Суперліга (жінки). 11-й тур. Гості – господарі: 6-2

13:14 | 16 февраля 2015

Одинадцятий тур жіночої Суперліги пройшов під знаком домінації команд-гостей, причому відбулося це саме в тих парах, які мали принциповий характер. Всього гості виграли шість з восьми матчів туру. Подробиці далі

 

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - «Сєвєродончанка» - 2:3 (25:20, 20:25, 13:25, 25:23, 10:15). ВІДЕО

Орбіта: Сильченкова (к), Дрозд, Пугачова, Лучко, Скрипак, Биценко; Дерюгіна (л), Сухорукова, Яструб. Тренер - Ігор Філіштинський.

Сєвєродончанка: Балабанова, Лісєєнкова (к), Афанасьєвська, Юрченко, Деніна, Дорсман; Хорольська, Літвіновська. Тренер - Гарій Єгіазаров.

Судді: В.Босенко (Суми), В.Паевський (Харків).

Тривалість матчу: 103 хв. (22+23+20+25+13).

Кращі гравці (версія ФВУ): Лучко – Лісєєнкова.

13 лютого. Запоріжжя. Палац спорту ЗАБ. 300 глядачів.

Матчі цього туру повинні були відбутися в Сєвєродонецьку, але в силу відомих причин, їх довелося проводити в Запоріжжі, хоча «Сєвєродончанка» базується і тренується саме в своєму рідному місті.

Першу партію першого матчу запоріжанки провели досить упевнено. Після рівного початку вдалося здійснити відрив від суперника на п"ять пунктів (13:8), розповів сайт «Вся власть». Однак втримати досвідчений клуб на такій відстані не вийшло. Гості майже дістали (20:19). І все ж кінцівка сету залишилася за «Орбітою». Друга партія пройшла в рівній боротьбі до рахунку 18:18. А потім удача посміхнулася гостям. Незрозуміло, що сталося в запорізькій команді, але третю партію вони програли за всіма статтями. Ігор Філіштинський зміг налаштувати підопічних на боротьбу в четвертій партії. У середині сету господарі вели 18:12, потім 21:17, і, раптом, розгубили перевагу - 23:22. Все-таки, вдалося виграти партію. П"ятий сет у «Орбіти» не вийшов. Не пішла гра у лідерів. Ще в першій партії пішла з майданчика Олександра Биценко, а без неї п"ятисетовий поєдинок виявилося неможливим.

 

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - «Сєвєродончанка» - 1:3 (8:25, 25:14, 21:25, 19:25). ВІДЕО

Орбіта: Сильченкова (к), Дрозд, Пугачова, Лучко, Скрипак, Яструб; Дерюгіна (л), Сухорукова, Дуднікова, Угленко. Тренер - Ігор Філіштинський.

Сєвєродончанка: Балабанова, Лісєєнкова (к), Афанасьєвська, Літвіновська, Деніна, Дорсман; Хорольська, Юрченко. Тренер - Гарій Єгіазаров.

Судді: В.Паевський (Харків), В.Босенко (Суми).

Тривалість матчу: 79 хв. (15+19+23+22).

Кращі гравці (версія ФВУ): Сильченкова – Афанасьєвська.

14 лютого. Запоріжжя. Палац спорту ЗАБ. 200 глядачів.

Перша партія. Повний розгром. У гравців запорізького клубу нічого не виходить. Ігор Філіштинський проводить ряд замін. Ольга Угленко замість Христини Пугачової, Катерина Дуднікова замість Катерини Сильченкова. Не допомагло. Після рахунку 2:3 запоріжанки при одній розстановці програли 15 розіграшів м"яча. Навіть у найгірші свої роки «Орбіта» не дозволяла супернику так знущатися над собою. Природно, сет був програний. Наприкінці партії травму отримала юна Юлія Яструб. Її замінила Ксенія Сухорукова. У другій партії гра запоріжанок змінилася. Стало виходити все. Блок, вдалі атаки, підйом м"яча і вивірені подачі. Легко і невимушено партія була виграна. У другому сеті спочатку все складалося на користь запоріжанок. У середині партії вони ведуть 11:7, 13:9. І провал. Програно шість розіграшів поспіль. Переломити хід сету не вийшло. Подібним чином була програна і четверта партія.

 

Ігор ФІЛІШТИНСЬКИЙ, головний тренер ВК «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»:

- Ми грали неповним складом. Не грала Биценко, вийшла дівчинка 1998 року народження Юлія Яструб. На жаль, і вона у другому матчі отримала травму. Ще не здорова Дудникова - вона травмувалася в Южному. Ми не настільки багаті кадрами, щоб блищати. У складі суперника гравці, що пройшли чемпіонат Європи на рівні збірних. Чи могли ми виграти? Так, могли. Якби була здорова Биценко, і все злагоджено виходило за фактором взаємозамінності. У перший день це краще вдавалося. Суперник сьогодні теж не відзначався, але у них є сформований рівень майстерності. У нас ще не досягли такої майстерності Дрозд, Сухорукова, Пугачова. Поки йде фактор навчання. Невміння позначається на грі. На жаль, великий відбиток на гру команди наклала поїздка в Рівному. Грали в холодному залі, отримали два бронхіту і дві «спини». Крім того, позначилося і те, що у «Сєвєродончанки» було більше часу на відпочинок. Минулий тур суперник не грав, а ми провели дві важкі гри в Южному. Соромитися не будемо, майстерність суперника вище нашого і нам належить ще багато працювати.

 

Гарий ЄГІАЗАРОВ, головний тренер ВК «Сєвєродончанка»:

- В перший день сітку ми виграли і, думаю, тому виграли матч. Сьогодні ми дещо сильніше зіграли на прийомі і подачі. А у вирішальні моменти наша атака була сильнішою. У нас невеликий вибір гравців і ми обходимося тим складом, який є (сайт «Вся власть»)

 

«Континіум-Волинь-Університет» - «Педуніверситет-ШВСМ» - 3:0 (25:23, 25:19, 25:16)

Волинь: Житовоз (к), Тищенко, Ужва, Яцків, Молодцова, Степанюк; Карасьова (л), Рудик, Скрипник, Осачук. Тренер – Богуслав Галицький.

Педуніверситет: Г.Жула, О.Жула, Біда, Шара (к), Українець, Кравчук; Задніпровська (л), Коленко, Ткаченко, Качан. Тренер – Володимир Жула.

Судді: О. Скібіцький (Львів), К. Гранько (Харків)

Тривалість матчу: 70 хв.

13 лютого. Луцьк. СК ОДЮСШ. 425 глядачів.

У першій партії швидше прокинулися господарі. Впевнені дії в атаці та обороні дозволили нашим дівчатам піти на технічну перерву за комфортної переваги – 12:7. Після вимушеної паузи волинянки продовжували тиснути та збільшувати перевагу – 17:11. Вболівальникам здавалося що в цій партії все ясно. Не так сталося, як гадалося. Непоступливі чернігівчанки за допомогою серії 6-0, зуміли вирівняти становище – 17:17. За кілька хвилин й взагалі вирвалися вперед – 19:22. У залі ОДЮСШ запахло смаженим. Проте «гасити полум’я» взялася перший темп «Волині» Тетяна Яцків. Вийшовши на подачу Тетяна виконала два ейси – 21:22. Хорошим діагональним ударом зрівняла рахунок Юлія Молодцова – 22:22. За мить саме вона вивела команду вперед – 23:22. «Педуніверситет» зумів зрівняти – 23:23. Крапку поставили господарі. Анна Степанюк вистрілила дуплетом: виконавши діагональний удар та блок-аут – 25:23, зазначив в своєму репортажі офіційний сайт ВК «Волинь».

На старті другої партії волиняни горіли – 0:3. Зрівняли досить швидко - 4:4. Надалі команди йшли нога в ногу – 8:8, 10:10. На подачі Тетяни Яцків волинянки відірвалися – 17:10. З семи подач три ейси від Тетяни. Все йшло до перемоги у другій партії – 23:14. Заміна від Богуслава Галицького: замість основної зв’язки і капітана Анни Житовоз – Олена Рудик. Це доречі дебют у Суперлізі для молодої зв’язки нашої команди. Здобута перевага дозволила «Волині» спокійно завершити партію. Крапку поставила нападник лучан Юлія Молодцова – 25:19.

Старт третього відрізку пройшов у більш-менш рівній боротьбі. Команди далеко не відпускали одна одну – 6:6, 8:8, 9:9. Проте на технічну перерву ми пішли перемагаючи – 12:9. Після перерви гості не змогли переламати хід партії – 16:10, 22:10. У кінцівці партії тренер «Волині» змінив Житовоз на Рудик. Шанс від наставника лучан отримала й Людмила Осачук, яка змінила Анну Степанюк. Саме Людмила в дуеті з Тетяною Яцків за допомогою подвійного блоку поставили крапку у партії – 25:16, та й у матчі загалом 3:0.

 

«Континіум-Волинь-Університет» - «Педуніверситет-ШВСМ» - 3:1 (25:16, 25:22, 23:25, 25:23)

Волинь: Житовоз (к), Тищенко, Яцків, Молодцова, Степанюк, Скрипник; Карасьова (л), Рудик.

Тренер – Богуслав Галицький.

Педуніверситет: Г.Жула, О.Жула, Ткаченко, Шара (к), Українець, Кравчук; Задніпровська (л), Коленко, Біда. Тренер – Володимир Жула.

Судді: К.Гранько (Харків), О.Скібіцький (Львів).

Тривалість матчу: 89 хв.

13 лютого. Луцьк. СК ОДЮСШ. 223 глядача.

На старті першої партії – 2:2. Зусиллями атакуючого дуету у вигляді: Анни Степанюк та Анастасії Тищенко господарі зуміли відірватися. Результативний удар Тищенко, скидка Степанюк, ейс Тищенко, подвійний блок тих же Тищенко та Степанюк, на табло – 6:2. Попри вдалий старт лучанок, на технічну перерву у якості лідера пішли гості – 11:12. По завершенні якої феноменальна скидка від Юлії Молодцової та не менш вражаючий, а головне результативний діагональний удар від Анни Степанюк – 13:12. Далі Марина Скрипник дуже непростою подачею та командні дії на блоці та в атаці - 10:0. Зазначу, що все це на подачі Марини Скрипник. Отже, рахунок став – 21:12. У кінцівці заміна у «Волині»: Житовоз-Рудик. Здобута дев’ятиочкова перевага лучан залишилася й до фінального свистка – 25:16.

Другий сет розпочався з «холодного душу» для господарок майданчика – 1:5. Лучани як не намагалися наздогнати гостей, та все ж на технічну перерву пішли програючи – 9:12. Після «технічки» волиняни зуміли зрівняти рахунок та вийти вперед – 13:12. Чернігівська команда довела, що не збирається здаватися без бою. Команди фактично йшли м’яч в м’яч – 16:17. За мить ривок від гостей – 19:22. Зібравшись, кінцівку партії взяли господарки майданчика – 25:22.

У третій партії як не дивно була більш-менш рівна боротьба: 2:2, 5:5, 9:9, 13:13, 16:16, 20:20, 23:23. Як то кажуть – догралися! У кінцівці сильнішими виявилися чернігівчанки – 23:25. Це їх друга виграна партія в чемпіонаті. А в наступній - вони були близькими до того, щоб набрати перше очко.

У четвертій партії немов на крилах чернігівчанки понеслися вперед – 5:8, 10:12. Набравши хід гості просто розбивали луцький захист – 14:16. Волиняни не розуміли що коїться, а вже наближалася кінцівка партії – 18:21. Дива трапляються, але не сьогодні. Більш досвідченіші наші дівчата зуміли налаштуватися на кінцівку так як треба. Потихеньку-помаленьку волинянки дістали суперника-втікача, а саме сталося це після шедевральної скидки Юлії Молодцової – 23:23. У наступній атаці власних вболівальників порадувала й Анна Степанюк. Нападник лучан виконала не менш ефектну, а головне ефективну скидку і вивела господарів вперед – 24:23, а згодом і поставила крапку – 25:23.

 

«Галичанка-ТНЭУ» - «Химик» - 0:3 (23:25, 19:25, 16:25)

Галичанка: Дуб’янська, Дудник, Мадзар, Єфременко, Палій, Туркула (к); Вік.Дельрос (л), Вер.Дельрос, Стасівська. Тренер – Андрій Романович.

Хімік: Трушкіна, Кальченко, Томіч, Перетятько, Кодола (к), Чернуха; Нємцева (л), Політанська. Тренер – Сергій Голотов.

Судді: В.Козловський (Рівне), С.Овчарук (Миколаїв).

Тривалість матчу: 67 хв. (26+21+20).

13 лютого. Тернопіль. СК ТНЕУ. 300 глядачів.

У складі «Хіміка» в першому лютневому матчі дебютувала 16-річна ліберо юніорської збірної України Христина Нємцева, яка знаходиться на перегляді. Ця перспективна волейболістка добре проявила себе у відбіркових матчах чемпіонату Європи (U-18), які відбулися на початку січня, розповів офіційний сайт ВК «Хімік».

В цілому ж склад був звичним для нинішнього сезону. Рахунок «Хіміку» швидкою атакою відкрила Ірина Трушкіна, продовжили Міна Томіч і Катерина Кальченко. 4:3. Але підопічні Андрія Романовича були відмінно налаштовані і на подачі Олени Туркули домоглися п"ятиочкової переваги - 11:6. У цей момент замість Олександри Перетятько вийшла Алла Політанська. Поступово «Хімік» став надолужувати відставання, але наздогнав суперника лише на позначці «15» після ейсу Томіч. Анастасія Чернуха вивела свою команду вперед і більше южненська команда лідерство не втрачала. Вирішальну перевагу було досягнуто на подачі Кальченко - 23:17. І ось уже 24:20. Але проблеми зі зніманням. Знову вийшла Перетятько - відпасувала Кодолі. Все. 25:23.

У другій партії невелике відставання (3:5) було ліквідовано зусиллями Чернухи - чотири очки в першій третині. 8:7. «Галичанка» не відставала - 13:12, 14:14. Трушкіна своїми діями внесла невеликий перелом в хід подій - 16:14. Після чого, вже на подачі Томич, «Хімік» пішов у відрив. 21:15. У кінцівці на авансцену вийшла Катерина Кальченко, яка атакою і двома ейсамі завершила партію. 25:19

У третій партії, як і в першій, «Хіміку» знову довелося відіграватися, але вже з самого початку. 1:4, 2:6. Але завдяки діям Чернухи і Кодоли южненська команда досить швидко відігралася. 9:8. Ще три позитивних дії капітана «Хіміка» - атака, блок плюс подача, і перевага обчислювалося вже чотирма очками - 16:12. Далі питань щодо результату партії не виникало - 25:16. Перемога зі звичним для нинішнього чемпіонату рахунком 3:0.

 

«Галичанка-ТНЭУ» - «Хімік» - 1:3 (25:17, 23:25, 16:25, 18:25)

Галичанка: Дуб’янська, Дудник, Мадзар, Єфременко, Палій, Туркула (к); Вік.Дельрос (л), Вер.Дельрос, Стасівська, Мельниченко. Тренер – Андрій Романович.

Хімік: Трушкіна, Кальченко, Томіч, Перетятько, Кодола (к), Чернуха; Нємцева (л), Політанська, Расточило, Герасимова, Карпушина. Тренер – Сергій Голотов.

