Робота ДЮСШ – в парламентському об’єктиві

14:48 | 30 января 2015

 

21 січня в приміщенні Верховної Ради України відбувся «круглий стіл» на тему – «Забезпечення належного функціонування закладів фізичної культури і спорту, зокрема дитячо-юнацьких спортивних шкіл і спортивних споруд за нових законодавчих умов». Засідання ініціював парламентський комітет з питань сім"ї, молодіжної політики та спорту.  Відкриваючи засідання, голова Комітету Артур Палатний зазначив, що рішення про проведення «круглого столу» було викликано критичною ситуацією, що склалася з фінансуванням значної частини дитячо-юнацьких спортивних шкіл, а також скасуванням пільг щодо плати за землю для спортивних об’єктів.

Як наголосив голова Комітету, спортивні школи втратили частину фінансування (близько 200 мільйонів гривень), яке раніше отримували від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, і відповідно до нині чинного законодавства мають фінансуватися за рахунок місцевих бюджетів. Водночас, доходи багатьох місцевих бюджетів суттєво зменшились. Тому, за словами А.Палатного, «вони не мають можливості, а, може, і бажання додатково фінансувати спортивні школи».

Артур Палатний піддав критиці наміри Міністерства фінансів отримати 300 мільйонів гривень від плати батьків за навчання учнів у дитячо-юнацьких спортивних школах, оскільки переважна більшість батьків, які формально не відносяться до пільгових категорій, не зможуть сплачувати навіть невелику плату 60 гривень в місяць за навчання, в тому числі і тому, що батьки майже всіх учнів дитячо-юнацьких спортивних шкіл вже сьогодні самостійно купують спортивну форму і екіпіровку та оплачують виїзди на змагання. Тому, на думку народного депутата, запровадження плати за навчання призведе до суттєвого відтоку дітей зі спортивних шкіл.

Голова комітету звернув увагу учасників засідання круглого столу ще на одну проблему спортивної сфери, а саме -- прийняття змін до Податкового кодексу щодо надання пільг з плати за землю для спортивних об’єктів на розсуд органів місцевого самоврядування. Поставивши під сумнів, що у місцевих рад в умовах явної нестачі доходів місцевих бюджетів на елементарні потреби, з’явиться бажання надавати спортивним об’єктам пільги, які не компенсуються державою, він зауважив, що це може призвести до серйозних проблем у здійсненні спортивної діяльності в Україні взагалі.

Члени Комітету наголосили також, що запроваджені з 1 січня 2015 року зміни фінансування та оподаткування закладів фізичної культури і спорту та спортивних споруд є непродуманими і непідготовленими, їх реалізація вже призводить до руйнування соціальної функції дитячо-юнацького спорту, наслідком чого стануть великій відтік дітей з дитячо-юнацьких спортивних шкіл, суттєве збільшення дитячої та підліткової злочинності, значне погіршення здоров’я дітей, а, відповідно, з часом і працездатного населення.

Голова Комітету також піддав критиці попереднє керівництво Міністерства молоді і спорту України за проголошення «радикальної реформи, спрямованої на послаблення функцій держави у сфері фізичної культури і спорту». Артур Палатний підкреслив, що нове керівництво міністерства має «відкласти на майбутнє плани нових радикальних реформ і зосередитися на рятуванні дитячо-юнацького спорту».

Міністр молоді та спорту Ігор Жданов зазначив, що для міністерства збереження системи масового та дитячо-юнацького спорту в країні є ключовим пріоритетом роботи. Для вирішення питання забезпечення функціонування дитячо-юнацьких спортивних шкіл після втрати фінансування від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Міністерство поставило завдання обласним державним адміністраціям взяти під особистий контроль переведення цих шкіл на фінансування із місцевих бюджетів. Ігор Жданов поінформував учасників засідання круглого столу, що попередив керівників в регіонах, що якщо забезпечення фінансування ДЮСШ буде провалено, то він, як Міністр та член Уряду, знайде важелі, щоб кадрово зміцнити відповідні області.

У обговоренні питань порядку денного взяли участь народний депутат України, радник Президента України з гуманітарних питань, віце-президент Національного олімпійського комітету України Микола Томенко, голова Національного комітету спорту інвалідів України, Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич, член виконкому НОК України Ніна Уманець, представники Міністерства фінансів України, а також спортивних товариств і федерацій різних видів спорту. Відзначимо, що Федерацію волейболу України на засіданні представляв віце-президент ФВУ, президент Асоціації дитячого волейболу України Георгій Поддєнєжний.

Учасники зустрічі наголосили на необхідності термінового виділення цільових коштів з Державного бюджету на фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл, звільнення спортивних об’єктів від плати за землю, неприпустимості запровадження плати за навчання учнів дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

За підсумком зустрічі була підтримана пропозиція доручити членам Комітету подати на розгляд Верховної Ради проекти законів про внесення змін до Закону «Про фізичну культуру і спорт» та до Податкового кодексу для забезпечення стабільного розвитку сфери фізичної культури і спорту.

Ухвалена також низка рекомендацій. Зокрема, Кабінету Міністрів України запропоновано:

до 3 лютого 2015 року підготувати та внести на розгляд Верховної Ради пропозиції про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік»;

до 1 червня 2015 року затвердити Державну цільову соціальну програму розвитку фізичної культури і спорту на 2016-2020 роки.

Міністерству молоді та спорту запропоновано:

відповідно до вимог законодавства забезпечити формування та реалізацію державної політики у сфері фізичної культури і спорту, зокрема, підтримку закладів фізичної культури і спорту, насамперед, дитячо-юнацьких спортивних шкіл;

до 1 квітня 2015 року провести інвентаризацію ДЮСШ усіх типів власності та затвердити заходи щодо вдосконалення навчально-тренувального процесу та ефективного використання бюджетних коштів.

Обласним, міським, районним радам та державним адміністраціям запропоновано:

при затвердженні місцевих бюджетів забезпечити виділення коштів для фінансування всіх ДЮСШ, які знаходяться на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці;

вирішити питання щодо сплати дитячо-юнацькими спортивними школами, іншими спортивними закладами комунальних послуг за тарифами для пільгових категорій населення;

звільнити від плати за землю заклади фізичної культури і спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.

 

Георгій ПОДДЄНЄЖНИЙ. (віце-президент ФВУ, президент Асоціації дитячого волейболу України):

-- Підсумки «круглого столу» в цілому позитивні, адже було вирішено внести ряд змін, зокрема, у правила оподаткування дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Якщо їх підтримає Верховна Рада, наші ДЮСШ будуть звільнені від сплати податків на землю та нерухомість, і це вже деякою мірою полегшить фінансовий тягар наших учбових закладів.

Додали оптимізму і слова Ніни Уманець, яка відзначила, що спортивне керівництво усіма силами захищатиме інтереси дитячо-юнацьких шкіл, і державний бюджет на 2015 рік буде обов’язково переглянутий на користь посилення спортивної складової.

На жаль, до цього часу тенденція була невтішна -- з кожним роком держава давала все менше і менше коштів на дитячий спорт. І на сьогодні ситуація вкрай складна, якщо не сказати – плачевна. 90 відсотків фінансування ДЮСШ забезпечується за рахунок батьків.

Згідно чинного законодавства, відповідальними з боку держави за надання субсидій спортивним учбовим закладам є місцеві органи влади. Але на допомогу спорту у кожному регіоні дивляться по-різному – хтось вкладає у забезпечення здорового способу життя дітлахів більше коштів, а хтось з керівників просто не любить спорт і виділяє крихти – як-то кажуть, за залишковим принципом.

Ще один прикрий момент: наказ Міністерства освіти і науки України, згідно якого загальноосвітні середні школи мають надавати безкоштовно спортивні зали для груп і секцій ДЮСШ, практично виконується дуже рідко. На зустрічі «круглого столу» цій обставині була приділена особлива увага. Було вирішено, що в подальшому про подібні порушення треба сигналізувати і вживати необхідних заходів, аби цю тенденцію порушень зупинити.

І, звичайно ж, було підняте питання про жорсткий контроль діяльності дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Про що йде мова? Групи початкової підготовки в цих школах є, а ось групи спортивного вдосконалення діють далеко не скрізь і здебільшого існують також … на папері. На жаль, дуже важко втримати увагу дітей до волейболу, коли вони підростають. Тим більше важко – залучити молодих тренерів, адже мало хто бажає працювати за мізерну зарплатню, яка передбачена наставникам ДЮСШ.

Взагалі рівень спеціалістів бажає бути кращим, тому хотілося б, щоб курси підвищення кваліфікації для тренерів проходили регулярно – у цьому мають бути зацікавлені керівники на всіх рівнях, про що також говорилося на «круглому столі».      

Якою є роль у цих процесах національних спортивних федерацій і, зокрема, Федерації волейболу України? Будемо сподіватися, що у взаємовідносинах між Міністерством молоді та спорту та ФВУ в найближчому майбутньому відбудуться позитивні зміни, які сприятимуть прогресу нашого виду спорту. Мова йде про те, щоб в якості експерименту передати відповідальність за підготовку національних збірних разом з необхідними коштами напряму Федерації волейболу України. Як відомо, до цього часу федерація фактично не мала змоги впливати на процес підготовки наших команд на всіх рівнях.

Вважаю, що такий підхід дасть ФВУ всі необхідні важелі впливу і посилення контролю за збірними. У першу чергу нам треба буде визначитися з центрами підготовки збірних. В повній мірі використати напрацьований науково-методичний потенціал. Здійснювати реальний вплив на формування тренерського складу. Ми зуміємо надати їм потрібний інвентар, впровадити сучасні напрацювання в навчально-тренувальному процесі, забезпечити коштами для проведення зборів, турнірів, матеріального заохочення членів збірних тощо… І після цього зможемо вимагати від них необхідний результат.    

 

 

 

Прес-служба ФВУ з використанням матеріалів офіційного сайту Верховної Ради України

Источник