«Хімік» - «Сєвєродончанка»: рахунок однаковий – зміст різний

15:48 | 28 января 2015

Лідер чемпіонату України южненський «Хімік» двічі обіграв «Сєвєродончанку» в матчах 9-го туру Суперліги. Обидва матчі завершилися з рахунком 3:0, але за змістом відрізнялися.

 

«Хімік» - «Сєвєродончанка» - 3:0 (25:13, 25:19, 25:18). ВІДЕО, ФОТО

Хімік: Кальченко, Трушкіна, Чернуха, Томіч, Кодола (к), Перетятько; Степанчук (л), Політанська, Расточило. Тренер - Сергій Голотов.

Сєвєродончанка: Балабанова, Деніна, Дорсман, Юрченко, Афанасьєвська, Лісєєнкова (к); Литвиновська. Тренер - Гарій Єгіазаров.

Судді: М.Медвідь (Запоріжжя), С.Овчарук (Миколаїв).

Тривалість матчу: 59 хв. (17 + 21 + 21).

Кращі гравці (версія ФВУ): Чернуха - Лісеенкова.

24 січня. Южне. ФСК «Олімп». 347 глядачів.

Дві кращі команди України останніх років волею долі, вже втретє в сезоні, зійшлися в Южном – а повинні були в Сєвєродонецьку.

Перший бал господаркам майданчика принесла Міна Томіч, успішно зігравши на блоці. Далі пішов обмін помилками на подачі і в атаці. Підсумував такий, не дуже видовищний, прямо скажемо, відрізок блок-аут Анастасії Чернухи. 8:6. І лише до середини партії «Хімік» за рахунок ефективної атаки позначив більш-менш суттєвий відрив (12:8), який після технічної перерви зріс удвічі - 16:8. Постаралася Міна Томіч, яка на цьому відрізку не промахувалася, заробивши три очки своїй команді. Надалі диспозиція на майданчику не змінилася, хоча «Сєвєродончанка», треба віддати їй належне, самовіддано боролась в захисті. За рахунку 22:13 на майданчик вийшли Алла Політанська і Олена Расточило. 3:0 на фінішному відрізку. Спочатку Чернуха виграла блок-аутом затяжний розіграш, після чого забила чисто, а завершила партію Політанська, виконавши ейс. 25:13.

У другій партії, на відміну від першої, «Хімік» стартував потужно - 3:0. Рахунок «розмочила» Тетяна Литвиновська, що замінила в стартовому складі юну Карину Юрченко. 6:2. Але «Cєвєр», зробивши ставку на самовідданий захист, «вчепився» в «Хімік» і не відпускав. За рахунку 6:4 команди показали майстер-клас з гри в захисті - дванадцять разів м"яч перелітав через сітку - волейболістки «пом"якшували» м’яча на блоці, підбирали в захисті, ясна річ, не забивали. Поклала кінець розіграшу Світлану Дорсман різким ударом з другої зони. І бути б красивому закінченню, але завадив невеликий аут. 7:4. Потужним нападом «Хімік» утримував відрив - 12:8. Олександра Перетятько видала Ірині Трушкіній такий пас-цукерку, що гріх було не скористатися. Але ставка північних тримала удар - 16:14, 17:15. Вирішальну перевагу «Хімік» заробив блоком. Ольга Балабанова направила вектор атаки на Ганну Лісєєнкову, але та, як не намагалася, впоратися з блоком не змогла. Перетятько з Трушкіною були непробивні - плюс два бали. 19:15. Ще один блок від Катерини Кальченко і контрольний постріл Томич з лінії подачі - Лісєєнкова помилилася в прийомі. 25:19.

В тому ж дусі пройшла і третя партія. Волейболістки «Сєвєродончанки» продовжували боротися, зумівши практично нівелювати відставання, програючи п"ять очок - 13:8 перетворилися в 14:13. Чи не кожен розіграш проходив у гострій перестрілці. Втім, «Хімік» виглядав потужніше і ефективніше. Символічно, що завершився матч також, як і почався – Томіч «зачохлила» в майданчик нападаючу «Сєвєру», цього разу Литвиновську. 25:18.

3:0 - впевнена перемога «Хіміка» над одним з претендентів на медалі.

 

«Хімік» - «Сєвєродончанка» - 3:0 (25:23, 25:20, 25:18). ВІДЕО, ФОТО

Хімік: Кальченко, Трушкина, Політанська, Чернуха, Томіч, Кодола, Перетятько; Степанчук (л). Тренер - Сергій Голотов

Сєвєродончанка: Балабанова, Деніна, Дорсман, Литвиновська, Афанасьєвська, Лісєєнкова (к); Юрченко. Тренер - Гарій Єгіазаров.

Судді: С.Овчарук (Миколаїв), М.Медвідь (Запоріжжя).

Тривалість матчу: 65 хв. (24+21+20)

Кращі гравці (версія ФВУ): Кодола - Афанасьєвська.

25 січня. Южне. ФСК «Олімп». 220 глядачів.

«Хімік» переміг «Сєвєродончанку» і в другому матчі 9-го туру чемпіонату України. Матч завершився з тим же рахунком, що і напередодні, але за характером був більш напруженим - у перших двох партіях сєвєродонецькі волейболістки зуміли нав"язати боротьбу чинним чемпіонкам України.

У стартових складах команд-суперниць у порівнянні з першим матчем відбулося по одній зміні: в «Хіміку» вийшла зв’язуюча Алла Політанська, в «Сєвєродончанці» - діагональна Тетяна Литвиновська, що замінили відповідно Олександру Перетятько та Карину Юрченко.

Гості, зокрема Ганна Лісєєнкова своїми потужними атаками, з самого початку показали, що з настроєм у них все в порядку. Підопічних Сергія Голотова, швидше за все, наздогнала втома - графік цього тижня був досить напружений. Два ці фактори вплинули на те, що гра тривалий час була рівною. На атаку «Хіміка» «Сєвєр» постійно знаходив адекватну відповідь, в основному руками Лісєєнкової та Дорсман - 3:3, 6:7, 8:8. І тільки після двох помилок сєвєродонецьких волейболісток «Хімік» почав дихати більш-менш вільно. 12:9. Зусиллями Ірини Трушкіної та Міни Томіч відрив зріс до п"яти балів - 16:11. Але як виявилося, про перемогу в сеті говорити було ще рано - суперниці знову знайшли, чим відповісти. Спочатку була заблокована Надія Кодола, а потім дуплет додала Лісєєнкова. 19:18. Втім, Кодола не забарилася з відповіддю, немов очікуючи момент, щоб це зробити - після двох її потужних ударів з «четвірки» оборонці тільки розвели руки: м"яч двічі врізався в паркет і нікого не торкнувшись, відлітав за межі прямокутника. 21:18. Ще раз - 22:19. Але, допустивши парочку помилок, господарки дотримали інтригу до кінця. 24:23 - після потужного удару Дорсман. У «Хіміка» право на атаку. Його бездоганно реалізувала, ні, не Кодола - Анастасія Чернуха. 25:23.

Схожу картину ми спостерігали в другому сеті - напруга довгий час не спадала. Невелика слабина - і «Сєвєродончанка» могла б вчепитися мертвою хваткою. Уже на старті підопічні Гарія Егіазарова домоглися двухочокового відриву - в перший і останній раз в цьому матчі. Трушкіна зрівняла рахунок - 2:2. Врівень йшли до позначки «6». Атака плюс подача плюс блок - ще три очки в скарбничку. 9:6. Достатню перевагу, щоб відчувати себе спокійно, але... не розслаблятися. Чернуха закарбувала м"яч у площадку і відправила команди на технічну перерву - 12:8.

Максимум, чого домоглися суперниці, «-2» - 16:14 після блок-ауту Лісєєнкової. Час від часу їй вдавалося обігравати блок, але не настільки часто, щоб це позначилося на відриві. «Хімік» тримав суперника на відстані чотирьох-п"яти очок - 18:14, 22:17 і 25:20 у підсумку.

На третю партію «Сєвєродончанку», по всій видимості, не вистачило, а «Хімік» свій рівень зберіг - 6:2, 12:7, 22:17 і 25:18. Як і вчора, крапку в матчі поставила Томіч.

3:0 - «Хімік» завершив трудовий тиждень третьої перемогою з «сухим» рахунком.

 

 

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік»

Источник