Латвійська «Бразилія» для українського досвіду!

18:29 | 10 марта 2015

У столиці Латвії, Ризі, а саме у місцевому Центрі пляжного волейболу «Бразилія» відбулося засідання Східно-Європейської волейбольної зональної асоціації (EEVZA), присвячене питанням волейболу пляжного.

Нарада пройшла під координуванням головного секретаря EEVZA Інари Брокане, і в ній взяли участь представники майже всіх країн-членів асоціації -- Азербайджану, Білорусі, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Росії, а також України. Від Федерації волейболу України на зустрічі був присутній член комісії волейболу пляжного ФВУ, координатор з цього виду спорту Олександр Самсонюк.

 

Свято пляжного волейболу знову в Україні?

Одним з питань порядку денного було узгодження календаря змагань на сезон, що розпочинається. Але після обговорення цієї теми учасники зустрічі вирішили відкласти розклад змагань на доопрацювання. Однією з причин відстрочки, за словами Олександра Самсонюка, була також ситуація в Україні.

«Вперше з 2011 року в нашій країні може відбутися один з етапів EEVZA Beach Volleybal Tour. Останні три роки ці змагання, на жаль, обходили нашу країну стороною. Але у 2015-му для України зарезервований час – наприкінці серпня, якраз на День незалежності нашої держави. Гадаю, що питання – бути чи не бути одному з етапів EEVZA Beach Volleybal Tour в Україні – буде остаточно вирішене за два-три місяці до запланованої дати. Наразі можу лише сказати, що з боку делегатів від інших країн я відчув зацікавленість у тому, щоб Україна була одним з господарів цього туру, хоча ніхто і не може гарантувати, що таке саме ставлення буде і з боку спортсменів. Обов’язковою умовою того, щоб змагання відбулися у нас, має бути згода як мінімум трьох іноземних збірних… Що стосується можливого місця проведення цього турніру, то одним з варіантів є Харків, іншим - Черкаси», - відзначив Олександр Самсонюк.

 

16-річні, на старт!..

Ще одним питанням, яке обговорювалося на засіданні, був розвиток дитячого пляжного волейболу в Європі та у країнах EEVZA зокрема. «Делегати погодили пропозиції від української сторони стосовно того, щоб у наступному році, окрім чемпіонату серед юніорів до 18-ти років проводився чемпіонат EEVZA і серед 16-річних юнаків та дівчат, - відзначив Олександр Самсонюк. - Також в планах на майбутнє є проведення і зимових дитячо-юнацьких турнірів у критих спорткомплексах з піщаним покриттям».

Те, що Східно-європейська волейбольна зональна асоціація йде назустріч країнам, в яких пляжний волейбол ще недавно не мав особливого розвитку, можна пересвідчитися на прикладі Вірменії. Делегати на засіданні EEVZA прийняли рішення, що найближчий чемпіонат у віковій категорії U-18 цього року в липні буде проведений у цій країні, на спеціально підготовленому майданчику недалеко від знаменитого озера Севан.

 

«Бразильські» враження

Окрім безпосередньо участі у засіданні, Олександру Самсонюку вдалося зустрітися з керівництвом та технічним персоналом спорткомплексу «Бразилія», який є одним з найсучасніших критих комплексів для пляжних видів спорту у східній Європі.

«Бразилія» - дуже сучасний спортивний центр, -- говорить Олександр Самсонюк. - Мені вдалося дізнатися багато нюансів та тонкощів, які стосуються як підготовки до будівництва таких об’єктів, так і самого будівництва та експлуатації комплексу. Ці нюанси нам потрібно буде враховувати при спорудженні такого спорткомплексу в Україні (про плани щодо зведення цієї споруди в Новій Каховці ми нещодавно вже писали. – Прим. ред.). Також латвійська сторона готова надавати нам будь-яку технічну та експертну допомогу. Про строки початку робіт говорити поки зарано – чекаємо як мінімум стабілізації економічної ситуації в Україні. Будемо відштовхуватися від реалій».

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник