Щаслива дюжина «Локомотива»!

12:18 | 29 декабря 2014

У п’ятницю волейбольний клуб «Локомотив» в однойменному палаці спорту в Харкові здобув звання 12-разового володаря Кубку України серед чоловіків! Команда Південної залізниці вже чимало років є флагманом вітчизняного волейболу. Незважаючи на те, що багато фахівців пророкували залізничникам легкі перемоги і в нинішньому турнірі, матчі «Фіналу чотирьох» вийшли дійсно цікаві і місцями надзвичайно інтригуючі. Чого варта лише рідкісна спортивна драма у півфінальній зустрічі між «Дніпром» та «Юракадемією»! Та і в інших зустрічах накал пристастей був дуже високий, як і належить справжнім кубковим баталіям.

 

Відзначимо, що цьогорічний «Фінал чотирьох» носив ім’я заслуженого майстра спорту, олімпійського чемпіона Федора Лащонова. Присвячувати значні спортивні події відомим особистостям і легендам минулого саме по собі є надзвичайно доброю традицією, і це вирізняє волейбол серед інших видів спорту в Україні.

Про тісний зв’язок минулих поколінь з нинішнім і майбутніми багато говорилося і під час урочистої церемонії, яка пройшла по закінченні фінальної гри. Зокрема, відбулося привітання юніорської збірної України, складеної з гравців до 18 років, яка зовсім нещодавно здобула срібні нагороди на чемпіонаті EEVZA у Білорусі.

 

Організатори віддали шану і славетним чемпіонам – володарям золотих нагород на Олімпіаді 1964 року Юрію Пояркову і Станіславу Люгайло. Цієї осені виповнилося рівно півстоліття з моменту включення волейболу до програми Олімпійських ігор. І на перших же Іграх у Токіо збірна СРСР, у складі якої були і наші співвітчизники, здобула перше місце.

Пам’ятні кубки та цінні подарунки від Федерації волейболу України олімпійським чемпіонам вручив перший віце-президент ФВУ Олександр Бібер. А від волейбольного клубу «Локомотив» його президент Євген Щербина подарував легендарним гравцям рідкісні відеозаписи з моментами матчів 50-річної давнини за участю самих чемпіонів. До гарних побажань як ветеранам, так і нинішнім волейболістам приєдналися почесний президент ВК «Локомотив» Віктор Остапчук і президент ВСК «Юридична академія» Василь Тацій.

Після цього на спеціальний урочистий п’єдестал було запрошено призерів та переможців Кубку України. Олімпійський чемпіон 1980 року Федір Лащонов вручив трофей капітану харківського «Локомотива» Володимиру Татарінцеву. Золоті медалі отримали гравці Володимир Татарінцев, Максим Дрозд, Сергій Гуменюк, Костянтин Жилинський, Євген Капаєв, Олександр Стаценко, Дмитро Сухінін, Володимир Ковальчук, Микола Рудницький, Денис Фомін, Філіп Гармаш, Юрій Томін і Ян Єрещенко, а також головний тренер Юрій Філіпов, тренер Ігор Зябліцев, лікар Андрій Федорченко, масажист Олег Шишенко.

Срібні нагороди отримали волейболісти та тренери «Юракадемії», а бронзові дісталися дніпропетровському «Дніпру» (вперше у новітній історії цього колективу).

Додамо, що спеціальна комісія визначила кращих гравців «Фіналу чотирьох» у кожній команді. У «Локомотиві» вибір справедливо пав на одного зі старожилів і лідерів колективу Яна Єрещенка. Також були відзначені Олександр Грюк з «Юракадемії», Олександр Спаський з «Дніпра» та Дмитро Шоркін з команди «Хімпром-СумДУ».

 

Вітаємо усіх переможців та учасників Кубку! Наостанок -- слово почесним гостям та організаторам цього чудового свята.

 

Федір ЛАЩОНОВ (олімпійський чемпіон 1980 року):

 

-- Хочу висловити вдячність організаторам за супер-організацію турніру. Давненько не бачив, зоб все було зроблено на такому рівні! Дякую і за те, що згадали мої скромні заслуги перед улюбленою грою. Вітаю переможців і призерів Кубку України -- це на сьогодні дійсно кращі команди нашої держави. Зізнаюся: мої особисті симпатії були на боці «Дніпра», та результат змагань закономірний. Хочу побажати усім гарних новорічних свят і мирного неба.

 

Юрій ПОЯРКОВ (олімпійський чемпіон 1964 року):

 

-- Фінальна зустріч цілком справдила надії, і ми побачили цікавий волейбол. У першій партії була інтрига. Так завжди буває, коли хороші гравці погано розігрілися перед початком зустрічі. В наступних двох партіях волейболісти «Локомотива» вже не допускали грубих помилок. Що ж до «Юракадемії», то вона завжди славилася не стільки майстерністю виконавців, скільки організованістю командних дій. Так було і зараз. Результат все ж таки справедливий. «Локомотиву» за рівнем гри поки що немає рівних в Україні. Приємно здивував і «Дніпро». Дніпропетровськ має великі волейбольні традиції, які, сподіваюся, будуть відроджуватися.  

 

Віктор ОСТАПЧУК (Герой України, почесний президент ВК «Локомотив»):

 

-- Приємно, що у фіналі велася бескомпромісна боротьба. «Юракадемія» поступилася, та довела, що вже у цьому сезоні може претендувати на вихід до єврокубків. А свій рідний клуб вітаю з черговою чесно заробленою перемогою! Бажаю усім нашим молодим гравцям брати приклад з ветеранів волейболу, яких ми вшановували – Юрія Пояркова, Станіслава Люгайло, Федора Лащонова. Вони -- жива історія нашого виду спорту, якою ми пишаємося.

 

Василь ТАЦІЙ (Герой України, почесний президент ВК «Юракадемія»):

 

-- Хотів би сердечно привітати організаторів цього чудового свята, суддів, керівників Федерації волейболу України, усіх уболівальників. Перемога «Локомотива» є закономірною і не викликала жодних сумнівів. Тим не менше, радий я і за нашу команду -- «Юракадемію». Вона проявила характер у півфіналі, та витримати складний спортивний марафон поки що не готова. Те, що ми вибороли право участі у фіналі, -- вже є велика перемога. Всі учасники «Фіналу чотирьох» -- молоді, перспективні, за ними велике майбутнє.

 

 

 

Прес-служба ФВУ (фото – прес-служби ВК «Локомотив»)

Источник