Суперліга (жінки). 11-й тур. «Регіна» проти «Білозгару»

13:48 | 13 февраля 2015

 Не менш цікавим в плані інтриги, ніж дуелі в Тернополі та Запоріжжі, обіцяють бути і матчі в Рівному, між запеклими конкурентами останніх років, командами, які представляють два виші – Ровенський Міжнародний економіко-гуманітарний університет та Вінницький медуніверситет. У Вінниці двічі перемогла «Регіна», але, за думками обох наставників, це не говорить, що так саме трапиться і в новій дуелі.

 

ТУРНІРНИЙ РОЗКЛАД

Турнірний розклад тут дуже простий. «Білозгару» треба двічі перемагати, бажано при цьому набрати шість очок, щоб спробувати на решті дистанції регулярному чемпіонату наздогнати суперника. Хоча далі календар у команд приблизно однаковий – по два матчі з командами першої «четвірки» та двобій з «Педуніверситом», тож остаточний розподіл місць визначатиметься вже на другому етапі.

 

«Регіна» - «Білозгар»

Турнірне положення команд

 

М

Команди

Матчі

Очки

Партії

Загал

виг

прог

3:0

3:1

3:2

2:3

1:3

0:3

виг

прог

Коеф.

6

«Регіна»

20

4

16

3

 

1

2

 

14

13

16

50

0.3200

7

«Білозгар»

20

2

18

2

 

 

2

2

14

6*

12

54

0.2222

 

* - «Білозгар», оштрафований на два очки

 

ТРЕНЕРИ

 

Валерій ПАРХОМЕНКО, головний тренер ВК «Регіна-МЕГУ-ОШВСМ»:

- В січні місяці «Регіна» попсувала нерви «Орбіті» та «Волині». Чи можна сказати, що команда додала у порівнянні з початком чемпіонату?

- Так, є здвиги і в роботі, і у грі команди. Місцями проглядається доволі цікава гра. Але, як говорять, де тонко там і рветься. У мене випали зі складу дві волейболістки: Лозінська лежить в лікарні під крапельницею, Овезгельдієвій - на днях зняли гіпс. Але це не значить, що ми не боротимемось, ми намагатимемось доказати, що наші здобутки невипадкові.

- Зараз «Регіна» випереджає «Білозгар» на вісім очок. Чи можна говорити про деяку різницю суперників у класі?

- Думаю, що все це умовно, тим більше, що суперник зараз підсилився – склад поповнила Валерія Соболь, яка грала у «Регіні» в минулому сезоні, а в Луцьку зіграв 2:3 з «Волинню». Вінницьким волейболісткам неможна давати розігруватися, адже вони володіють певним технічним арсеналом.

- Підходите до цього двобою в доброму гуморі, чи з побоюваннями у зв’язку з кадровими проблемами?

- Гадаю, що доброму гуморі, адже дівчатка розуміють відповідальність та серйозно готуються до протистояння. Говорячи російською: «За себя и за того парня». Гадаю, хто психологічно встоїть, той і переможе.

- Для «Регіни» важливо опинитися вище вінницької команди?

- Звісно. Взагалі, для нас принципова кожна гра. Підтвердити свій імідж, адже в минулому році ми фінішували, маючи «мінус одне очко» - потрапили в Книгу рекордів Гіннесу (посміхається). Звісно ж, велика заслуга в тому, що досягли певного прогресу належить нашій досвідченій зв’язуючій Яні Савочкіній, адже у складі команди є гравці 1997-98 років народження. Молодь додає поруч з нею, та ж Олена Грицуняк – друга пасуюча. А Яна, природно, цементує команду.

 

Юлія ЯКУШЕВА, головний тренер ВК «Білозгар-Медуніверситет»:

- Юлія, кілька слів про виступ команди в січні. Серед успіхів можна відзначити виїзд в Луцьк, де вінницька команда дала бій «Волині», трохи не вигравши один з матчів.

- Так, повинні були вигравати в перший день. Не хочу вдаватися в деталі матчу, але я задовільнена навіть цим результатом, у команди був малюнок гри – це не може не радувати. У другому матчі команду наче підмінили – не вистачило психології, але, скоріш за все, майстерності.

У нас з початку кожного сезону нова команда, нові волейболістки. А в цьому сезоні що ні тур, то травми, то якійсь зміни у складі. Так в Луцьку травмувалася Аня Малярчук, а перших темпів у нас більше не було – прийшлось випускати Валерію Соболь, яка до нас прийшла після Нового року. На позиції ліберо молода дівчинка грає у нас – перший рік на такому рівні. Для того, щоб щось вигравати, команда повинна грати разом п’ять-шість років. Для того, щоб боротися за місця вище п’ятого, потрібен час.

- У вас змінилася зв’язуюча – на цій позиції грає Анастасія Малишева.

- Так, причому в цьому амплуа вона не грала дуже давно, останнім часом – діяла в нападі, граючи за Львівський інфіз. Прийшлося перебудовуватися.  Зараз вже непогано діє, а першим часом було дуже складно. Ви ж бачите, як з приходом досвідченої Савочкіної заграла «Регіна». Від зв’язуючої, це ні для кого ні секрет, багато чого залежить. А в цілому  рада за Настю, нехай щось і не виходить, нехай ще є проблеми з психологією, але є бажання, є перспектива.

В цілому ж дуже відчувається недолік досвіду. Одну гру, одну партію можуть видати на «ура», а потім провалюються. Дівчатка ще не вірять в себе, не вірять, що можуть грати на рівні чемпіонату України. За самовіддачею ніяких претензій: люди сумлінно тренуються два рази на день, добре, що фінансування у нас зараз стабільне – дякуватиме Літинському молзаводу.

- Напевно, для того, щоб з’явилася впевненість, треба перемагати, чи не так?

- Так, безумовно. І на матчі з «Регіною» у нас настрой однозначний – перемагати.

- «Регіна» відірвалася на вісім очок. Цей суперник по зубах «Білозгару»?

- Звісно. Звісно, по зубах. Навіть не обговорюється. Команди приблизно одного рівня. Так, «Регіни» перемогла нас у Вінниці, але тоді у нас тільки-тільки щось почало виходити. Повторюся, ми настроєні перемагати. Робитимемо все, що обіграти суперника. Це для нас важливо.

Не дуже вдало у нас вийшло із «Сєвєродончанкою». Ми повинні були грати в Сєвєродонецьку, але у зв’язку із ситуацією на Донбасі ми відмовилися від цього. Нам поставили умови, що ми повинні повністю забезпечити тур та грати у вівторок-середу. Але і ці дні зал був зайнятий, адже ми граємо у залі Вінницького медуніверситету, де в будні дні проходять заняття.

Я хочу спитати: «Де ж справедливість? Ми не грали, «Сєвєродончанка» не грала. Нам – мінус два очки, супернику – плюс шість».

Я вважаю, це несправедливий розподіл очок. Ми ж невинні, що таке в країні відбувається. Спочатку нам сказали, що штрафних санкцій не буде. А потом дізнаюсь – нас покарали двома очками. Це взагалі несерйозно. І так волейбол в Україні переживає, м’яко кажучи, не найкращі часи. Давайте ж якось поступати справедливо, а не в бік однієї команди. Я обурена цією ситуацією. Люди тренуються, люди стараються, люди віддають своє здоров’я. Навіщо тоді це робити? Якщо все ось так вирішується. 

 

«Регіна-МЕГУ-ОШВСМ» - «Білозгар-Медуніверситет»

СТАТИСТИКА ІГОР (останні чотири сезони)

12 матчів: +7-5, партії - 24-21, очки - 20-16.

 

Суперліга-2014/15 – 2 матчі:+2-0, партії – 6-2, очки – 5-1. Вінниця – 3:2, 3:0.

Суперліга-2013/14 – 4 матчі: +0-4, партії – 3-12, очки – 1-11. Вінниця - 0:3, 1:3. Рівне – 2:3, 1:3.

Суперліга-2012/13 – 6 матчів: +5-1, партії – 15-7, очки – 14-4. Рівне - 3:1, 3:0. Вінниця – 0:3, 3:1. Тернопіль – 3:0. Євпаторія – 3:2

В сезоні-2011/12 команди між собою не грали. 

 

Прес-служба ФВУ

 

Источник