Кубок виклику ЄКВ. «Хімік» зробив заявку на вихід в чвертьфінал

13:02 | 14 января 2015

Діючий чемпіон України южненський «Хімік» переміг швейцарський «Канті» в першому матчі 1/8 фіналу Кубку виклику ЄКВ з рахунком 3:0. Після впевнених перемог в двох партіях, в третій – господарки отримали серйозний супротив та програвали до семи очок – 7:14, 10:17, але зуміли дотиснути суперника в кінцівці.

 

«Хімік» - «Канті» (Шаффхаузен, Швейцарія) – 3:0 (25:15, 25:14, 26:24)

Хімік: Кальченко 9 очок (6 – атака, 2 – блок, 1 – подача),Трушкіна 10 (7,1,2), Чернуха 8 (6,1,1), Томіч 13 (9,2,2), Кодола (к) 12 (11,0,1), Перетятько 3 (1,1,1); Степанчук (л), Расточило 1 (0,0,1), Политанська 2 (2,0,0). Тренер – Сергій Голотов.

Канті: Міддлборн 9 (6,2,1), Ридвалова 4 (3,0,1), Кіжакова 6 (5,1,0), Цаугг 5 (5,0,0), Корна 5 (4,0,1), Сіручек (к) 12 (11,0,1); Кваде (л), Відмер, Бест 1 (1,0,0). Тренер – Дірк Гросс.

Судді: Т.Шайно (Ізраїль), Б.Вісан (Румунія).

Тривалість матчу: 65 хв. (18+19+28).

Набрані очки: 76-53 (42-35 – атака, 7-3 – блок, 9-4 – подача, 18-11 – помилки суперника)

Позитивний прийом: 45%-44%.

13 січня. Южне. ФСК «Олімп». 1300 глядачів.

«Хімік» з самого початку показав, хто в домі господар, і після реалізації Іриною Трушкин м’яча, що переходить, повів 4:1. Швидкий тайм-аут Дірка Гросса. Невідомо, що він сказав підопічним, але піти у відрив господаркам не вдалося. Не в останню чергу «завдяки» високої італійської зв’язуючій Стефанії Корні, яка зробила дві зкидки. 7:6. Але перший проміжний фініш все ж за «Хіміком». 8:6 - після атаки Катерини Кальченко з краю сітки. «Канті» намагався пробитися за рахунок своєї діагоналі Лаури Сіручек, але з южненським блоком вона не впоралася. 11:6. І квота тайм-аутів у суперника вичерпана. І все одно на вістрі Сіручек, цього разу двічі успішно. «Хімік» на цьому відрізку набирав очки завдяки Трушкиної. 13:8. Друга третина партії завершилася єдиноборством на сітці Анастасія Чернуха - Саманта Міддлборн. Між ними нічия, а на табло 16:10. Відразу після перерви Катерина Кальченко вже не в перший раз закрила Мирославу Кіжакову. Партнерки підтримали. 19:10. Крапку в партії поставила Трушкина, фірмовим ударом по лінії. 25:15.

Сценарій першої партії повторився у другій партії. Двічі Надія Кодола і ще раз Трушкина, черговим блоком на Кіжаковій - ох і «наїлася» цього дня словачка (п"ять разів її «зачохлили» в цей день) - 4:1. Максимум, чого домоглися швейцарки в цій партії - «-2». Сіручек скинула з задньої лінії в «трійку», а Чернуха не встигла підняти падаючий м"яч. 6:4. Тут же, з лінії подачі, вона реабілітувалася, і команди пішли на першу перерву з двозначним перевагою «Хіміка» - 8: 4. Чемпіонки України поступово збільшували перевагу, і за рахунку 13:6 Гросс взяв уже свій другий тайм-аут. Але це мало що змінило. Господині чітко грали в атаці, на відміну від «Канті». 16: 7. Трушкина довела відрив до десяти балів, не чекаючи закінчення партії. Але підсумкова перевагу в підсумку обчислювалося майже тією ж кількістю очок. Збився приціл у Чернухи - 19:12. Замість неї одноклубниця по «Керкінітиді» Олена Расточило. І вдало. 25:14.

2:0. Але впевнене лідерство ще не перемога. Це підтвердили події третьої партії.

Тут у «Хіміка» не пішла гра з самого початку. Руками Сіручек «Канті» зробив хороший стартовий зачепив - 3:0. Потім 5:2. Після удару Кальченко відставання мінімально - 5:6. Але щось порушилося в грі южненський команди. Спростилася подача, і суперник відразу ж цим скористався. Розігралася Міддлборн: спочатку заблокувала один в один Трушкіну, а потім після простої подачі «Хіміку» вільно злетіла і встромила м"яч у площадку. Тут ми на власні очі побачили, як вміє грати «Канті», якщо йому дозволяти це робити. 8:5 - попереду швейцарська команда. І це був ще не вечір. «-5» у «Хіміку» після подачі все тієї ж Міддлборн. Коли відрив досяг семи очок, Сергій Голотов вирішив поміняти зв’язуючу - вийшла Алла Політанська. І це принесло свої плоди. Але не відразу. Тим більше, що «Канті» почав вміло відіграватися від рук блокуючих. 10:17 - Міддлборн «врізала» «4 по 4». На подачі Томич трохи підтягнулися - 13:17. Більш зібрано заграв «Хімік». Виросла реалізація в атаці - чотири очки набрано в одній розстановці – добряче приклалися Кодола з Чернухою. 17:18. І після атаки Трушкіної рахунок зрівнявся - 19:19. Але зламати суперника відразу не вийшло. Належало зіграти ще напружену кінцівку.

Після помилки «Хіміка» в прийомі «Канті» на крок наблизився до перемоги в партії. 22:23 - на табло. Наступний розіграш був, мабуть, вирішальним у цьому матчі. Як це часто буває він вийшов довгограючим. Надмотивованими тут були обидві команди. Відігратися при 22:24 було б дуже складно. Це розуміли гравці по обидві сторони сітки, а тому з усіх сил боролися за кожен м"яч. Удача посміхнулася найсильнішому в цей день. Чернуха відігралася від високого блоку. Невеликий аут на користь «Хіміка». 23:23. І тут же дуже своєчасний нестандартний хід від Політанської - скидання в кут майданчика, якого суперник явно не очікував. 24:23. Але і це ще не все. Чернуха в антену. 24:24. І тут же вона виправилася, зігравши від блоку в аут за задню лінію суперника. А завершила матч, атакою з краю сітки номінальний перший темп Катерина Кальченко - 26:24.

3:0 - «Хімік» змусив понервувати вболівальників, але все ж переміг, і з іншого боку побачив, що з «Канті» жарти погані.

Матч-відповідь у Швейцарії відбудеться 21 січня о 21.30. «Хімік» буде готуватися до нього, не відволікаючись на чемпіонат України.

 

КОМЕНТАРІ

 

Дірк ГРОСС, головний тренер ВК «Канті» (Шаффхаузен, Швейцарія):

- Мої вітання «Хіміку» - сьогодні переміг сильніший. Але я думаю, що в третьому сеті, ви всі бачили, що ми показали великий потенціал, що ми також вміємо грати у волейбол, як і наш суперник.

Я вважаю, що у повторній грі у нас буде більше шансів зіграти краще проти «Хіміка», тому що ми будемо мати більше часу для підготовки, ми знаємо тепер, що суперник дуже хороший. Ми зможемо краще організувати свою гру, і в цьому наш шанс зіграти краще в домашньому матчі.

 

Саманта МІДДЛБОРН, гравець ВК «Канті» (Шаффхаузен, Швейцарія):

- Вийшов хороший матч. Ми пробували нову систему ротації гравців, тому початок гри провели не найкращим чином. Але в третьому сеті ми знайшли свій ритм, і сподіваємося, що в другому матчі стартуємо сильніше, і кожен з нас зіграє краще, і в цілому ми будемо більш конкурентоспроможними.

У «Хімік» високі гравці, дуже високо знімаються. Це був відмінний виклик для нас, але ми теж використовували блок проти них. Показали, що в цьому немає нічого можливого, немає нічого складного.

 

Сергій ГОЛОТОВ, головний тренер ВК «Хімік»:

- Результатом, звичайно, задоволений, але абсолютно незадоволений третьою партією - такого не можна допускати в єврокубках, це не чемпіонат України. Трохи дали слабину - будемо з цим розбиратися. На більшій частині третій партії команда не виконувала установку ні технічно, ні тактично, зокрема, перестали подачу подавати. Я не думаю, що сьогодні ми показали свою кращу гру.

Не хочу це пов"язувати це з перервою в чемпіонаті, так як гравець завжди повинен бути готовий до матчу. Одна з причин - травма, яку отримала Анастасія Чернуха, через що вона не змогла зіграти в повну силу. Думаю все-таки, що розслабилися після легковигранних двох партій.

За рахунок чого вдалося переломити хід третій партії? По-перше, спрацювала заміна - добре увійшла в гру Алла Політанська, по-друге, гравці мобілізувалися.

У другому матчі ми зіграємо краще - про це я можу однозначно сказати. Будемо боротися, битися і, сподіваюся, що виграємо. У суперника можуть бути зміни по складу - наприклад, німкеня, яка грала ліберо, може зіграти у четвертій зоні, тоді і гра з боку суперника зміниться.

 

Надія КОДОЛА, капітан ВК «Хімік»:

- Хоч ми і виграли 3: 0, гра у нас сьогодні абсолютно не склалася - допустили багато своїх помилок. З того, що напрацьовували, напевно, і половини не виконали. Але не можу сказати, що ми розслабилися - просто багато своїх командних помилок. У другому матчі, звичайно, буде складніше.

 

Стефанія КОРНА, гравець ВК «Канті» (Швейцарія):

- У перших двох сетах суперник грав краще, ніж ми, але в третьому сеті ми були досить конкурентоспроможними. Якби ми так грали в перших двох сетах, може, й результат міг би бути іншим.

«Хімік» - команда високого рівня, ми бачили її в матчі проти італійської команди («Імоко Воллей», в 1/16 фіналу Кубку ЄКВ. - прес-служба). Цей колектив має дуже доброю атакою, гравці високі і сильні, а також атакують на великій висоті.

Ми сподіваємося, що в домашній грі зможемо надати більш серйозний опір, але ми розуміємо, що граємо з сильною командою. Ми будемо робити все, що в наших можливостях.

 

ВІДЕО

Огляд матчу

Кінцівка без купюр (з рахунку 21:22 третьої партії)

 

 

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік»

Источник