Кубок України (чоловіки). Харківські «Локомотив» і «Юракадемія» - у фіналі!

10:02 | 26 декабря 2014

У фінальному матчі Кубку України-2014 зіграють між собою дві харківські команди – «Локомотив» та «Юракадемія». Це стало відомо за підсумком півфінальних зустрічей, які відбулися в четвер у харківському спорткомплексі ДФСК «Локомотив». Втім, якими ж різними були ці поєдинки за спортивною напругою!..

 

«Юракадемія» -- «Дніпро» -- 3:2 (25:16, 25:23, 18:25, 11:25, 22:20).

«Юракадемія»: Шевченко, Шаповал, Грюк, Брова, Канаєв (ліберо), Діденко; Калініченко, Камінський, Луговий, Андріюк, Ковальчук (ліберо), Русін. Головний тренер – Володимир Романцов.

«Дніпро»: Фурман, Шкут, Спаскій, Д.Романцов (ліберо), Остроумов, Бондар; Колпаков, Терещук. Головний тренер – Віталій Стадніков.

Судді: М.Мельник (Івано-Франківськ), А.Ковальчук (Луцьк). 256 глядачів.

Тривалість матчу: 108 хв. (20+24+22+18+24).

Кращі гравці (версія ФВУ): Діденко -- Бондар.

Початок зустрічі «юристів» з командою вищої ліги – дніпропетровським «Дніпром» -- не давав жодних приводів очікувати, що матч перетвориться на спражній трилер з непередбачуваним фіналом. Чи то і справді відчувалася різниця у класі, чи то дніпропетровські волейболісти не змогли швидко пристосуватися до майданчику і чималої, як для звичайних матчів «Дніпра», підтримки залу, але першу партію підопічні Віталія Стаднікова програли майже без шансів на успіх. Дніпрянам епізодично вдавалися потужні удари (особливо ними відзначався діагональний Віталій Бондар), та все ж прогалини у захисті давалися взнаки і в першій половині другого сету. Харків’яни вели 6:1, потім -- 8:2, за тим – 10:4. І… непомітно втратили концентрацію.

Важко сказати, що саме стало тим самим переломним моментом у грі, та дніпропетровці змогли за лічені хвилини перетворити рахунок 12:7 на користь суперника у 16:13 – на свою користь!.. І навіть незважаючи на те, що «юристи» все ж витягнули цю партію – 25:23, психологічна ініціатива, як це не парадоксально, перейшла на бік дніпрян.

Тому надзвичайно успішна гра команди Віталія Стаднікова у двох наступних сетах несподіванкою вже не була. У третій партії «юристи» не змогли жодного разу зробити рахунок «рівно», а у четвертій дніпропетровці потужно пішли у відрив в середині сету і вели – 21:9! Колектив Володимира Романцова був просто приголомшений і навіть не став боротися за кінцівку партії, думками готуючись до тай-брейку.

…А тай-брейк став окрасою матчу. Нерви і учасників, і глядачів під час кожного розіграшу були натягнуті, як струна. Головні тренери – Володимир Романцов і Віталій Стадніков – здавалося, самі ось-ось вибіжуть на майданчик, щоби дістати той чи інший мертвий м’яч. Дорогоцінним виявився кожний рух. Цікаво, що саме в цей відрізок зустрічі вболівальники побачили і найбільш красиві розіграші, коли м’яч перелітав з одного боку майданчику на інший по вісім-десять разів.

Суперники вже давно перетнули межу на «більше-менше» у п’ятій партії, коли фортуна все ж таки посміхнулася «Юракадемії». Вирішальним стало блокування харків’ян, після якого рахунок у сеті став 22:20. Перший фіналіст турніру був визначений!

 

«Локомотив» -- «Хімпром-СумДУ» -- 3:0 (25:12, 25:22, 25:17)

«Локомотив»: Татарінцев, Жилинський, Ковальчук, Єрещенко, Рудницький, Стаценко; Фомін (ліберо)

Источник