Суперліга (чоловіки). 2-й етап. 11-й тур. Останній шанс для «Буревіснику»

13:03 | 06 февраля 2015

Матчі 11-го туру між студентськими командами Харкова та Чернігова можуть багато чого вирішити в для обох команд в боротьбі за «четвірку». Але якщо шанси «Юракадемії» достатньо реальні, то «Буревісника-ШВСМ» - примарні. Тільки дві повноцінних перемоги залишають підопічним можливості взяти участь в цій боротьбі. Далі – детальніше про двобій «Юракадемія» - «Буревісник» та фінішний розклад.

 

ТУРНІРНИЙ РОЗКЛАД

Спробуємо спрогнозувати, як може розвернутися боротьба за єдину путівку до першого квартету – перша трійка практично визначилася. На неї претендують три команди – «Юракадемія», «Буревісник» та «Барком». Перед очним двобоєм у Харкові, який ми сьогодні розглянемо як основний, «юристи» випереджають «вчителів» на шість очок при тому, у перших залишилося на два матчі більше, ніж у опонента.

Розглянемо варіант двох повноцінних перемог чернігівців. В такому випадку вони наздоженуть конкурента. Тобто також наберуть 32 очки. В решті матчів - з «Локомотивом» та «Хімпромом» (на виїзді) «Буревісник», реально дивлячись на речі, може набрати три, максимум – чотири очки. Тобто в кращому для себе випадку матиме 36 очок.

У «Юракадемії» залишаться тільки виїзні матчі – з «Локомотивом» та командами, які борються за стратегічну другу сходинку – «Вінницею» та «Хімпромом». Щоб, обігнати чернігівців, у яких за прогнозами буде 36 очок, «юристам» набрати чотири очки в шести матчах. А якщо підопічні Миколи Благодарного розійдуться та візьмуть всі шість очок, то харків’янам треба буде брати сім балів, по суті, в чотирьох матчах («Локомотиву» ми умовно зарахували 100% очок у всіх поєдинках - фаворит є фаворит). І це вже буде складніше, враховуючі виїзні матчі з мотивованим «Баркомом». Але якщо «Юракадемія» все ж таки візьме сім балів, то у неї їх буде 39. Тобто харків’янам, щоб позбавитися конкурента в обличчі «Буревіснику», треба в найближчих матчах взяти принаймні три очки.

Але залишається «Барком». «Кажанам» вже можна умовно начислити шість очок за матчі з «Фаворитом» та «Локомотивом», тобто вважатимемо, що в них вже 31 очко. Залишаються виїзні поєдинки з «Вінницею» - цей двобій ми розглянемо окремо, а також домашні з «Юракадемією». Якщо, «кажани» навіть візьмуть шість очок у двобої з «юристами», вони але не візьмуть залікових баллів у Вінниці, то навіть цього може не вистачити, щоб їх наздогнати. Таким чином, підопічним Владислава Лазарчука треба брати принаймні три очки з «Вінницею», щоб на щось розраховувати.

 

Турнірне положення команд, які борються за «четвірку»

М

Команди

МАТЧІ

О

С/П

I

В

П

3:0

3:1

3:2

2:3

1:3

0:3

4

«Юракадемія»

16

12

4

6

2

4

 

3

1

32

39-21

5

«Буревісник-ШВСМ»

23

10

13

4

2

4

 

5

8

26

35-48

6

«Барком-Кажани»

21

7

14

3

3

1

5

6

3

25

37-47

 

«Юракадемія», «Буревісник-ШВСМ», «Барком-Кажани», Матчі, що залишилися

Тур

«Юракадемія» - 32 очки

(залишилося 8 ігор)

«Буревісник-ШВСМ» - 26 (6)

«Барком-Кажани» -

25 (8)

11

«Буревісник-ШВСМ» (вдома)

«Юракадемія» (виїзд)

«Вінниця» (виїзд)

12

«Барком-Кажани» (виїзд)

«Локомотив» (вдома)

«Юракадемія» (вдома)

13

ВК «Вінниця» (виїзд)

«Хімпром-СумДУ» (виїзд)

«Локомотив» (вдома)

14

«Локомотив» (виїзд)

----------------------------

«Фаворит» (виїзд)

 

ТРЕНЕРИ

 Володимир РОМАНЦОВ, головний тренер СВК «Юракадемія»:

- Володимиру Івановичу, в якому стані знаходиться перед важливими матчами з «Буревісником»?

