«Барком» проти «Юракадемії». Битва за «четвірку. Повна статистика

15:10 | 20 февраля 2015

Продовжуємо представляти центральний двобій 12-го туру «Барком-Кажани» - «Юракадемія». Зараз до вашої уваги статистика очних зустрічей команд. Історія цієї дуелі розпочалася 19 жовтня 2012 року, коли команди зустрілися на першому етапі Кубку України. 

 

ІСТОРІЯ

Представляючи цей двобій в 5-му турі, ми акцентували увагу на тому, що команди «в чемпіонатах раніше між собою не грали, адже виступали в різних лігах», але забули про принципове протистояння сезону-2012/13, коли команди сперечалися між собою в перехідних матчах сезону: вищоліговий «Барком-Кажани» боровся із суперліговою «Юракадемією» за місце під сонцем елітного дивізіону. Тоді львівська команда під керівництвом досвідченого Вітора Михальчука перемогла харків’ян під орудою молодого наставника Олексія Володіна з рахунком в серії 3-1 та завоювала путівку в Суперлігу. 

 

«БАРКОМ-КАЖАНИ» - «ЮРАКАДЕМІЯ». ЯК ЦЕ БУЛО

Огляд матчі, коментарі (за матеріалами сайту ФВУ)

 

Матч №1. 19.10.12. Кубок України. Львів. «Юракадемія» - «Барком» - 3:1

Матчі №2 та №3. 03.05-04.05.13. Перехідні матчі. Харків. «Юракадемія» - «Барком» - 3:0, 2:3.

Не позаздриш «Юракадемії» - вдруге за останній час підопічні Олексія Володіна б’ються за місце під сонцем. Спочатку вони у відчайдушній боротьби (лише в «золотому сеті») відправили у «вишку» «Локо-Експрес», і ось тепер знов битва за виживання. Львівський «Барком», який в минулому сезоні ще виступав у першій лізі, під керівництвом метру тренерського цеху одесита Віктора Михальчука, у першому протистояння показав всю серйозність своїх претензій на потрапляння в елітний дивізіон.

На перший матч «Юракадемія» виставила свій бойовий, обкатаний в матчах Суперліги склад, але без основного зв’язуючого Богдана Середи, якого замінив 20-річний Владислав Діденко. Решту позицій зайняли Дмитро Романцов, Олександр Грюк, Родіон Чміль, Олександр Шевченко, Дмитро Жук, ліберо - Горден Брова. У стартовому складі «Баркому»: Юрій Флюнт, Володимир Пилипів, Микола Ігнатеня, Тарас Багрій, Андрій Шиманський, Олексій Чечін, ліберо – Юрій Бокшан та Микола Борис.

В першому сеті «юристи» заздалегідь забезпечили собі перемогу, добившись переваги в шість очок - 20:14. Підсумок – 25:19. В кожному з наступних сетах Віктор Михальчук шукав оптимальний склад, роблячи деякі зміни в розстановці та вводячи нових гравців. Це принесло певні дивіденди - львів’яни набирали більше очок – 21 та 22 очки. Але матчі, як ви розумієте, залишився за господарями.

А ось в другому матчі «Барком» спромігся вже зі старту набрати кількість баллів, необхідну для перемоги в окремій партії, причому двічі поспіль – 25:20, 25:23.

Олексій Володін зберіг основний склад, а ось Віктор Михальчук ввів у «шістку» двох нових гравців – Олег Ратушняка та Дмитра Мельника. В другій партії замість Юрія Флюнта вийшов Тарас Багрій.

«Барком» мав всі шанси виграти і третій сет, а разом з ним і поєдинок – у львів’ян було два матчболи – 24:22.  Волейболісти «Юракадемії» продемонстрували характер – відігралися, а потім взяли і четверту партію – 25:22. Але на тай-брейку вже підопічні Віктора Михальчука, які програли у регулярного чемпіонаті п’ять вирішальних сетів із семи, стали скелею на шляху суперника та досягли переможного рахунку. Тепер вже «Барком» має перевагу домашнього майданчику, яку спробує реалізувати.

 

Олексій ВОЛОДІН, головний тренер СВК «Юракадемія»

- Можливо на діях волейболістів позначається втома, яка накопичилася за сезон, адже основне навантаження лягло на одних і тих же гравців. Тому дається взнаки і фізична, і психологічна втома. І на кінцівку хлопців не вистачило, скоріш за все саме психологічно. Можливо, не вистачило настрою, звідси і рівна гра. У нас видалися дуже важкі матчі із «Локо-Експресом», і це не могло не відбитися на діях команди.

Хотів би подякувати Богдана Середі, який на майданчик не виходив через тримісячну заборгованість по зарплатні перед командою, але приїхав та підтримав своїх одноклубників. Його участь у львівських матчах теж під питанням.

 

Віктор МИХАЛЬЧУК, головний тренер ВК «Барком»:

- «Юракадемія» провела окрім матчів регулярного чемпіонату, ще й низку ігор плей-офф, тож має значно більший досвід на серйозному рівні, а плей-офф це зовсім інші за характером матчі, ніж звичайний чемпіонат.  Тож в ключові моменти у них повинна бути більш висока концентрація. Ми реально це оцінювали та донесли до гравців.

В першому матчі ця різниця в досвіді була видна – психологічно гравці «Баркому» виявилися не готовими до двобою такого рівня, навіть не робили хоча б те, що можуть. В другий день вони вже робили елементи, і це було достатньо для того, щоб перемогти в гостях з рахунком 3:2.

- За рахунок чого вдалося виграти п’яту партію, адже у регулярному чемпіонаті «Барком» досить таки не вдало грав тай-брейк?

- Треба віддати належне гравцям «Баркому», їх гра у п’ятому сеті стала для мене відвертістю. Дійсно, упродовж чемпіонату команда часто-густо не показувала свій рівень гри у другий день туру, та й у вирішальних партіях, як ви вірно підмітили, виникали труднощі. У другому матчі із «Юракадемією» гравці «Баркому» вперше відкрилися мені як команда. Для мене це було й приємно, й несподівано.

 

Матчі №4 та №5. 13.05-14.05.13. Перехідні матчі. Львів. «Барком» - «Юракадемія» - 3:1, 3:2.

Після успіху в третьому матчі з рахунком 3:1 «Барком» достатньо було перемогти в четвертому поєдинку, щоб потрапити в Суперлігу. Але у другому львівському матчі «баркомівці» були близькими до того, аби поїхати до Харкова на п’ятий матч. Львів’яни «горіли» після двох сетів з рахунком 0:2. У третій партії галичанам вдалося переламати хід поєдинку, який складався не на їхню користь. Перемога у третьому сеті з рахунком 28:26 подарувала надію львівським вболівальникам на підсумковий успіх у матчі. Як виявилося згодом, вікторія у вкрай напруженому сеті для львів’ян була дуже важливою. У четвертій та п’ятій партії господарі зуміли дотиснути свого суперника – 25:18 та 15:9. Вольова перемога «Баркому» вивела команду до Суперліги. Саме туди «баркомівці» і мріяли потрапили, будучи ще у вищій та першій лігах. 

Віктор МИХАЛЬЧУК:

- Команда тренера не може ніколи дивувати, адже тренер також завжди готується вигравати. Старався вірити в команду до кінця, давати певні підказки. За останні два матчі гравці здебільшого виконували те, що просив. Мова йде про блокування, подачу та інші елементи. Загалом, пройшов певний час і гравці притерлися один до одного. Думаю, в останній грі ключовим був третій сет. У нас така гра була у Харкові. У другій грі ми були близькими до того, аби виграти з рахунком 3:0. Тоді рахунок був 24:22 на нашу користь. Але партію ми програли, після чого поступилися і у наступній. Утім, нам вдалося перемогти у цьому матчі з рахунком 3:2. А тут вийшло усе навпаки. Ми виграли партію, після чого мали моральну перевагу. У діях наших гравців появилося більше впевненості і, можливо, команда суперника підсіла психологічно. У «золотому» сеті нам вдалося відірватися у рахунку і зберегти свою перевагу. Виділяти нікого не хочу. Старалися сьогодні усі, навіть ті, хто не починав грати.

 

Матчі №6. 26.09.14. Кубок України. Харків. «Юракадемія» - «Барком» - 2:3. ВІДЕО

Юракадемія: Рогожин, Діденко (к), Брова, Грюк, Шаповал, Шевченко; Канаєв (л), Никончук (л), Луговий, Камінський. Тренер – Володимир Романцов.

Барком: Пилипів, Коваліков, Мірошниченко, Кадюк, Тевкун, Пришляк (к); Бокшан (л), Оліщук, Хомин, Флюнт, Шиманський. Тренер – Владислав Лазарчук.

Матчі №7 та №8. 28-29.11.14. Суперліга. Харків. «Юракадемія» - «Барком» - 3:1, 3:2

В разі двох домашніх поразок на своєму майданчику «юристи» ставили під сумнів потрапляння до четвірки кращих, тепер вони, навпаки, зросли. Перший поєдинок вони виграли доволі впевнено, а ось другий – цілком могли програти. Львів’яни, програвши першу партію, виграли дві партії на балансі, мали шанси виграти і четверту, але у вирішальний момент сильнішими виявилися господарі. Провівши на підйомі тай-брейк, підопічні Володимира Романцова взяли важливі два очки та обігнали «кажанів» (17 проти 14-ти), увірвавшись до четвірки кращих. Враховуючи, що у другому колі чотири з шести ігор з конкурентами вони чотири грають вдома, їх шанси на потрапляння у фінальний квартет стали достатньо високими.

