Суперліга (жінки). «Хімік» та «Регіна» завершили перше коло

11:25 | 08 декабря 2014

«Хімік» завершив перше коло регулярного чемпіонату подвійною перемогою над рівненської «Регіною-МЕГУ-ОШВСМ». Южненська команда набрала 41 очко з 42-х можливих і впевнено лідирує у змаганнях, а рівненська – на шостому, набравши 11 балів.

 

«Хімік» - «Регіна-МЕГУ-ОШВСМ» - 3:0 (25:10, 25:16, 25:11)

Хімік: Кальченко, Трушкіна, Чернуха, Томіч, Перетятько, Кодола (к); Степанчук (л), Напалкова, Політанська, Карпушина, Герасимова, Расточило. Тренер – Сергій Голотов.

Регіна: Бєлова, Савочкина, Скороход, Лозінська, Овезгельдієва, Пономаренко; Кара (л), Викторчук (л), Рудьо, Грицуняк (к). Тренер – Валерій Пархоменко.

Судьи: К.Гранько (Харків), В.Босенко (Суми).

Тривалість матчу: 50 хв. (15+20+15)

Кращі гравці (версія ФВУ): Трушкіна – Савочкина.

5 декабря. Южне. ФСК «Олімп». 400 глядачів.

«Хімік» та «Регіна» очними матчами завершували перше коло чемпіонату України, і ці гри не таїли ніякої інтриги, так як рівненська команда не виграла ще жодної партії, не рахуючи матчів зі своїми прямими конкурентами «Білозгаром» і «Педуніверситетом», де набрала 11 очок.

Розвиток подій на майданчику підтвердив прогнози: «Хімік», який почав матч найсильнішим складом, легко і невимушено, не зустрічаючи скільки-небудь серйозного опору, пішов в одиночне плавання - 9:1, а на першу і єдину технічну перерву команди пішли за рахунку 12:3. Катерина Кальченко потужним ударом з краю сітки зробила відрив двозначним, а за рахунку 16:5 на майданчик замість Олександри Перетятько вийшла номінально третя зв’язуюча Олена Напалкова. Каші не зіпсувала, хоча неточності в її грі траплялися. Перевага продовжувала зростати. 25:10.

У другій партії в «старті» «Хіміка» дві зміни: на майданчику з"явилася Алла Політанська, а по діагоналі з нею Олена Расточило. На подачі южненської зв"язки 4:0. Гра взята під контроль, ніякої інтриги. Не чекаючи першої перерви, Сергій Голотов замість Надії Кодоли випустив Тетяну Карпушину. До перерви у «Регіни» на рахунку гідні вісім балів. 12:8. Після цього з майданчика пішла Ірина Трушкіна - замість неї Юлія Герасимова. І вона теж зробила свій внесок у збільшення переваги своєї команди. Так, після блоку в її виконанні рахунок став 17:9. Ейс Карпушиної - 19:10. Тут вже вийшла Напалкова і двічі поспіль вклала м"яч у руку Кальченко - 22:12. Кінцівка була трохи змазана «Хіміком» - супернику вдалося набрати три очки поспіль. Сергію Голотову навіть довелося взяти тайм-аут. І тут же завершила справу Карпушина - її удар був відображений на трибуни. 25:16.

У третій партії зі старту знову вийшов найсильніший склад. «Регіні» навіть вдалося на мить вийти вперед - 2:1, перший і останній раз у матчі. Далі все за знайомим сценарієм. «Хімік» вирішував свої завдання, думаючи вже про майбутню європейську битву, а суперник свої, намагаючись скласти опору чемпіону країни. Виходило з трудом. У підсумку 25:11 в партії і 3:0 у матчі, який тривав всього лише п"ятдесят хвилин.

 

«Хімік» - «Регіна-МЕГУ-ОШВСМ» - 3:0 (25:18, 25:15, 29:27)

Хімік: Кальченко, Трушкіна, Чернуха, Томіч, Перетятько, Кодола (к); Степанчук (л), Расточило, Политанська, Карпушина, Напалкова. Тренер – Сергій Голотов.

Регина: Бєлова, Савочкина, Скороход, Лозінська, Овезгельдієва, Пономаренко; Кара (л), Викторчук (л), Рудьо, Грицуняк (к), Кушта. Тренер – Валерій Пархоменко.

Судьи: В.Босенко (Суми), К.Гранько (Харків).

Тривалість матчу: 59 хв. (18+18+23).

Кращі гравці (версія ФВУ): Чернуха – Бєлова.

6 грудня. Южне. ФСК «Олімп». 200 глядачів.

У другому матчі, як і в першому, «Хімік» вийшов в своєму бойовому складі. Настрій, ясна річ, не такий, як в іграх, наприклад, з «Імоко Воллей», адже різниця в рівні суперників дозволяла розраховувати на перемогу на класі.

Южненська команда грала рівно настільки, щоб триматися від суперника на безпечній відстані, не даючи йому при цьому жодних шансів на загальний успіх. 6:3 - блок Катерини Кальченко та Анастасії Чернухи. 13:8 - потужний удар Міни Томіч. «Хімік» дозволив супернику підібратися на позначку «-2» (17:15), але кінцівка пройшла без варіантів - 25:18.

У другій партії все стало ясно відразу - 4:0 на подачі Олександри Перетятько. 12:2 - тут вже ускладнила подачу Надія Кодола, і на сітці проблем теж не виникло. Уже за рахунку 13:4 з"явилася на майданчику Напалкова. 15:5 - різкий з"їм від Кальченко. 16:6 - потужний постріл Чернухи. У такій жорсткій 10-очкової зв"язці команди протрималися до фінішу партії. 25:15 - крапку поставила все та ж Анастасія під ігровим №8.

Третю партію «Хімік» почав серією помилок на подачі, котрі, як показав подальший хід подій, були характерні для цієї партії - питання настрою явно мало місце на цьому відрізку матчу. За це волейболістки «Хіміка» ледь не поплатилися партією. «Регіна» деякий час навіть лідирувала - 4:3, 7:5. Здавалося, після подачі Олена Расточило, коли «Хімік» вперше відірвався на два очки (12:10), все піде за знайомим сценарієм. Але на подив нечисленної публіки суперники відповідали ударом на удар аж до закінчення партії. Господарки дали слабину, а рівненчанки в якийсь момент відчули кураж і почали досить часто забивати. У «Регіни» було навіть два (!) сетболи. Але все закінчилося, як і повинно було закінчитися, але з дивним для різниці суперників у класі рахунком 29:27.

3:0 - 14-я перемога в чемпіонаті України, і «Хімік» тепер можна повністю переключитися на єврокубки. 8 грудня команда вирушить до Швейцарії, де наступного дня зіграє перший матч 1/16 фіналу Кубка виклику ЄКВ з «Дюдінгеном».

Наступні матчі чемпіонату України «Хімік» та «Регіна» проведуть уже в 2015 році, 9-10 січня, коли відбудеться 8-й тур регулярного чемпіонату.

 

Сергій ГОЛОТОВ, головний тренер ВК «Хімік»:

- Які завдання ставилися перед командою в цьому турі? Наскільки вони були виконані?

- Завдання, ясна річ, виграти. У нас не було абсолютно ніякої підготовки до «Регіні» - команди різного рівня. Крім того, ми були, як кажуть, з-під штанги, тому важкувато виглядали - це раз. Друге, абсолютно не хотів задіяти лідерів в повному обсязі. Дали пограти молодим гравцям, але вони поки ще губляться.

 

Валерій ПАРХОМЕНКО, головний тренер ВК «Регіна-МЕГУ-ОШВСМ»:

- Команда «Регіна», виходячи грати з суперником такого рівня, як «Хімік», природно, відчуває себе поки ще невпевнено. У цьому сезоні у нас, можна сказати, новий склад, багато гравців покинули команду. Як би тренер не налаштовував гравців винести якомога більше користі з таких матчів, підсвідомо вони ще не готові сприймати ці настанови, віддаватися повністю грі, так як ще невпевнено себе почувають і не мають великого ігрового досвіду. «Хімік» і «Регіну» навіть не можна порівнювати.

У другому матчі, я так розумію, «Хімік» просто дозволив нам грати так, як ми грали, а вчора нас поставили на місце.

- Які позитивні моменти в грі своєї команди в цьому турі ви могли б відзначити, якщо вони все-таки були?

- Їх небагато. Молоді гравці завдяки дослідної сполучною Яні Савочкиної почали грати першим темпом, з"явилося більше впевненості. У матчах з серйозними противниками це складно оцінювати, а от з конкурентами - з командами Вінниці та Чернігова, це більше проглядається, видно прогрес молоді.

 

 

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік»

Источник