Судді: С.Овчарук (Миколаїв), В.Козловський (Рівне).

Тривалість матчу: 88 хв. (22+25+19+22).

14 лютого. Тернопіль. СК ТНЕУ. 360 глядачів.

Другий тернопільський матч бойовий склад «Хіміка» почав досить впевнено - 6:3. Три очки на рахунку Томіч. «Галичанка» швидко відігралася - 6:6, южненські волейболістки адекватно відповіли - 10:6. Тайм-аут Андрія Романовича приніс плоди. За рахунок дій на блоці його підопічні вийшли вперед - 11:10. Далі 13:13, а потім на подачу вийшла Ангеліна Дуб’янська, з подачею якої приймаючи «Хіміку» в більшості своїй не справлялися. Ця розстановка, яка завершилася за рахунку 13:19, і визначила результат партії. Підсумок першої партії - 17:25 не на користь южненської команди.

Другу партію «Хімік» почав також, як і перший - 6:3. Вийшли вперед за рахунок гри Катерини Кальченко на сітці. «Галичанка» намагалася повторити першу партію, але южненська команда була неухильно. І знову дві чортових дюжини на табло. На цей раз шальки терезів хитнулися в бік чемпіонок країни. «Хімік» добився чотириочкової переваги 19:15, але це не стало гарантією перемоги. Знову ейс Дуб’янскої - паритет. 20:20. Парочка атак Надії Кодоли, парочка помилок суперника - потрійний сетбол у «Хіміка». 24:21. Реалізували з третього разу. Завдяки помилки Оксани Мадзар. 25:23. Нічия у матчі.

У третій партії «Хімік» стартував так, що питань про те, хто в ній виграє, не виникало. 2:2, а потім на подачі Ірини Трушкіної южненська команда відірвалася від суперника, як спорткар від «Жигулів». 8:2. Далі - 12:4. Вісім очок на двох принесли, добре попрацювали в атаці і на блоці Анастасія Чернуха та Катерина Кальченко. «Галичанка» успішною грою на блоці і в атаці набрала п"ять очок поспіль. 12:9. І тільки після цього гра повністю перейшла під контроль «Хіміка». 16:9, 20:12 і 25:16 після атаки Чернухи. Підопічні Сергія Голотова вийшли вперед у матчі - 2:1.

Четверта партія. Старт «Хіміка» - 4:0. До технічної перерви - 12:7 після дуплету Надії Кодоли. Втім, суперник не здався і навіть вийшов вперед, набравши чотири очки поспіль - 16:14. Але з виходом на подачу Міни Томич за рахунку 18:18 інтрига в матчі зійшла нанівець. Міна «вибухнула» двома ейсами, партнерки підтримали, «Галичанка» підвела підсумок матчу двома помилками.

3:1 - вольова перемога «Хіміка». Шість із шести очок набрали чемпіонки України в Тернополі і вирушили в Рівному, де 16-17 лютого зіграє з місцевою «Регіною» матчі 13-го туру.

 

ПІДСУМКИ ТУРУ

За підсумками туру відбулися деякі зміни в першій «четвірці». «Хімік» збільшив свій відрив від другого місця , де тепер знаходиться «Сєвєродончанка», з 12 до 15 очок. У «Орбіти» ще на два очки менше 46. «Галичанка» залишилася з 44 очками і чекає в гості «Сєвєродончанку».

«Білозгар», взявши п’ять з шести очок в Рівному, наблизився на відстань трьох балів до конкурента.

«Хімік» вже в найближчих матчах – перенесеному турі з «Регіною», може забезпечити собі перемогу в регулярному чемпіонаті. Для цього буде достатньо набрати чотири очки. Боротьба ж за другу сходинку продовжується. Великою мірою все залежатиме від того, як завершаться матчі «Сєвєродончанки» та «Орбіти» в Тернополі.

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник