«Локомотив» - володар Кубку України 2014!

11:17 | 28 декабря 2014

Харківський «Локомотив» у 13-й раз у своїй історії завоював Кубок України з волейболу, здолавши у фінальному матчі турніру земляків з «Юракадемії». А в поєдинку за третє місце сталася невеличка сенсація. Бронзові нагороди Кубку цілком заслужено у команди вищої ліги дніпропетровського «Дніпра», який виявився сильнішим за «Хімпром-СумДУ» з міста Суми.

 

Матч за 3-тє місце

«Дніпро» -- «Хімпром-СумДУ» -- 3:1 (30:32, 25:14, 25:16, 25:19).

«Дніпро»: Терещук, Фурман, Шкут, Спаський, Д.Романцов (ліберо), Остроумов, Бондар;

Чорний. Головний тренер – Віталій Стадніков.

«Хімпром-СумДУ»: Шоркін, Синиця, Богдан, Мороз, Антоненко (ліберо), Цепков, Гребенюк; А.Пасажин, Нев’ядомський, Жуков, Маринченко, Кісілюк. Головний тренер – Микола Пасажин.

Судді: М.Мельник (Івано-Франківськ), А.Ковальчук (Луцьк). 106 глядачів.

Тривалість матчу: 86 хв. (30+17+19+20)

Кращі гравці (версія ФВУ): Спаський -- Гребенюк.

Нинішній «Фінал чотирьох» у перший змагальний день вже подарував уболівальникам матч, який за своїм драматизмом став взагалі окрасою волейбольного сезону в Україні. Нагадаємо, у четвер «Дніпру» якоїсь дещиці не вистачило, щоб досягти успіху в п’ятисетовому півфіналі з «Юракадемією». У п’ятницю дніпряни знову потрапили у пригоди в першій партії матчу за бронзу.

Дебютний сет краще розпочали сумчани, та дніпропетровці вирівняли становище за рахунку 9:9, після чого розпочалися гойдалки. Справа дійшла до розбірок на «більше-менше». Підопічні Віталія Стаднікова не використали чотири сет-боли, а потім прикра помилка капітана Олександра Спаського за рахунку 30:31 коштувала команді програшу першої партії.    

Та вже наступні сети пройшли повністю під диктовку дніпропетровців, які немов позбулися зайвої психологічної ноші відповідальності. «Дніпро» налагодив гру в атаці, змінилася і гра Спаського, який показав себе лідером команди і у відповідальні моменти приносив важливі очки. Як і в попередній грі, дуже корисним був і діагональний Віталій Бондар. В результаті у другій партії перевага команди Віталія Стаднікова склала 11 очок, у третій – 9.

У четвертому сеті, який став вирішальним у зустрічі, дніпряни відразу вирвалися вперед. Не даючи опонентам оговтатися, вони довели рахунок до +7. «Хімпром» спробував надолужити у кінцівці, та поїзд, як то кажуть, вже пішов. У підсумку -- 25:19, по партіях – 3:1. Після кубкової бронзи дніпропетровського «Локомотива» у 2005 році команда з цього міста знову на п’єдесталі пошани.

 

Фінал

«Локомотив» -- «Юракадемія» -- 3:0 (28:26, 25:22, 25:12)

«Локомотив»: Дрозд, Жилинський, Ковальчук, Єрещенко, Стаценко, Сухінін, Фомін (ліберо); Гармаш (ліберо), Гуменюк, Рудницький, Капаєв, Татарінцев. Головний тренер – Юрій Філіпов.

«Юракадемія»: Шевченко, Шаповал, Грюк, Брова, Канаєв (ліберо), Діденко, Калініченко; Камінський, Луговий, Нікончук (ліберо), Русін. Головний тренер – Володимир Романцов.

Судді: М.Мельник (Івано-Франківськ), А.Ковальчук (Луцьк). 906 глядачів.

Тривалість матчу: 70 хв. (29+22+19).

Кращі гравці (версія ФВУ): Стаценко – Шаповал.

Незважаючи на будній день і не зовсім зручний час початку гри, справжні цінителі волейболу у Харкові прийшли на фінальну зустріч Кубка, в якій з’ясовували стосунки земляки. Участь у цьому поєдинку «Локомотива» від самого початку ні для кого не була сюрпризом. А «Юракадемія» в останні місяці демонструє значний прогрес – без сумніву, рішення включити команду «заднім числом» до складу учасників Суперліги позитивно вплинуло на сам колектив і сприяло підвищенню рівня елітного дивізіону взагалі.

Вельми активною була і підтримка фанатських секторів під час фінальної зустрічі. Яскравими перфомансами запам’яталася торсида залізничників, але і вболівальники «юристів» не замовкали, здається, не на мить, палко підтримуючи своїх.

Найцікавішим у поєдинку виявився перший сет, протягом якого колектив Володимира Романцова проявив характер і зміг нівелювати відставання від «Локомотива» у п’ять балів. Кілька дуже вдалих блокувань поспіль допомогли «академікам» зрівняти рахунок – 22:22. Наставник «Локо» Юрій Філіпов двічі наприкінці партії був змушений брати тайм-аут, щоб привести підопічних до тями. Лише дивом «Юракадемія» не перемогла на своєму другому сет-болі – арбітри зафіксували торкання сітки у здавалося б виграному епізоді. І лише після цього ефектний смеш від Яна Єрещенка приніс залізничникам важку перемогу у сеті.

«Юракадемія» спробувала нав’язати боротьбу супернику і в другій партії, довівши справу до 21:21. Але у кінцівці досвід взяв своє -- 25:22.

Питання про володаря Кубку залізничники вирішили не відкладати в довгий ящик. Третя партія виявилася останньою у «Фіналі чотирьох» і цьогорічному Кубку України взагалі. Точний постріл Євгена Капаєва поставив знак оклику в матчі -- 25:12!

Другий за значимістю національний трофей у дев’яте поспіль відправляється до клубного музею залізничників!

Подробиці нагородження, а також коментарі учасників і офіційних осіб фінальної зустрічі читайте на нашому сайті незабаром.

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник