Кубок ЄКВ. Післямова. Сергій ГОЛОТОВ: «Зобов"язані були виграти - підвели прикрі помилки в кінцівках»

09:11 | 05 декабря 2014

Головний тренер ВК «Хімік» Сергій ГОЛОТОВ воскресив у пам"яті події матчу у відповідь 1/16 фіналу Кубка ЄКВ з італійським «Імоко Воллєй». Южненська команда програла 1: 3, і це була справжня битва, де кожен сет, нагадаємо, завершувався на балансі. І нехай пройшов тиждень після, було видно, що перипетії поєдинку все ще розбурхують свідомість наставника. І це аніскільки не дивує, адже такі насичені, яскраві ігри трапляються не так вже й часто.

 

- Сергію Івановичу, після такого матчу, нехай програного, але все ж в серйозному бою, яких емоцій було більше?

- Ми програли. Цим все сказано. Не думаю, що тренер у такому разі може повною мірою відчувати себе позитивно, навіть показавши хорошу гру. Прикро, звичайно. Прикро, бо могли цілком виграти. По грі зобов"язані були виграти - підвели прикрі помилки в кінцівках: десь ми недопрацювали, десь суперник краще нас зіграв. Прикро досі... Хоча на тій стороні була дуже серйозна команда, що грала при серйозній підтримці своєї публіки. Ми їхали до Італії, націлюючись тільки на перемогу, вся команда була налаштована саме так.

- Власне, і гра показала, що цілком могли виграти...

- Звичайно. Адже добре ж грали. Початок матчу був, правда, трохи страшненький для нас.

- З чим це пов"язуєте?

- Із зайвим хвилюванням. Потім дівчата прийшли в себе і виграли першу партію. Другу - програли через прикрої помилки на блоці, ну а рахунок третьої партії - 34:32, говорить сам за себе. Не пощастило трохи нам.

- Як намагалися впливати на гравців під час тайм-аутів в першій партії?

- Заспокоював гравців. Було видно, що і половини свого вміння вони не показували. Заважали зайві емоції, був явний пере настрій. Добре, що вдалося з ним впоратися. А переламати хід гри вдалося за рахунок загальної гри. Пам"ятаю, тоді на подачу вийшла Чернуха, і ми в цій розстановці успішно зіграли на блоці і в захисті, ну і добили в нападі. Підняли, загалом, голову. І психологічно легше стало. У мене навіть з"явилася впевненість, що з такою грою ми переможемо. Треба віддати належне дівчатам, що вони не зламалися після поразки у другій партії - у третій билися до кінця, боролися за кожен м"яч. В цілому, грою задоволений, а ось результатом - ні.

- Третя партія вирішувала, продовжуємо ми боротьбу далі в цьому матчі, чи ні ...

- Зазвичай, в таких довгих партіях вирішальний фактор це везіння. Значить, супернику пощастило трохи більше. У таких божевільних за напруженням партіях важко сказати, за рахунок чого конкретно вдається домогтися перемоги. Могла гра повернутися і в нашу сторону, але, на жаль, повернулася в бік суперника.

- Чи вдалося підвести команду в найкращій формі до матчів єврокубків?

- Так, однозначно. Команда була готова і фізично, і психологічно, і в ігровому плані. Серйозно готувалися, і претензій в цей період ні до кого з гравців немає, і все, що планували, зробили. І команда витримала матч в Італії. І фізично, і психологічно. Гідна гра. Мабуть, найкраща, не тільки в цьому сезоні. Такої самовіддачі, такої самовідданості я давно не бачив у діях команди. Волейболісток не треба було підганяти, їх треба було заспокоювати, а таке рідко трапляється. Може, в якихось моментах не змогли виконати те, що планували, але це тому, що в команді не всі гравці досить досвідчені. Та ж Чернуха, яка помилилася в кінцівці другої партії.

- Суперник зіграв сильніше, ніж у першому матчі?

- Так, а може, ми так тоді не вірили в перемогу, як у другому матчі. В цілому хороша гра з обох сторін, і відгуки після матчу були позитивні. За загальній картині відмінна гра вийшла.

- При такій оцінці гри «Хіміка» чи резерв у команди для підвищення рівня?

- Звичайно, є. Якщо в чемпіонаті України багато схем проходять, то в матчах єврокубків треба щось відкидати, щось додавати. А резерв, звичайно ж, є.

- Зал «Палаверде», в якому проходив матч, був «пофарбований» вболівальниками у жовто-сині кольори італійського клубу. Не було відчуття, що граєте вдома?

- В якійсь мірі, так, і з цієї причини й тому, що італійські вболівальники створювали доброзичливу атмосферу. Одне задоволення грати в такій обстановці. Причому місцева публіка плескала не тільки тоді, коли їх рідна команда брала очко, були оплески і на нашу адресу, коли ми завершували розіграш на свою користь - там вболівають просто за красу волейболу.

- «Хімік» перейшов в Кубку виклику ЄКВ, зіграє в 1/16 фіналу. Напевно, рано ще говорити, але все ж. На що може націлюватися команда в цьому турнірі?

- Думаю, що про це, дійсно, рано говорити. Я ще не знаю складу команд-суперниць, з якими належить зіграти в разі виходу в наступну стадію. Будемо вирішувати завдання по мірі надходження. Зараз ми думаємо про найближчого суперника - швейцарський «Дюдінген».

У Лізі чемпіонів стало грати менше команд, і багато потенційних її учасники спустилися в Кубок ЄКВ і Кубок виклику, тому відверто прохідних команд немає - в обох турнірах досить серйозні суперники. Вже 8 грудня, після матчів з «Регіною», ми вирушаємо до Швейцарії, і тому всі найближчим часом будемо готуватися до найближчого єврокубкового поєдинку. Використовуємо для цього і найближчі матчі чемпіонату України.

Матчі 1/16 фіналу Кубку виклику ЄКВ «Хімік» - «Дюдінген» пройдуть 9 грудня в Швейцарії (21.15) та 18 грудня в Южному (18.00).

 

«Імоко Воллєй» - «Хімік». ВІДЕО

 

 

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік»

Источник