Суперліга. 12-й тур. «Хімік» - «Континіум-Волинь-Університет». Прес-конференція тренерів

12:55 | 25 февраля 2015

Головні тренери «Хіміка» Сергій ГОЛОТОВ та «Волині» Богуслав ГАЛИЦЬКИЙ відповіли на питання за підсумками матчів 12-го туру чемпіонату України.

 

Богуслав ГАЛИЦКИЙ, головний тренер ВК «Континіум-Волинь-Університет»:

- В цих матчах я хотів отримати задоволення від гри волейболісток, яких я ввожу у склад – таких як Ужва, Скрипник, Рудик. И вони вже потрошечки розпочинають щось робити. Вводити у склад я їх розпочав два тури тому. Рудик вже відновилася після операції на коліні – вона порвала хрестоподібну зв’язку, виступаючи за збірну. До травми вона непогано грала, хоча ще дуже молода. Дуже перспективна Ужва. Її вже треба «закочувати» - у неї зріст під 190 см.

Що стосується матчів взагалі, то кожна команда виконувала свої задачі. Якщо б я не робив замін, можливо, ще пару очок набрали б. Але тут не ставилася задача перемогти, тут ставилася задача, щоб команда більш-менш рівно зіграла. Десь вийшло, десь - ні. «Краї» зіграли – третю зону. В Южному центральні майже нічого не взяли. А с тими командами, що я говорив, ми партії вигравали за рахунок першого темпу. Це і тренери суперників відзначали. Яцкив, наприклад, в матчі з «Галичанкою» по вісім очок в партії набирала, Тищенко – п’ять. А в минулих іграх – жодного очка. Ані Яцків, ані Тищенко.

- Може, мандраж перед суперником?

- Скоріш за все, через хворобу обох. І та, і інша по два тижня не тренувалися через це. Втратили форму. Хоча вони ще діти і форму, як говорять досвідчені тренери, в такому віці повинні за годину набирати. Плюс Яцків багато пропустила в школі через участь в іграх юніорської збірної, тепер менше тренується, більше вчиться, щоб підійти до ЗНО в добрій формі (посміхається).

Ну причина, скоріш за все, в тому, що я десь недопрацював в тренувальному процесі. Будемо допрацьовувати. Ну нічого – у мене є секретна вправа, и вже за тиждень «барабанитимуть» будь здоров. И в Харкові, де ми заграємо із «Сєвєродончанкою» вони вже набиратимуть очки. Суперник відмовився в Луцьк їхати, значить бачить в нашому обличчі конкурента. В останньому турі, з «Орбітою», покажуть таку гру, як в першому колі з цією ж командою. Філіштинський тоді говорив, що найголовніше «піймати перший темп». Ми в третій зоні граєм трохи вище, ніж зазвичай, і тому в нас є динаміка атаки – якщо один блок, то вони 100% забивали.

Моя задача – обкатувати молодь, дивитися на їх перспективу – продовжувати з ними далі працювати, чи ні. У мене в Луцьку десять людей залишилось. Не скажу, що з цих десяти я візьму п’ять, але один-два, думаю, можуть вже увійти в заявку команди на один з турів.

На жаль, через травми коліна не грали Козачківська та Галицька. Аня уже начала тренуватися. Якщо відновиться, то вже за 5-8-і місця гратиме, якщо ні – то у нас буде вже достойна зміна гравцям основного складу.

 

Сергей ГОЛОТОВ, головний тренер ВК «Хімік»:

- Перед командою в минулих матчах, звісно, стояли певні задачі, зокрема, по подачі. На жаль, вони виконані не повною мірою: було забагато втрат, недостатньо очок було виграно. Спеціально до цих матчів, я вже говорив раніше, не готувалися, адже буквально за тиждень ігри єврокубку. Готуємося безпосередньо до них. В день матчів проглядаємо відео норвезької команди, йдуть важки тренування. А тому абсолютно не підходили до цих ігор у формі. Все-таки єврокубок на даному етапі більш значущий. А в чемпіонаті країни у нас великий запас очок. Навіть якщо б ми програли в минулих матчах, хоча наврядчи це б трапилося, нічого страшного не було би. Треба правильні матчі вигравати, а не вигравати у всіх в середині чемпіонату у всіх по 3:0.

Хочу пояснить по Юлії Герасимовій. Ми тут трохи стали заручниками дефіциту приймаючих в команді, тому перші темпи навіть приймають. Тому Юлія меншою мірою задіяна, частіше виходячи на заміну. Але останні два тури вона відіграла у складі. Можу сказати, що ії роботою та грою в останній час я задоволений.

Перевірили в цих іграх Христину Нємцеву. В своїх перших матчах за «Хімік», зокрема в в Тернополі та Рівному, вважаю, проявила себе чудово. Для ії віку, для ії досвіду – ці ігри колосальний досвід. Нажаль, що ми не зможемо заявити ії в єврокубках, адже заявочний період вже завершився. А якщо б це вийшло, це була б реальна допомога команді.

- Яка схема використання двох гравців захисного плану вам більше сподобалося?

- Два ліберо використовують, напевно, тоді, коли одному не довіряють, чи один в захисті, інший – в прийомі. Але, до великої моєї радості, обидві наших ліберо більш-менш прийомні та захисні. Тому не бачу сенсу використовувати двох гравців в якості ліберо в окремо взятому матчі. З іншого боку, у деяких наших волейболісток є проблеми у грі на задній лінії, и тому їх можна буде замінити на гравця, який виходить. І така схема, коли два таких гравця на майданчику, мені більше влаштовує. Виходить, що кінцівку партії команда проводить з двома дуже сильними захисниками и приймаючими.

- Оскільки зараз йде підготовка до єврокубку, чи можете в даний момент оцінити готовність команди до цих матчів?

- Ну позавчора, наприклад, у нас була штанга, довільно важка. Тому складно оцінити готовність. Можу сказати, що зараз все присвячено підготовці до чвертьфіналу, і все йде за планом. Ми навіть перед іграми з «Галичанкою» переглядали не тернопільську команду, а «Стод Воллей».

- Єврокубки – це вже зовсім інший настрой?

- Звісно. Я пам’ятаю цей стан, коли ми програли «Дрезднеру» в «золотому сеті» в минулому сезоні. Така пустота була, немов сезон закінчився. Добре, що нас взбадьорила «Сєвєродончанка», обігравши нас в першому фінальному турі. В цьому сезоні, думаю, цього не повинно повторитися.

Єврокубок – це еврокубок: і себе показати, и на інших подивитися. В Україні ми то всіх знаємо, а там нові гравці, нові схеми, новий менталітет.

 

 

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік»

Источник