95 років з дня народження Михайла Піменова

14:10 | 05 марта 2015

У ці дні ми відзначаємо 95 років з дня народження одного з фундаторів волейболу на українських теренах Михайла Піменова.

 

Михайло Павлович Піменов народився 2 березня 1920 року у Нижегородській губернії в Росії. Але починаючи з 1944 року його життя тісно пов’язане з Києвом, з Україною. Історично доведено, що 1949 року саме він першим (!) з українських спортсменів здобув звання чемпіона світу.

Авторитет Михайла Піменова, як гравця, був неперевершеним. Вражені видатною багатогранною майстерністю, універсальністю та віртуозністю його гри, вболівальники та партнери звали його «професором». В якості нападаючого київського «Спартака» Піменов був срібним (1951) та двічі бронзовим (1952, 1953) призером першостей Союзу. Як гравець збірної України 1956 року він виграв звання чемпіона СРСР і чемпіона Спартакіади народів СРСР.

В складі радянської волейбольної збірної, яка з 1949-го по 1954 роки вщент трощила будь-якого суперника, Піменов став дворазовим чемпіоном світу та Європи. В 1951 році йому було присвоєне звання заслуженого майстра спорту СРСР. Був нагороджений він і чисельними орденами, медалями, почесними грамотами.

Відмінно проявив себе Піменов і в інших видах спорту: був чемпіоном СРСР з фехтування, чемпіоном України з тенісу та баскетболу.

Практично п’ятдесят років життя діяльність Піменова була пов’язана з Київським інститутом фізичної культури і спорту, де він доріс до посади завідуючого кафедрою і звання доцента.

Михайло Павлович є фундатором сучасного українського волейболу, він -- автор 16 підручників та безлічі статей з теорії волейболу. На замовлення Міжнародного олімпійського комітету в 2000 році в Іспанії вийшло друком двотомне видання підручника з волейболу «за Піменовим», що й сьогодні вважається найкращим у світі в цій галузі.

Пам’ять про Михайла Павловича Піменова завжди буде в серцях його колег, побратимів і учнів.

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник