«Хімік» в своєму 500-му матчі став дворазовим володарем Кубку України

11:32 | 26 декабря 2014

Діючий чемпіон України южненський «Хімік» став двораразовим володарем Кубку України, перемігши «Сєвєродончанку» з рахунком 3:0. Тернопільська «Галичанка-ТНЕУ», обігравши в п’яти сетах запорізьку «Орбіту-ЗТМК-ЗНУ», посіла «бронзову» сходинку.

 

ФІНАЛ

«Хімік» - «Сєвєродончанка» - 3:0 (25:11, 25:23, 25:18)

«Химик»: Кальченко, Трушкіна, Чернуха, Кодола (к), Томіч, Перетятько; Степанчук (л). Тренер – Сергій Голотов.

«Сєвєродончанка»: Деніна, Юрченко, Дорсман, Афанасьєвська, Лісєєнкова (к), Балабанова, Литвиновська. Тренер – Гарій Єгіазаров.

Судьи: В.Паєвський (Харків), В.Козловський (Рівне).

Тривалість матчу: 63 хв. (18+23+22)

24 грудня. Южне. ФСК «Олимп». 734 глядача.

Вдруге поспіль володаря другого за значущістю трофею визначали «Хімік» та «Сєвєродончанка». Назви команд одні й ті ж, але зміст в більшості своїй інше, хоча з іншого боку команди в цілому зберегли свої позиції в чемпіонаті.

«Переможний склад не міняють», - логічно вирішили обидва тренери, втім, зміни, якщо і могли бути то тільки «завдяки» форсмажору. Цього не сталося.

Задала тон матчу Надія Кодола, відкривши рахунок фірмовим ударом з четвертої зони. У другому розіграші суперник змусив капітально попрацювати в захисті і таки домігся свого. 1:1. Але незабаром «Хімік» позначив перший відрив, після удару Міни Томич під задню лінію - 4:2. Так відрив тримався на рівні двох-трьох очок, поки Світлана Дорсман не заблокувала Ірину Трушкіну - рідкісний випадок сам по собі. 7:6. Матч цілком собі відповідав своєму статусу - ставка «сєвєрних» з Ганною Лісєєнковою попереду на баскому коні надавала гідний опір: суперник явно вирішив дати бій. Але допустивши ряд помилок на прийомі і подачі, підопічні Гарія Єгіазарова не змогли втримати дистанцію, а на подачі Катерини Кальченко «Хімік» і зовсім позначив вирішальну перевагу. На вістрі знову Кодола. 15:7. Далі - більше. 21:8. Запахло капітальним розгромом, але «Сєвєр» вибрався з «десятку». 25:11.

Свій бойовий настрій суперник знову показав вже на початку другої партії, зусиллями Карини Юрченко. Далі команди з рідкісною постійністю брали свої подачі, поки Кодола не пальнула дуплетом. 8:7. А ось уже Ірина Трушкіна зробила своє коронне зависання і встромила м"яч у майданчик - 11:9. Сценарій першої партії до пори до часу зберігався - 16:9, 19:12. Але потім сталася дуже неблагополучна розстановка, в якій «Хімік» програв п"ять очок поспіль. Ніяк в цей період не могла пробитися з краю Анастасія Чернуха. 19:18 - другий тайм-аут Сергія Голотова. Але все ж молода доігровщіца не дозволила супернику зрівняти рахунок. І ось уже «+3» після активних дій Кодоли на сітці - атака і блок. 22:19, потім 23:20. Але «Сєвєр» «чіплявся» за свій шанс, як міг. І знову заблокували Трушкіну - 23:22. За рахунку 24:23 на подачу вийшла лівша Тетяна Литвиновська з незручною подачею - єдиний джокер в колоді Єгіазарова. Вийшла і промахнулася - 25:23. 2:0 в матчі і крок до перемоги.

У третій партії «Хімік» знову пішов в одиночне плавання, не чекаючи позначки «10», до цього раз у раз натикаючись на чіпку захист суперника. Далі за звичним сценарієм. Після ейсу Кодоли «+6» - 14:8. Наступний розіграш, як по нотах. Чернуха один в один «зачохлила» Юрченко, суперник насилу повернув м"яч на половину «Хіміка» - гріх не скористатися можливістю для швидкої атаки. Трушкіній тільки цього й треба було. Знову він увігнав списа в полі суперника. Додала Чернуха: гра під контролем. 16:9. На десерт Томич в одиночку закрила Лісєєнкову. А «золотий м"яч» забила Анастасія Чернуха. Вперше в кар"єрі. Цілком такий собі робочий м"яч - від блоку в аут. 25:18.

3:0 - «Хімік» виграв і став дворазовим володарем Кубка України. В своєму 500-му матчі в історії, а для наставника «Хіміку» Сергія Голотова цей завойований Кубок став десятим в кар’єрі.

 

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - «Галичанка-ТНЕУ» - 2:3 (20:25, 25:13, 25:16, 21:25, 7:15)

Орбита: Дуднікова, Лучко, Дрозд, Сильченкова (к), Биценко, Скрипак; Дерюгіна (л), Сухорукова, Пугачова. Тренер – Ігор Філіштинський.

Галичанка: Дудник, Палій, Карпець, Дуб’янська, Мадзар, Туркула (к); Вік.Дельрос (л), Вер.Дельрос. Тренер – Андрій Романович.

Тривалість матчу: 78 хв. (20+18+19+21+10)

Судьи: В.Козловський (Рівне), В.Паєвський (Харків).

Кращі гравці (версія ФВУ): Сильченкова – Вік.Дельрос.

24 грудня. Южне. ФСК «Олимп». 177 глядачів.

Складно було передбачити розклад сил в цьому матчі саме в цей момент часу. В Запоріжжі «Орбіта» двічі перемогла суперника – 3:2, 3:0, але тут міг вплинути щільний ігровий фактор підопічних Ігоря Філіштинського останнім часом, про який ми вже говорили. В цьому матчі суперники грали з перепадами, а у вирішальний момент, на тай-брейку запорізькі волейболістки зупинилися: вже на старті 0:6. Як іронічно скаже на прес-конференції керманич «Орбіти»: «Дива не трапилося. Просто закінчився бензин».

Тернопільська команда завоювала свої перші нагороди з сезону-2010/11, коли також стала бронзовим призером Кубку.

 

ІНДИВІДУАЛЬНІ ПРИЗИ

За підсумками «Фіналу чотирьох» Кубку України були визначені кращі гравці в окремих номінаціях. Три з них отримали переможниці змагань. MVP турніру визнана капітан команди Надія КОДОЛА, кращою блокуючою - Ірина ТРУШКІНА, а Олександра ПЕРЕТЯТЬКО - кращою зв’язуючою. Кращою нападаючої названа волейболістка «Северодончанки» Ганна ЛІСЄЄНКОВА, кращою ліберо Вікторія ДЕЛЬРОС, що представляє «Галичанку-ТНЕУ».

 

Кращі гравці останніх п’яти «Фіналів чотирьох» Кубку України

Сезон

MVP

Нападник

Блокуючий

Зв’язуючий

Ліберо

2010/11

Тетяна КОЗЛОВА («Джінестра»)

Ганна ДОВГОПОЛЮК («Волинь»)

Олена ТУРКУЛА («Волинь»)

Анастасія СМІРНОВА («Джінестра»)

Світлана ОБОЛОНСЬКА («Хімік)

2011/12*

Інна МОЛОДЦОВА («Волинь»)

Ганна ЛІСЄЄНКОВА («Сєвєродончанка»)

Юлія ШЕЛУХІНА («Хімік»

Алла ПОЛІТАНСЬКА («Волинь»)

Христина ДЕЖКІНА («Сєвєродончанка»)

2012/13**

Інна МОЛОДЦОВА («Волинь»)

Надія КОДОЛА («Хімік»)

Олена ТУРКУЛА («Волинь»)

Алла ПОЛІТАНСЬКА («Волинь»

Ганна ЛІСЄЄНКОВА («Сєвєродончанка»)

2013/14

Ірина ТРУШКІНА («Хімік»)

Катерина СИЛЬЧЕНКОВА («Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»)

Олена ТУРКУЛА («Галичанка-ТНЕУ»)

Олена НОВГОРОДЧЕНКО («Хімік»)

Вікторія ДЕЛЬРОС («Галичанка-ТНЕУ»)

2014/15

Надія КОДОЛА («Хімік»)

Ганна ЛІСЄЄНКОВА («Сєвєродончанка»)

Ірина ТРУШКІНА («Хімік»)

Олександра ПЕРЕТЯТЬКО («Хімік)

Вікторія ДЕЛЬРОС («Галичанка-ТНЕУ»)

* - номінація «Кращий нападник» була замінена на «Самий результативний гравець», а «Кращий ліберо» - на «Кращий гравець захисного плану»

** - номінація «Кращий ліберо» була замінена на «Кращий приймаючий»

 

 

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік»

Источник