Суперліга (жінки). 11-й тур. «Орбіта» проти «Сєвєродончанки»

11:03 | 13 февраля 2015

 

Одинадцятий тур в цьому чемпіонаті можна цілком справедливо назвати СУПЕРтуром, адже відразу в трьох з чотирьох парах зустрічаються команди, які мають однакові цілі, тож матимуть характер принципових. Серед них, безумовно, виділяється двобій сусідів по турнірній таблиці – «Орбіти» та «Сєвєродончанки», котрі, як і в першому колі, зіграють в Запоріжжі.

 

ТУРНІРНИЙ РОЗКЛАД

Перемігши в минулому турі «Хімік», запорізька «Орбіта» стала тіньовим лідером в боротьбі за другу сходинку в регулярному чемпіонаті, адже інші конкуренти в боротьбі за медалі у южненської команди очок не відбирали. Друге місце, нагадаємо, дасть можливість прийняти передостанній тур та додатковий бонусний балл, в боротьбі за медалі будь-який чинник має важливе значення. Проте будь-який результат навряд чи прояснить ситуацію в турнірній таблиці, адже обом командам ще їхати в Тернопіль, а там можливий будь-який результат. 

 

СПІВВІДНОШЕННЯ СИЛ

В цьому сезоні команди зіграли три матчі, в двох з яких вгору брали волейболістки «Сєвєродончанки». В чемпіонаті команди обмінялися сухими перемогами, а в півфіналі Кубку підопічні Гарія Єгіазарову святкували доволі впевнену звитягу. Щоправда, запорізька команда проводила п’ятий матч у своєму напруженому виїзному турне, і це далося взнаки.

Можливо, саме зараз вдасться більш об’єктивно оцінити співвідношення сил на даному етапі. «Орбіта» підходить до принципової зустрічі в доброму гуморі після  візиту в Южне, а ось «Сєвєродончанка», як і до зустрічі з «Хіміком», підходить з тривалою перервою в ігровій практиці.

 

ТРЕНЕРИ

Ігор ФІЛІШТИНСЬКИЙ, головний тренер ВК «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»:

- Зараз йде боротьба за бонусні очки на другому етапі, тому ці матчі достатньо значущі. Звісно, ці матчі важливі для самоствердження, впевненості команди.

Часу у суперника, щоб підготуватися до очних зустрічей, як і минулому році, вистачало. Ми потрохи зализуємо рани. Ряд людей були застуджені, але на натхненні вдалося зіграти в Южному. Сподіваюсь, що ейфорія після тих матчів пройшла – торжествувати довго це теж на шкоду справі. А наскільки ми готові, покажуть вже самі ігри.

Ви знаєте, що травмувалася Дудникова, і до найближчих вона непридатна. Це, звичайно ж, втрата. Решта гравців – в строю. Більш-менш прийшли в себе після простуди, пов’язаної з ровенським залом, Скрипак, Биценко. Майже готові, можна так сказати.

- Перемога над «Хіміком» додала впевненості команді?

- Я би так не сказав. Хоча не можу не відзначити, що волейболістки стали в себе трохи більше вірити. Щоправда, це не той «Хімік», що був в минулому сезоні. Гра з Новгородченко та гра з нинішніми двома зв’язуючими – це різні ігри, гра із Захожою та гра з Томіч, хоча вона непогано виглядає – те ж відрізняються. Сьогоднішній «Хімік» не такий вже недосяжний, як в минулому році, і не тому, що ми їх обіграли.

- Що буде визначальним для досягнення перемог в найближчих іграх в Запоріжжі?

- Хто буде одухотворенішим, кому краще вдасться зруйнувати атаку суперника, хто буде витонченішими на сітці, той матиме перевагу. Навіть нашу перемогу над «Хіміком» визначила гра на сітці: ми зблокували сімнадцять разів, а суперник – чотирнадцять. Сподіваємось, що й зараз гра в цьому компоненті у нас вийде

 

Гарій ЄГІАЗАРОВ, головний тренер ВК «Сєвєродончанка»:

- Стан команди, на мій погляд, непоганий. Єдина проблема – коротка «лава». Хорольська ще не відновилася після операції, і в мене фактично одна заміна. Тут у мене руки зв’язані в плані якихось тактичних моментів. У суперника – варіативність ширше. Велика проблема – те, що ми не граємо на своєму майданчику, тобто не використовуємо фактор свого поля. Грати два кола на виїзді не так вже і просто.

Гадаю, що в чемпіонаті все вирішуватиметься в очних іграх вже в «четвірці», тому розподіл місць в регулярному чемпіонату не матиме вирішальну роль. Але не значить, що ми боротимемось за перемогу зараз.

- Те, що «Сєвєродончанка» вже двічі обіграла «Орбіту» в цьому сезоні, дає психологічну перевагу?

- Це фактор має значення, але не визначальне.

- Чим небезпечна «Орбіта», на ваш погляд?

- Швидкою грою. Якщо суперник буде добре приймати, з ним важко буде впоратися на блоці. Тож задача – вибити суперника з прийому і тим самим нейтралізувати їх основну зброю.

- Ваш візаві відзначив, що результат багато в чому вирішить гра на ситці. Що скажете?

- Так, це немаловажний компонент. Ось і в наших очних зустрічах в першому колі багато чого визначила гра на сітці. Перший матч ми програли сітку та програли матч з рахунком 0:3, в другому – все було з точністю навпаки. Ті матчі красномовно доказав тезис: «Хто виграє сітку, виграє матч». Гадаю, що так воно буде і зараз.

 

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - «Сєвєродончанка»

Турнірне положення команд

 

М

Команди

Матчі

Очки

Партії

Загал

виг

прог

3:0

3:1

3:2

2:3

1:3

0:3

виг

прог

Коеф.

2

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»

20

16

4

13

 

3

 

 

4

45

49

18

2.7222

4

«Сєвєродончанка»

20

14

6

13

 

1

2

 

4

43

46

20

2.3000

 

 «Сєвєродончанка» - «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»

СТАТИСТИКА (останні чотири сезони)

17 матчів: +12-5, партії - 41-20, очки – 36-15.

 

Суперліга-2014/15 – 2 матчі:+1-1, партії – 3-3, очки – 3-3. Запоріжжя - 0:3, 3:0.

Кубок-2014/15 – 1 матч:+1-0, партії – 3-0, очки – 3-0. Южне – 3:0.

Cуперліга-2013/14 – 6 матчів:+4-2, партії - 14-8, очки – 12-6. Запоріжжя – 1:3, 1:3. Сєвєродонецьк – 3:0, 3:1, 3:1. Южне – 3:0

Кубок-2013/14 – 1 матч:+1-0, партії – 3-0, очки – 3:0. Южне – 3:0.

Суперліга-2012/13 – 6 матчів:+4-2, партії - 15-9, очки – 12-6. Запоріжжя - 3:2, 3:1. Сєвєродонецьк – 3:0, 2:3. Луцьк – 1:3. Южне – 3:0.

Кубок-2012/13 – 1 матч:+1-0, партії - 3-0, очки – 3-0. Ковель – 3:0.

В сезоні-2011/12 команди не зустрічалися.

 

Прес-служба ФВУ

 

 

 

Источник