Суперліга (жінки). 9-й тур. Фаворити втратили лише один балл з 12-ти

15:17 | 26 января 2015

Як ми вже відзначали, в трьох з чотирьох пар в 9-му турі складали явні фаворити та аутсайдери. Лише Вінниця пішла проти предстартового розкладу, відібравши очки у луцької «Волині». В решті пар без втрат для команд, які розташувалися вище, лише чернігівські студентки трохи не виграли партію у «Орбіти». Подробиці – далі.

 

«Континіум-Волинь-Університет» – «Білозгар-Медуніверситет» - 3:2 (25:15, 21:25, 23:25, 25:13, 15:11)

Волинь: Житовоз (к), Тищенко, Ужва, Яцків, Молодцова, Степанюк; Карасьова (л), І.Єфімчук (л),Скрипник. Тренер – Богуслав Галицький.

Білозгар: Якушева (к), Алішина, Переста, Малишева, Соболь, Яковчук; Ластовняк (л), Таранюк, Франкевич. Тренер – Якушева Юлія.

Судді: В.Паршин (Рівне), Ю.Омельченко (Одеса).

Тривалість матчу: 103 хв. (19+23+26+19+16).

Кращі гравці (версія ФВУ): Степанюк – Малишева.

23 січня. Зал ОДЮСШ. 340 глядачів.

Напередодні матчу в команду повернулися травмовані Анастасія Тищенко та Анна Степанюк. Але повноцінні три очки господарі не взяли. Спокійно вигравши першу партію, волиняни програли другу та третю. Гості повірили в перемогу. Проте лучанки зуміли переламати хід гри, яка йшла не за їхнім сценарієм. Впевнена перемога у четвертій партії та на тай-брейку дозволила волинянам перервати безвиграшну серію, яка тривала 8 поєдинків. Нагадаємо, останній раз волинянки перемагали у Суперлізі аж у п’ятому турі. Сталося це на виїзді, де суперником лучан був чернігівський «Педуніверситету-ШВСМ».

Перша партія пройшла під повним контролем волинянок. Вже на старті партії господарі повели – 5:0. Тренер вінничанок взяв тайм-аут, той не допоміг. Лучанки продовжували стартовий штурм і збільшували перевагу, зазначив в своєму репортажі офіційний сайт ВК «Волинь». Після шедевральної скидки Степанюк рахунок став – 9:2. Нічого не вдавалося «Білозгару», а тут ще й «дуплетом» вистрілив перший темп «Волині» Тетяна Яцків. Вона спочатку виконала блок-аут, а згодом прицільним ударом не залишила жодних шансів для захисту гостей – 11:2. Здобувши такий гандикап на старті, волиняни впевнено вели партію до її завершення – 15:7, 22:13. Кінцівка партії була за господарями. Юлія Молодцова спочатку успішно пробила в лінію, за мить їй вдався й діагональний удар. Крапку у партії поставила Анастасія Тищенко – 25:15.

Після легкої перемоги у першій партії, всім здавалося, що матч завершиться легкою перемогою «Волині». Проте зі старту господарі горіли – 1:4. Зрівняти рахунок вдалося за кілька хвилин. Успішним діагональним ударом Любов Ужва зробила рахунок – 7:7. Більш-менш рівна гра тривала до рахунку – 15:15. Далі ж ривок вінничанок - 5:0. На табло горіло – 15:20. Врятувати партію нашим дівчатам не вдалося. У підсумку – 21:25.

Третя партія пішла за сценарієм другої. Зі старту – 2:5, 5:9. Було помітно, що «Білозгар-Медуніверситет» піймав кураж. Вінничанкам вдалося вибити «Волинь» з прийому – 11:15. Проте, волиняни таки наздогнали окрилених суперників. Сталося це у кінцівці партії на подачі Анни Степанюк – 19:19. Розпочалися гойдалки: 20:20, 21:21, 22:22, 23:23. Фінальні два пункти здобули гості – 23:25.

Четвертий відрізок гри розпочався з рівної боротьби: 1:1, 2:2, 3:3, 4:4, 5:5. До технічної перерви лучанки трішки зуміли відірватися – 12:9. Після вимушеної паузи на майданчику була лише одна команда «Континіум-Волинь-Університет» – 17:10. Волиняни продовжували успішно грати в атаці та захисті, що й принесло свої плоди – 25:13.

2:2. На вболівальників чекав тай-брейк. Але там шансів у гостей не було. Впевнено та спокійно волиняни здобули перемогу в 5 партії – 15:11, та загалом у матчі – 3:2.