- «Юракадемія» укомплектована молодими гравцями, які задіяні в багатьох змаганнях – у вищій лізі, збірних. Так, Рогожин, Канаєв та Луговий за грудень-січень провели по 34 (!) матчі. Тобто морально та фізично вони втомилися, а два з названих гравців – грає в основному складі, і це відчувається на діях команди взагалі. А у нас так складається чемпіонат, що нам наздоганяти потрібно, у нас кожний матч, як останній. Бажання-то, бачу по очам, є, але іншим разом немає вогника та азарту. Ніяк не можемо вийти на рівень оптимальної готовності.

- Чи є ким варіювати склад?

- Ну я сказати. Травму отримав Павло Камінський, відправили в Чернівці на переатестацію Михайла Калініченка. Є деякі проблеми зі складом. Хоча є і плюси. Якщо раніше Андрій Рогожин був третім центральним блокуючим, то зараз від його гри багато в чому залежить результат команди, і він це розуміє. Але бійцями так і становляться, коли заставляють себе битися із сильними суперниками – від того становляться сильнішими самі.

- Матчі з «Буревісником» чи не вирішальні в боротьбі за «четвірку»?

- І хлопці, і керівництво розуміють, що в цих матчах ми можемо вирішити чимало питань. І ці матчі простими не будуть – однозначно. Треба боротися за кожний м’яч, щоб на щось розраховувати, тим більше, що і «Буревіснику» треба брати очки, якщо вони хочуть розраховувати на «четвірку». Тобто бій буде жорсткий.

 

Микола БЛАГОДАРНИЙ, головний тренер СВК «Буревісник-ШВСМ»:

- Мені ми хотілося, щоб хлопці в цих матчах показали таку ж гру, як в останньому поєдинку з «Вінницею». Якщо це відбудеться, то мене мало буде непокоїти результат. Тому що наші шанси на потрапляння в «четвірку» ефемерні - чисто теоретичні. Наша ціль – показати красиву гру, підготуватися до Всеукраїнської Універсіади. Головне, щоб хлопці виросли у майстерності за перший сезон виступу у новому складі. Для цього в кожному матчі треба боротися з повною самовіддачею. Настрой зараз дуже добрий, і я, чесно кажучи, отримую задоволення від роботи з командою в тренувальному процесі. Колектив зараз більш згуртований, ніж в минулому сезоні. І, якщо цю команду вдасться зберегти, то багато питань ми зможемо вирішувати вже в наступному сезоні.

Зрозуміло, що в рідному місті хочу показати нову команду «Буревіснику», яку за допомогою усього колективу Чернігівського педуніверситету та міста, вдалося зробити, показати керівникам мого колишнього клубу, що я недарма їм тренерський хліб.

- Якими вам бачаться ігри з «Юракадемією».

- Суперник - це добре підібрана та награна команда, вже багато років вона грає майже в незмінному складі. В ігровому досвіді волейболісти «Юракадемії» набагато сильніші за нас. Тому, щоб урівняти шанси, не відкрию ні для кого Америки, використовуватимемо максимально ризиковану подачу. За це ми, щоправда, поплатилися у першому матчі з «Вінницею». Але якщо подача полетить, це урівнює шанси команд. Так ми грали з «Юракадемією» в Чернігові, де вдалося виграти перший матч. Але в другий день суперник вніс корективи, та й ми фізично не були готові грати. Взагалі обидві команди славляться доброю подачею та прийомом, але й про решту волейбольних компонентів не слід забувати. Ігри обіцяють бути цікавими.

СТАТИСТИКА ІГОР (останні чотири сезони)

14 матчів: +7-7, партії - 30-27, очки – 22-20.

Суперліга-2014/15 – 2 матчі:+1-1, парті – 4-4, очки – 3-3. Чернігів – 1:3, 3:1.

Кубок-2014/15 – 1 матч: +1-0, партії – 3-0, очки – 3-0. Харків – 3:0.

Суперліга-2012/13 – 4 матчі:+2-2, партії - 7-7, очки – 6-6. Харків - 3:0, 3:1. Чернігів – 0:3, 1:3.

Суперліга-2011/12 – 6 матчів: +3-3, партії - 15-13, очки – 8-10. Харків – 3:1, 2:3. Чернігів – 1:3, 2:3. Хмельницький – 3:2. Харків – 3:1.

Кубок України-2011/12 – 1 матч: +0-1, партії - 1-3, очки – 0-3. Хмельницький – 1:3.

В сезоні-2013/14 команди між собою не грали.

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник