Нова Каховка - майбутня «пляжна» Мекка України?

19:33 | 12 февраля 2015

Щороку розширюється географія як серед учасників, так і серед організаторів всеукраїнських турнірів. Минулими вихідними Нова Каховка вперше приймала тур зимового чемпіонату з волейболу пляжного.

В рамках II туру першості у змаганнях взяли участь хлопці віком до 17-ти років. За підсумками кількаденних баталій за участю 19-ти команд з різних областей були визначені переможці. Перше місце здобула команда Рівного, другу позицію вибороли кіровоградці, а на третій сходинці опинився колектив з Запоріжжя.

Попереду -- фінальний тур, що пройде в м. Рівне 13—15 березня. А в Новій Каховці цього року будуть визначені переможці зимового чемпіонату України серед юнаків до 15 років.

Однією з причин такої уваги до Нової Каховки з боку «пляжників» стало те, що це місто у найближчому майбутньому має шанс стати центром підготовки збірних команд України з волейболу пляжного.

Наразі у Новій Каховці є недобудований спортивний комплекс, який у перспективі можна перетворити у критий «палац» для пляжних видів спорту – волейболу, футболу, гандболу і тенісу. Про те, наскільки реальними є ці плани і чи стане Нова Каховка в подальшому спортивною Меккою українських «пляжників», ми поспілкувалися з членом Комісії волейболу пляжного ФВУ, координатором ФВУ з цього виду спорту Олександром САМСОНЮКОМ.

 

- З чого починалася історія об’єкта в Новій Каховці? І що зараз представляє з себе ця недобудова?

- Наскільки мені відомо, роботи тут розпочалися 2013 року – комплекс замислювався задля потреб великого тенісу. Але потім все завмерло… Зараз у нас є ідея реанімувати процес будівництва, але вже таким чином, щоб підлаштувати майбутній центр саме для пляжних видів спорту.

Разом з директором Новокаховської спортивної школи, а також представниками міського управління фізичної культури та спорту ми побачили цю будівлю на власні очі, оцінили її сьогоднішній стан, а також об’єм робіт для її завершення, зокрема й тих, що потрібні для перелаштування під наші потреби.

- Як ви оцінюєте перспективи?

- Вони цілком реальні. Зараз на порядку денному поставлене завдання розробити проект будівництва центру пляжних видів спорту. Гадаю, що такий проект мені вдасться запозичити в латвійської сторони, адже в одній лише Ризі є три подібних критих спорткомплекси. Цим досвідом наших колег треба лише скористатися… Паралельно шукаємо і потенційних інвесторів. В першу чергу, уся необхідна інформація буде поширена серед людей, які завжди були близькими до пляжного волейболу, тих такі спонсорів чемпіонату України…

- Звичайно, не можна порівнювати економічну ситуацію в нашій державі з країнами-сусідами. Чи дійсно є в Україні люди, які за сьогоднішніх непростих реалій зможуть втілити ці сподівання в життя?

- Незважаючи на складне становище в економіці та політиці, спорт в країні не має права зупинятися. В Україні є чимало меценатів, які по-справжньому люблять спорт, зокрема, пляжний волейбол, і вони щороку витрачають свої власні кошти на підготовку наших команд, на організацію закордонних зборів... А завершення будівництва спорткомплексу в Новій Каховці дасть можливість десяткам українських команд з кількох видів спорту 365 днів на рік проводити збори, не виїжджаючи за кордон. Тож це і є, мені здається, належною мотивацією для всіх, кому не байдужий спортивний престиж нашої держави!..

- Розкажіть про технічні характеристики об’єкта. Чи планується включити в проект спорткомплексу глядацьці місця і в якій кількості?

- Даний комплекс у змозі розмістити в собі три корти для пляжного волейболу, які будуть відповідати всім міжнародним стандартам. Також є можливість побудови і трибун на 500–800 глядацьких місць. Окрім цього, комплекс буде включати в себе міні-готель, тренажерний зал і адміністративні приміщення. Територія поруч з будівлею дозволяє створити також два корти під відкритим небом. Тож розміри цього спорткомплексу дають можливість комфортно почуватися на ньому і проводити одночасно тренування представникам кількох видів спорту, які не будуть заважати один одному.

- Яким є фінансовий бік справи? Скільки коштів потрібно на те, щоб будівництво завершилося?

- Приблиза сума визначиться лише після того, як буде розроблений проект будівництва. Те саме стосується і питання вибору підрядника. Поки ми знаходимося на стадії ознайомлення з об’єктом, вивчення земельних питань, права власності і тому подібне.

- Чи вдалося досягти порозуміння в цих питаннях з міською владою Нової Каховки?

- Так, новокаховська міська влада зацікавлена у розвитку, зокрема, пляжного волейболу в своєму місті і регіоні. В останні два роки місцеві спортсмени почали завойовувати високі місця на юнацьких всеукраїнських турнірах. Також влада зацікавлена в залученні додаткових інвестицій, які підуть на розвитому міста. Все це буде приносити додаткові кошти в міський бюджет.

- Якою є роль Федерації волейболу України і, зокрема, Комісії волейболу пляжного ФВУ?

- На сьогоднішній день вона полягає в координації дій всіх сторін, зацікавлених у побудові даного об’єкта. Також ми запозичуємо закордонний досвід у будівництві подібних спорткомплексів.

- Чи співпрацюєте ви з іншими спортивними федераціями? Адже, як вже говорилося вище, комплекс має стати спільним домом і для представників пляжного футболу, гандболу та тенісу…

- Після розробки проекту будівництва центру пляжних видів спорту у відповідні федерації будуть надіслані пропозиції стосовно співпраці, а також стосовно залучення інвесторів для будівництва комплексу. Тож, умовно кажучи, план дій є таким: спочатку оцінюємо масштаб і бюджет майбутніх робіт, а потім дивимось на можливості – або обходимось своїми силами, або шукаємо підтримки від наших партнерів…

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник