:19. Здавалося, ось перемога в сеті. Але помилки в атаці і вже 23:22. І все ж, точку вдалося поставити Катерині Сильченкове та Христині Пугачової - 25:22.

Боротьба в п’ятому сеті йшла до рахунку 9:8. Далі ривок 6:0 – і все. «Орбіта» - друга.

 

Ігор ФІЛІШТИНСЬКИЙ, головний тренер ВК «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»:

- У нас середня команда. Багато гравців травмовані, пішла в декретну відпустку Ліда Лучко. Спостерігається розбалансованість дій гравців, невдало грає зв"язуючий гравець. Я її не звинувачую, бо вона у нас один-єдиний гравець цього амплуа. Грає від дзвінка до дзвінка. У нас була дуже яскрава друга гра в Тернополі. Дівчатка грали на натхненні. Мене вуджу тоді налякало це, адже у нас молода команда, Скрипак – 18 років, Биценко - 19, і ми не можемо грати поспіль кілька ігор на одному рівні. Не вистачає Дуднікової. Після травми, отриманої в Южному, вона ніяк не може відновитися. Багато речей ми ще вчимося робити. Попереду другий етап чемпіонату, в принципі, дві команди з трьох нам по зубах.

 

 

ХІМІК - ПЕДУНІВЕРСІТЕТ- ШВСМ - 3:0, 3:0

«Хімік» - «Педуніверсітет- ШВСМ» - 3: 0 (25:14, 25:11, 25:20)

Хімік: Кальченко, Расточило, Чернуха, Герасимова, Карпушина; Степанчук (л). Тренер - Сергій Голотов.

Педуніверситет: А.Жула, Ткаченко, Шарая (к), Кравчук, Українець, Коленко; Задніпровська (л), Качан, Біда, О.Жула. Тренер - Володимир Жула.

Судді: С.Овчарук (Миколаїв), Ю.Омельченко (Одеса).

Тривалість матчу: 58 хв. (18+18+22).

Кращі гравці (версія ФВУ): Кальченко - Ткаченко.

13 березня. Южне. ФСК «Олімп». 115 глядачів.

 

У першому матчі з чернігівською командою вперше в стартовому складі перед рідною публікою вийшли Олена Напалкова і Тетяна Карпушина. Стартова «сімка» відіграла весь матч без замін, повноцінний відпочинок отримали Ірина Трушкіна, Міна Томіч, Надія Кодола, Олександра Перетятько і Алла Політанська.

Перше очко подачею навиліт набрала Напалкова. Чернігівські волейболістки відігралися, але наступні три розіграші залишилися за господарками майданчика - 4:1. Перший тайм-аут у матчі взяв Володимир Жула. Але...

Напалкова зробила короткий пас однією з найдосвідченіших на майданчику 23-річній Катерині Кальченко, та на частку секунди зависла і пробила, коли блок вже опустився. Виглядало дуже красиво. 8:4. Вона ж відправила команди на технічну перерву 12:5. Треба відзначити, що підопічні Володимира Жули не знітилися перед іменитим суперником і час від часу демонстрували свої вміння в окремих елементах, зокрема Карина Кравчук і Анна Жула на сітці. А відразу після перерви Олександра Коленко закрила хід Анастасії Чернусі. Але закінчилося все без несподіванок. 25:14.

Початок другої партії «Хімік» провів ще більш переконливо. 4:1 - Юлія Герасимова встромила м"яч у майданчик, зробивши «зліт» в третій зоні. 8:2 - два бали від Чернухи (блок плюс атака). Дзвінок на перерву зробила Тетяна Карпушина, відігравшись від блоку. 12:4.

Підопічні Сергія Голотова частенько використовували укорочені подачі, які приземлялися в третій зоні суперника, і це приносило успіх, принаймні, у суперника з’являлися складнощі в організації гри. З такою подачею був пов"язаний ще один красивий епізод за участю Герасимової - ця волейболістка завжди фонтанує емоціями, і цей матч не став винятком. Ще одна укорочена подача була виконана настільки тонко, що м"яч, ледь, торкнувшись троса, впав чи не на середню лінію. Краса та й годі, а головне море емоцій, за що ми так любимо волейбол, особливо жіночий. 21:9. Відзначилася на сітці і юна зв’язуюча Олена Напалкова. Блок один в один - 23:10. У результаті - 25:11.

На початку третьої партії волейболістки «Педуніверситету», скориставшись замішанням фаворита, повели в рахунку. 4:3 - ліворука Кравчук обіграла на блоці Чернуху. Далі 5:3, а суперництво цих нападників у четвертій зоні «Хіміка» стало принциповим у цій партії. Так в наступному розіграші Кравчук двічі спробувала повторити трюк з Чернухою, але лідер нападу «Хіміку» в цей день двічі її закрила один в один, і в підсумку розіграш залишився за господарками майданчика. Блок-аут Юлії Качан - і знову «+2» у «Педуніверсітета». 6:4. Ось такий позитивний відрізок вийшов у юної чернігівської порослі. Зрозуміло, що «Хімік» повернув гру в своє русло. Двічі стрельнула Карпушина - 10:8, 12:9. Але в цілому суперник явно може занести собі цю партію в актив - двадцять одне очко. Переможну крапку в матчі поставила Юлія Герасимова, відігравшись від рук блокуючих атакою з другої зони. Відігралася і, як зазвичай, пустилася в танок.

3:0 - чергова перемога «Хіміка».

 

Тетяна КАРПУШИНА, гравець ВК «Хімік»:

- Тетяна, вітаємо з переможним дебютом в Южному. Які враження, які емоції після гри?

- Добре, що виграли. Багато чого, звичайно, не виходило. Трохи порадувала себе в прийомі, в захисті, але не виходив напад - хотілося б, щоб більше м"ячів було забито.

- Сильно хвилювалася перед грою?

- Вперше я вийшла в основному складі в матчах команди в Рівному. Хвилювалася, звичайно, але вже менше - це другий раз, коли виходила в складі.

- Які завдання тренер ставив?

- На даному етапі моє завдання №1 - якомога більше забивати, тобто проявити себе в нападі, чого не вийшло зробити в повній мірі.

- Які висновки ви для себе зробили після сьогоднішньої гри?

- Зрозуміла, що у мене не виходить, що роблю не так, наприклад, вихід під м"яч, якісь ще елементи, де потрібно додати, і, звичайно, те, що говорить тренер - це все йде в роботу над собою.

- Правда, що після таких перемог команди, як у вівторок, коли «Хімік» вийшов у півфінал, молоді хочеться ще більше працювати, щоб в майбутньому виходити на майданчик в таких іграх?

- Звичайно, хотілося б грати в таких матчах. Нам надається можливість тренуватися, і, таким чином, все залежить тільки від нашого бажання. Буде бажання, будуть цілі - буде просування вперед.

 

«Хімік» - «Педуніверсітет- ШВСМ» - 3: 0 (25:13, 25:10, 25:14)

Хімік: Расточило, Чернуха, Герасимова, Томич, Кодола (к), Перетятько; Степанчук (л), Політанська, Напалкова, Карпушина. Тренер - Сергій Голотов.

Педуніверситет: А.Жула, О.Жула, Ткаченко, Шарая (к), Кравчук, Українець; Задніпровська (л), Качан, Біда. Тренер - Володимир Жулай.

Судді: Ю.Омельченко (Одеса), С.Овчарук (Миколаїв).

Тривалість матчу: 54 хв. (18+17+19).

Кращі гравці (версія ФВУ): Томич - А.Жула.

14 березня. Южне. ФСК «Олімп». 85 глядачів.

 

У другому матчі Сергій Голотов вирішив задіяти ряд гравців основного складу - і лише дві центральні - Ірина Трушкіна з Катериною Кальченко, залишилися на лавці, і в цей день на майданчик взагалі не виходили. І таким чином, на одній з позицій в третій зоні, як і в січневих матчах з «Орбітою», була заграна Олена Расточило.

Основні кутові нападники «Хіміка» й зумовили старт матчу - 6:0. Але чернігівські волейболістки і в цей день не знітилися, відповівши двома блоками - двічі була закрита Міна Томіч. Втім, Міна не забарилася з відповіддю - атакою поверх блоку в шосту зону, а потім приклалася і Анастасія Чернуха. На перерву пішли за рахунку 12:4. Трохи заспокоїлися, чим суперник і скористався, скоротивши відставання до трьох очок. 14:11. Але другій половині «Хімік» включив подачу. Спочатку відзначилася Олександра Перетятько, а потім Юлія Герасимова, вийшовши на лінію вогню за рахунку 19:13, а у підсумку завершивши партію ейсом. 25:13.

 

У другій партії на позиції сполучною вийшла Алла Політанська, інші гравці - на своїх позиціях. Стартували - 0:2. З виходом Політанської на подачу «Хімік» домігся спочатку двозначного переваги - 4:2, змусивши Володимира Жулу взяти тайм-аут, а потім і тризначного - 6:2. Це Герасимова «зачохлила» Анну Жулу. Далі без гойдалок - 12:5, 22:9 і 25:10. Знову «Хімік» поставив крапку ейсом, цього разу у виконанні Анастасії Чорнухи.

З початку третьої партії вийшли Олена Напалкова і Тетяна Карпушина. Отримали більш щільний дебют - 3:3, 7:6, 10:9. І тут «Хімік» добився вагомої переваги - 14:9. Далі все під контролем. 25:14 - закінчився матч помилкою суперника. 3:0 - двадцять сьома перемога в регулярному чемпіонаті.

Южненська команда перемогла на 1-му етапі - 81 очко в 28 матчах при співвідношенні партій 83-10. Показники набраних очок і програних партій є рекордними для чемпіонатів України, що проводилися за італійською системою підрахунку очок (з 2008 року).

 

Прес-служба за матеріалами сайт «Вся власть» та офіційного сайту ВК «Хімік»

Источник