Володимир РОМАНЦОВ, головний тренер ВСК «Юракадемія»:

- Це були матчі рівних суперників, і вони дуже сподобалися глядачам, адже напруга, боротьба була від початку і до кінця. З іншого боку, обидва наставники спалили чимало нервових клітин під час цих матчів. «Барком» - команда висока, міцна, з такими приємно грати. В таких матчах відчувається подих ігри, кожний розіграш як маленький спектакль.

В цілому, нам просто десь більше пощастило. Особливо в другий день. Хоча треба віддати належне моїм підопічним, які на зубах витягнули четверту партію, коли програвати шість очок. Після цього на тай-брейку вже було легше.

 

Владислав ЛАЗАРЧУК, головний тренер ВК «Барком-Кажани»:

- В Харків ми поїхали без двох волейболістів, які останнім часом були основними догравальниками – Андрія Шиманського та Сергія Пришляка. Напередодні виїзду з ними було вирішено розстатися. У цих матчах їх замінили Юрій Флюнт та Олександр Мирошниченко.

В першому матчі ми зіпсували багато подач, не дуже добре зіграли на прийомі. Ось вам і результат. Сказалося зайве хвилювання хлопців, які вийшли в основному складі в четвертій зоні, адже на цих волейболістів завжди лягає висока відповідальність.

На другий матч хлопці вийшли з відмінним настроєм, боролися за кожний м’яч. Чого не вистачило для перемоги? Напевно емоцій. Ми вели 2:1 та 20:14 в четвертій партії. Дуже добре грали. На жаль, в цей момент ми не впоралися з прийомом, не могли добити. Рахунок став 20:19. Кінцівку ми програли. Крім того, до того часу я вже використав всі тайм-аути та всі заміни. Тому складно було вплинути на хід гри та допомогти хлопцям. А допомогти дуже хотілося. П’ята партія стала наслідком четвертої: психологічно не вилізли після програної кінцівки. Ми дуже хотіли виграти цей матч, просто не вистачило кількості гравців, щоб пересмикнути гру. Наприклад, я не міг дати відпочити нашому основному діагональному Володимиру Тевкуну, який ніс основне навантаження – ніким було замінити. Вже в четвертій партії в його діях відчувалася втома.

Звісно ми хотіли більше очок привезти з Харкова. Після цих втрат на рахунку буде кожна гра, кожне очко. І хлопці зараз налаштовані серйозно працювати, щоб змінити турнірну ситуацію.

 

«БАРКОМ-КАЖАНИ» - «ЮРАКАДЕМІЯ». ВСІ ОФІЦІЙНІ ЗУСТРІЧІ

 

Дата

Турнір

Місто

Результат

ТМ

Глядачі

Судді

1

19.10.12

КУ-1

Львів

1:3 (18:25, 26:24, 19:25, 20:25), 83:99

91

60

??

2

03.05.13

ПМ

Харків

0:3 (19:25, 21:25, 22:25), 62:75

70

300

1. Бугайов

2. Медвідь

3

04.05.13

ПМ

Харків

3:2 (25:20, 25:23, 25:27, 22:25, 15:12), 112:107

116

200

1. Медвідь

2. Бугайов

 

4

13.05.13

ПМ

Львів

3:1 (25:18, 25:20, 18:25, 25:21), 93:84

97

250

1. Ковальчук.

2. Гулька

5

14.05.13

ПМ

Львів

3:2 (20:25, 19:25, 28:26, 25:18, 15:9), 107:103

118

120

1. Гулька

2. Ковальчук.

6

26.09.14

КУ-1

Харків

3:2 (20:25, 23:25, 25:23, 31:29, 15:7), 114:109

124

758

1. Кривец.

2. Босенко

7

28.11.14

СЛ-1

Харків

1:3 (19:25, 25:20, 20:25, 19:25), 83:95

100

350

Паршин, Босенко

8

29.11.14

СЛ-1

Харків

2:3 (22:25, 25:23, 25:23, 24:26, 10:15), 106:112

125

300

Паршин, Босенко

 Скорочення. КУ-1 – Кубок України, 1-й етап, СЛ – Суперліга, 1-й етап, ПМ – перехідні матчі

 

ПІДСУМКОВИЙ БАЛАНС

У восьми матчах у сьогоднішніх суперників паритет – по чотири перемоги зі співвідношенням партій 16-19 (очки – 760-784).

Команди мають перевагу в іграх на своєму майданчику: у Львові – у господарів в трьох матчах дві перемоги (7-6), у Харкові – три в п’яти поєдинках (13-9 на користь харків’ян).

Самий популярний рахунок – 3:2, який був зафіксований у половині матчів. Три гри завершились з рахунком 3:1, і лише в одному, причому у Харкові, суперники розійшлися в трьох партіях. Тож за теорією вірогідності у львівських матчах глядачі побачать від 8-ми до 10-ти партій.

В чотирьох «п’ятихатках» перевага на боці львів’ян – 3-1. 

Прес-служба ФВУ

Источник