 

«Континіум-Волинь-Університет» – «Білозгар-Медуніверситет» - 3:0 (25:10, 25:9, 25:17)

Волинь: Житовоз (к), Тищенко, Ужва, Яцків, Молодцова, Степанюк, Карасьова (л), І.Єфімчук (л); Скрипник. Тренер – Богуслав Галицький.

Білозгар: Якушева (к), Алішина, Переста, Малишева, Соболь, Яковчук; Ластовняк (л), Таранюк, Франкевич, Коваль. Тренер – Юлія Якушева.

Судді: Ю.Омельченко (Одеса), В.Паршин (Рівне).

Тривалість матчу: 57 хв. (17+18+22).

Кращі гравці (версія ФВУ): Степанюк – н/визначено.

24 січня. Зал ОДЮСШ. 310 глядачів.

Перша партія для господарок розпочалася більш ніж впевнено! Завдяки подачі Юлії Молодцової на старті партії «Волинь» повела з комфортним рахунком – 6:0. З шести подач два ейси виконала сама Юлія. Гості зуміли зібратися і за кілька хвилин наздогнали волинян – 8:6. Але на подачу вийшов наш капітан – Анна Житовоз, яка частенько радує своїх уболівальників ейсами. У підсумку чотири очки на її подачах, сама ж вона виконала один ейс – 12:6. «Волинь» продовжила в тому ж дусі. Удар за ударом господарі приближалися до завершення партії – 15:8, 19:9. Після разючого удару від Анни Степанюк, рахунок став – 20:9, тренер «Білозгару» взяв тайм-аут. Проте по завершенню волинянки продовжили розпочате – 22:9. На подачу, у кінцівці партії, вийшла Юлія Молодцова. Юлія виконала два ейси підряд – 24:9. Загалом у першій партії чотири ейси від нападника «Волині». Останній удар по «кулястому» нанесла Анна Степанюк – 25:9.

Старт другого відрізку гри був не менш вражаючий – 9:1. Подоляни нічого не могли протиставити волинянам. Завдяки хорошому балансу наших дівчат в обороні та атаці, відрив зростав – 12:3, 19:7. «Волинь» впевнено завершила партію на свою користь – 25:9.

Нав’язати боротьбу вінничанкам вдалося лише у третій партії. Правда супротив чинили гості лише до половини партії. Але давайте по порядку. На старті третього відрізку рівна боротьба – 1:1, 2:2, 3:3, 4:4. Після рівної боротьби ривок здійснили гості – 6:8. Миттєва реакція від Богуслава Галицького, заміна: Ужва-Скрипник. Проте відчайдушний «напор» гостей продовжувався – 8:12. Схаменулися волиняни після технічної перерви. Рівним встановити рахунок вдалося Анні Степанюк – 13:13. Команди вирішили погратися у «кошкі-мишкі» – 14:14, 15:15, 16:16. Забави перервало тріо з луцької «Волині». Два точних удари виконала Юлія Молодцова, по одному пострілу здійснили Тетяна Яцків та Анастасія Тищенко – 20:16. Далі соло порадувала вболівальників Юлія Молодцова. Нападник лучанок нанесла три разючі удари з якими нічого не зміг вдіяти захист суперника – 24:17. Дуже хороший матч у виконанні Юлії, свої м’ячі вона забила та ще й виконала сім ейсів за матч. Хороший показник. Ефектним «цвяхом» завершила партію та й матч загалом Анастасія Тищенко – 25:17.

 

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - «Педуніверситет-ШВСМ» - 3:0 (25:6, 25:14, 25:14)

Орбіта: Дуднікова, Лучко, Дрозд, Пугачова, Биценко, Скрипак; Дерюгіна (л), Кліменова (л), Яструб, Сухорукова. Тренер - Ігор Філіштинський.

Педуніверситет: А.Жула, О.Жула, Ткаченко, Шара, Українець, Кравчук; Задніпровська (л), Біда, Кочан, Коленко. Тренер - Володимир Жула.

Судді: А.Батюк (Кривий Ріг), В.Паєвський (Харків).

23 січня. Запоріжжя. Палац спорту ЗАБ. 445 глядачів.

В принципі, про перший матч і писати-то нічого. Запоріжанки розправилися з суперником за 46 хвилин. Це рекорд чемпіонату. Перша партія, як кажуть, взагалі пройшла в одну хвіртку. Господарі майданчика повели з перших ударів по м"ячу - 8:2, 15:3. Все стало ясно. У другому сеті рахунок також зростав на користь запорізького клубу - 8:4, 11:5, 16:9, 21:13. І в третій партії міг бути розгром, але після рахунку 16:3, чернігівські студентки спробували дати бій, бачачи, що Ігор Філіштинський довірив місце в складі резервістам, розповів сайт «Вся власть». Але, все-таки, «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» довела матч до логічного завершення. У цій грі головний тренер запорізького клубу використовував тільки один тайм-аут з шести можливих.

 

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - «Педуніверситет-ШВСМ» - 3:0 (30:28, 25:16, 25:15). ВІДЕО

Орбіта: Дудникова, Лучко, Дрозд, Пугачова, Биценко, Скрипак; Дерюгіна (л), Кліменова (л), Яструб, Сухорукова. Тренер - Ігор Філіштинський.

Педуніверситет: А.Жула, О.Жула, Ткаченко, Шара, Українець, Кравчук, Задніпровська (ліберо); Біда, Кочан, Коленко. Тренер - Володимир Жула.

Судді: В.Паєвський (Харків), А.Батюк (Кривий Ріг).

24 січня. Запоріжжя. Палац спорту. 160 глядачів.

Після легкої перемоги в першому матчі, мало хто міг припустити, що в наступний ігровий день «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» опиниться на межі поразки в першому сеті. І починалося все непогано. Повели - 4:1, далі запоріжанки легко програли п"ять розіграшів поспіль. Але також легко взяли наступні чотири очки (8:6). А далі відбулося наступне. Ольга Скрипак торкнулася сітки, Лідія Лучко не змогла перехитрити блок, двічі помилки на прийомі після подачі команди гостей Альони Шари - вже 8:10. А трохи пізніше на табло з"явилися цифри 13:19. Ігор Філіштинський взяв тайм-аут. Не признався, що говорив підопічним, але поступово їм вдалося переломити хід партії. Дійшли до «більше-менше». «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» тільки п"ятий сетбол змогла завершити на свою користь. І у гостей було два сетболу, але, ймовірно, передчуття того, що вони можуть виграти першу партію в сезоні, зіграло з ними поганий жарт. Ну, а далі суперник був зломлений психологічно, і довести матч до перемоги було справою техніки, навіть граючи без свого капітана Катерини Сильченкової.

 

Ігор ФІЛІШТИНСЬКИЙ, головний тренер ВК «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»:

- Ще в першому колі, коли ми грали в Чернігові, ця команда мені сподобалася соєю напористістю, а найголовніше, гарною якістю подачі. Молоденька команда. Чим їм набирати очки? І сьогодні вони зробили акцент на подачі. Наші, ж, деякі гравці здригнулися. Тому для мене є грунт і для роботи, і для роздумів, і для переконання. Звичайно, пригнічує те, що так погано грали першу партію. Головне, що вилізли. Коли тренеру вдається інспірувати складну ситуацію, а потім з неї вилазити, кажуть, що це приносить користь команді. У нас багато перепадів у грі і наші запорізькі гравці дуже багато чому не навчені і не помічають тих технічних помилок, які очевидні. Потрібно працювати.

Дай Бог зберегти команду. Величезне спасибі керівництву комбінату, що ми сьогодні живі і маємо можливість грати в такому залі. Що стосується гри команди, то є моменти, над якими потрібно працювати. Що допомогло в першій партії? Чим набрати очки? Блоком і подачею. Ми багато підняли і добили. Найсумніше те, що команда дещо розгубилася, але радісне те, що змогла зібратися. Вважаю, що в цій ситуації команда себе проявила добре.

 

«Галичанка-ТНЕУ» - «Регіна-МЕГУ-ОШВСМ» - 3:0 (25:11, 25:6, 25:14), 3:0 (25:7, 25:21, 25:12)

Перший матч тривав менш ніж годину і завершився впевненою перемогою тернополянок. Господарки переважали опоненток в усіх компонентах гри, про що свідчать розгромні рахунки у кожній з трьох партій. Тим самим «Галичанка» зробила подарунок зв"язуючій команди Ангеліні Дуб"янській, яка святкувала день народження, - повідомив сайт «Спорт Тернопільщини».

Другий матч теж сенсації не приніс. Перший сет завершився розгромом суперниць з Рівного. А от у другому у підопічних Андрія Романовича були невеликі труднощі. «Регіна» упіймала кураж і була близькою навіть до перемоги, але досвідченіші тернополянки цього зробити не дозволили. У третьому сеті теж прогнозовано перемогла «Галичанка», яка у цьому сезоні вже вчетверте завдала поразки «Регіни» з однаковим рахунком.

ФОТОГАЛЕРЕЯ

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник