Кубок виклику ЄКВ. Норвезький бар’єр на шляху до «четвірки» кращих

17:11 | 04 марта 2015

 

Сьогодні о 20.00 у норвезькому місті Стейнхьєр діючи чемпіонки та володарки Кубку України волейболістки «Хіміку» розпочне боротьбу з командою «Стод Воллєй» у чвертьфіналі Кубку виклику ЄКВ. Южненська команда прибула до місця подій у своєму сильнішому складі і націлена на перемогу як в цьому матчі, так і за підсумком двобою

 

Надія КОДОЛА, капітан ВК «Хімік»:

­- Надіє, який настрій перед початком боротьби в чвертьфіналі?

- Настрій у всіх дівчаток нормальний, ігровий. У нас було більше місяця перерви в єврокубку і всім вже хочеться зіграти на європейській арені.

- Про норвезьку команду напевно все вже знаєте?

- Так, у нас було чимало часу для підготовки. Але вона перемежалася з матчами чемпіонату України. Так, ми їх вивчили, дивилися вже не раз відео, і ще дивитимемося. Можна сказати, що суперника знаємо напам"ять.

- Норвезький волейбол раніше не мав таких успіхів на міжнародній арені. Вихід команди «Стод Воллей» в чвертьфінал – перший такий. Розкажіть, що знаєте про суперника.

- Ми з цією командою грали в міжсезонні – двічі перемогли. Але на той момент вони тільки зібралися. Складно судити, які вони зараз. Думаю, що вони набагато зіграніші, ніж тоді. Це точно непроста команда.

- Хто з гравців на вас справив найбільше враження з побаченого вже в період підготовки?

- Складно когось виділити, але у порівнянні з міжсезонням вони явно додали по всім компонентам. Втім, і ми зараз виглядаємо інакше, ніж в той період.

- Що вам допомагає налаштовуватися на такі складні матчі? Може, є якісь секрети, традиції?

- Настрой починається з розбору суперника. Ми планово готуємося до матчів – морально та фізично, щоб підійти в повній боєготовності до них.

- Що може стати ключем до перемоги в матчі?

- По-перше, це наші подача та прийом. Як ми впораємося з цими елементами. Ну й важливо, звісно, не дати супернику розігратися.

- Надіє, скажіть, будь ласка, як команда переносить такі дальні поїздки, не позначаються вони на самій грі?

- Ми намагаємося приїжджати заздалегідь, а не в день опробування. І тому у нас є достатньо часу для відпочинку. Ми нормально відпочиваємо, нормально тренуємося, нормально граємо.

- То, що «Хімік» перший матч грає на виїзді – це плюс для команди?

- Складно сказати. Нам, в першу чергу, важливо приїхати та виграти. Вигравати треба, що вдома, що в гостях. Може, і краще, що ми на виїзді граємо перший матч… Нам просто треба виграти. І все.

 

Сергій ГОЛОТОВ, головний тренер ВК «Хімік»:

- Сергію Івановичу, підготовка до чвертьфінального бою з командою «Стод Воллей» було досить тривалою. З яким настроєм підходите до першого матчу?

- Настрій хороший, всі працюють з вогником. Випала трохи через травму Настя Чернуха, але, сподіваюся, вона відновиться до першої гри. А так - націлені на перемогу.

- Чи все було виконано в період підготовки? Наскільки ви задоволені тим, як попрацювала команда?

- Крім підготовки до єврокубку  у нас були ще виїзні матчі чемпіонату України. І деякі з них мало що несли. Наприклад, у Рівному, де довелося грати в холодному залі. Не зовсім, напевно, це правильно, але що поробиш. А так, все, що планували, виконали. Ми готові, ми їдемо битися і вигравати.

- Ви напевно досконально вивчили «Стод Воллєй». Розкажіть нам про суперника, адже норвезький волейбол не надто відомий ...

- Ну норвезьким його складно назвати. Дві бразилійки, кубинка, албанка, з місцевих - тільки ліберо. І ще дві польки. Хороша команда, ігрова, всі люди вміють, технічні. Але я сподіваюся, ми будемо сильнішими.

Ми зі «Стодом» грали в міжсезоння - двічі перемогли, але тоді суперник тільки зібрався в своєму нинішньому складі, і говорити про його силу не доводилося. На той час команда ще не була готова. Зараз, звичайно, вони більше готові і зіграні. Буде нелегко - однозначно, ще й тому, що буде важкий та тривалий переліт. Але і в таких умовах треба битися і вигравати.

- Когось можете виділити у складі суперника?

- Так. Є лідери команди в особі бразильської діагональної Пейсото і кубинської «четвірки» Кабрери, в минулому сезоні грала в Азербайджані.

- Чи є спільні риси у «Стод» з суперниками «Хіміка» в останні роки?

- Дуже швидко команда грає - бразильська зв’язуюча намагається вести гру саме в такому стилі. Складно з кимось порівняти. Хороша команда.

- Що може протиставити «Хімік» такій грі?

- Швидка гра руйнується хорошою подачею. Немає прийому - немає швидкої гри. Ми знаємо про це, ми на це ставимо.

- Чи є домашні заготовки на першу гру?

- Думаю, що суперник нас дуже добре вивчив, тому що інформація про нас є скрізь. Тому в нашій грі будуть сюрпризи і новинки для суперника.

- Те, що це вже чвертьфінал і є можливість вийти в півфінал, не тяжіє на «Хімік», завдання адже стоїть перед командою?

- Переважає те, що ми досі не вийшли в півфінал - все якось не щастило. Сподіваюся, що цього разу пощастить (посміхається).

- І все-таки, в чому ви бачите запорука успіху у виїзному матчі?

- Фізично і технічно ми будемо готові. За будь-яких перельотів, втоми головне - бажання і настрой.

 

 

«СТОД ВОЛЛЄЙ». БРАЗИЛЬСЬКІ ВІКІНГИ

 

Трохи історії

«Стод Воллей» був заснований в 1983 році, але до останніх років на національному рівні не відзначався. У 2012 році «Стод» вперше виграв чемпіонат, наступного року став фіналістом, а минулому сезоні повторив свій успіх дворічної давності. У єврокубках «Стод» виступає втретє. Нинішній вихід в чвертьфінал – найвище досягнення в історії норвезького волейболу

 

Сезон-2014/15

На шляху до 1/4 фіналу Кубка виклику ЄКВ одноосібний лідер чемпіонату Норвегії сезону-2014/15 (11 перемог в 11-ти матчах при співвідношенні партій 30-2) пройшов суперника «Хіміка» в сезоні-2011/12 голландський «Слідрехт Спорт» - 3: 0 (вдома), 3: 1, а також словенський «Кальцит» (Камнік) - з такими ж результатами. За потрапляння до вісімки «Стод Воллей» обіграв бакинський «Азеррейл». Для визначення кращої команди пари був потрібен «золотий сет» після того, як суперники обмінялися домашніми перемогами - 3:1 в Норвегії і 3:0 в Азербайджані. У вирішальній партії, що проходила в Баку, норвежки домоглися успіху з мінімальною перевагою - 18:16. Правда, «норвежки» - це занадто голосно сказано, аборигенів в самій команді всього чотири, решта дев"ять - легіонери, а саме, представники шести країн, у тому числі і таких волейбольних як Бразилія (три гравці) і Куба.

У матчі-відповіді з «Азеррейлом» стартовий склад «Стод» був повністю іноземним, за винятком позиції ліберо: єднальна – Са (Бразилія), діагональна -  Пейсото (обидві - Бразилія), догравальниці - Пренга (Албанія), Кабрера (Куба) , центральні - Олівейра (Бразилія), Бобі (Румунія), ліберо - Бай.

Кращим снайпером команди є Пейсото, що набрала 111 очок (79 - атака, 8 - блок, 24 - подача) в чемпіонаті і в 76 (62,1,13) в єврокубку.

 

«Стод Воллей» (Стейнхьєр, Норвегія).

Заявка на єврокубки-2014/15

 

 

Гравець

Амплуа

Зріст

Вага

Рік нар.

1

Аманда СА (Бразилія)

зв’язуюча

179

70

1983

3

Кларісс ПЕЙСОТО (Бразилія)

догравальниця

180

78

1987

4

Елін БАЙ

ліберо

170

70

1991

5

Гунн-Марі ФІНСТАД

діагональ

174

68

1993

6

Камілла ДАЛЄ

центр.блокуюча

176

80

1992

7

Поліна ШПАК (Польща)

зв’язуюча

186

67

1991

8

Ніколетта Перович (Чорногорія)

діагональ

185

74

1994

9

Александра Шиманська (Польща)

центр.блокуюча

190

81

1991

10

Катя Олівейра (Бразилія)

центр. блокуюча

185

75

1986

11

Арьола ПРЕНГА (Албанія)

догравальниця

178

70

1986

12

Камілла Солєм

ліберо

170

62

1994

13

Норіс КАБРЕРА(Куба)

догравальниця

185

75

1986

15

Адріана БОБІ (Румунія)

центр.блокуюча

184

71

1988

Головний тренер: Андре Фернандо СА (Португалія)

Тренер: Педро САНТОС (Португалія).

 

«Стод Воллєй» - «Хімік». Афіша матчу

Стейнхьєр. 4 березня. «STEINKJER Hallen». 20.00

Судді: Яцек ЧЕХ (Чехія), Петер ХОГЕР (Словаччина).

Трансляції: ВІДЕОТЕКСТ

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік»

Источник