Суперліга (жінки). 6-й тур. Центральний двобій: «Орбіта» проти «Галичанки»

09:11 | 05 декабря 2014

В 6-му турі жіночої Суперліги, за виключенням матчів в Южному, де все зрозуміло, решта викликає живий інтерес в той, чи іншій мірі. В Запоріжжі та Луцьку грають конкуренти за місце в «четвірці», у Вінниці – конкуренти в боротьбі за виживання. Головну увагу приділимо «Запорізькій волейбольній Січі» - «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - «Галичанка-ТНЕУ».

 

РОЗКЛАД СИЛ

В минулому сезоні запорізька команда в очній і заочній боротьбі була сильнішою за «галичанок», обігравши суперника в семи з восьми матчах сезону, а в чемпіонаті та Кубку випередивши суперника в боротьбі за третю сходинку. Начебто в нинішньому сезоні тернопільський клуб став сильніше з приходом Палій та Чернецької, але це поки не відчувається. «Орбіта» у свою чергу, хоч і втратила Лютікову та Фролову, теж кістяк зберегла, і він, до речі, вже другий сезон грає в єврокубках.

Обидві команди в цьому сезоні не можуть похвастати стабільністю. Як показник матчі із конкурентом - «Сєвєродончанкою», де вони записали в таблицю по перемозі та поразці. Тому чітко оцінити співвідношення сил зможуть тільки самі матчі.

Об’єктивно, на користь «Орбіти» ігрова практика, яку команда отримала, зігравши два єврокубкові матчі в Бельгії, адже «Галичанка» останні три тижні тільки тренувалась. Крім того, тернополянкам прийдеться адаптуватися до більш просторого залу.

 

Ігор ФІЛІШТИНСЬКИЙ, головний тренер ВК «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»:

- «Галичанка» додала в кадровому плані у порівнянні з попереднім сезоном. Прийшли досвідчені гравці – Палій, Чернецька, молоді волейболістки подорослішали, загартувалися – Дудник, Дельрос, непогано заграла Карпець. Один з лідерів, звичайно, Туркула.

Крім того, команда довгий час грає приблизно одним складом. Добра команда, відмінний матеріал, тобто відклики тільки найпозитивніші. Незважаючи на те, що прооперована Рева, обсяг гравців достатньо непоганий. Нещодавно була обіграна «Сєвєродончанка».

Звісно, ці матчі багато в чому будуть ключовими для суперників – покажуть хто і на що здатний на даний час, та й в турнірному значенні також важливі. Ми, у відсутності Лютікової та Фролової, навряд чи стали сильніше. Але є амбіції, є самовіддача, є характер – ці якості показали в єврокубкових матчах в Бельгії. Якщо також зіграємо з «Галичанкою», то цілком можливо удача нам посміхнеться.

Впевнений, що суперник націлений увезти із Запоріжжя очки. Але просто так ми не поступимося. Природно, битимемося, постараємося видати максимум. Є свої сильні сторони, є слабкі, але про них говорити не буду – все покажуть матчі.

- В нещодавньому двобої з ще одним конкурентом – «Сєвєродончанкою», у «Орбіти» вийшли два різних матчі: впевнена перемога в першому матчі та нищівна поразка у другому. Не боїтеся повторення цього?

- Сподіваюсь, що такого не повториться. Тоді перед другим матчем відбувся епізод з двома гравцями, що суттєво вплинуло на команду – ці волейболістки просто випали з гри. Деякі інші гравці продовжували торжествувати після класної перемоги в першому матчі. Не було концентрації у волейболісток, і вже після рахунку «16» в першій партії зрозумів, що команда не вилізе в цьому матчі. Але, щоб відбулося таке, як тоді, ми повинні класно зіграти в першому матчі.

Повторюся, ігри з «Галичанкою» дуже важливі в турнірному значенні, адже на три місця в квартеті – першим в регулярному чемпіонаті, впевнений, стане «Хімік», претендують чотири команди, які до того ж йдуть щільною групою, тож кожний балл має дуже серйозне значення. Намагатимемось взяти максимум.

 

Андрій РОМАНОВИЧ, головний тренер ВК «Галичанка-ТНЕУ»:

- Андрію Васильовичу, між турами була тритижнева перерва. Як команда ії провела, можливо, якійсь спаринги зіграли?

- На жаль, в цей період ряд гравців перехворіли, та й матчів не проводили. «Орбіта» була у більш вигідному положенні – провела хороші єврокубкові ігри. Що стосується роботи, то працювали над своїми недоліками, готувалися й конкретно до суперника.

- Ваша думка про «Орбіту» зразку нинішнього сезону?

- Добротна перспективна команда, можливо, ще молода, але згуртована - практично одним і тим же складом грає вже кілька років, а в минулому сезоні ще й Биценко прийшла.

- Але «Галичанка» має перевагу в досвіді, чи не так?

- Це ще з якого боку подивитися. Так у нас є дорослі гравці, але, нажаль, одна з них – Наталка Чернецька через травму, яку отримала у грі із «Сєвєродончанкою, в Запоріжжя не приїхала. З іншого боку, «Орбіта» вже другий сезон грає в єврокубках, і упродовж цих матчів набралася напевно більше досвіду, ніж ми в чемпіонаті України.

- Перехід в більш просторий, ніж робочий, зал також займе певний час?

- Так. Крім того, в цьому залі чимало різної розмітки, і це теж вимагає часу для адаптації.

- Яке, на ваш погляд, турнірне значення цих матчів?

- Так, можливо, це тільки перше коло й до фінальної частини ще далеко, але набрані очки в будь-якому матчів дозволяють не випасти з першої «четвірки». Вже на початку другого кола ще з одним конкурентом - «Волинню», ми граємо в Луцьку, і це матчі бачаться мені дуже складними – дуже незручна та, якщо можна так виразитися, кусюча команда. Взагалі нам, по-перше, треба вирішити задачу потрапляння в четвірку, а для цього треба брати очки в матчах з прямими конкурентами. Вони дають можливість легше дихати. Це матчі, як говорять, за шість очок.

Тож, принаймні, якщо наберемо половину очок від максимуму, буде нормально – це звичайна тактика регулярного чемпіонату.

А як розвернуться матчі з «Орбітою, взагалі складно передбачити, адже обидві команди можна назвати молодими, тому й грають нестабільно. А єврокубкові матчі, які проводить суперник, мають велике значення для становлення гравця, і це великий плюс та козир «Орбіти». Після таких баталій в чемпіонаті України спокійніше грати, а спокій дає впевненість та можливість менше помилятися.

 

СТАТИСТИКА (останні чотири сезони):

12 матчів: +9-3, партії – 32-16, очки - 27-9.

Суперліга-2013/14 – 4 матчі: +3-1, партії - 10-7, очки – 7-5. Запоріжжя - 3:2, 3:2. Тернопіль – 3:0, 1:3. Сєвєродонецьк – 3:1. Южне – 3:0.

Кубок-2013/14 – 2 матчі:+2-0, партії – 6-1, очки – 6-0. Тернопіль – 3:0. Южне – 3:1.

Суперліга-2012/13 – 4 матчі: +2-2, партії - 10-7, очки – 8-4. Тернопіль - 2:3, 3:0. Запоріжжя – 2:3, 3:1.

В сезоні-2011/12 команди між собою не грали.

«Орбіта». Домашні матчі в сезоні-2014/15 – 8 матчів:+5-3, партії – 15-9, очки – 15-9.

«Регіна» - 3:0, 3:0, «Хімік» - 0:3, 0:3, «Сєвєродончанка» - 3:0, 0:3, «Білозгар-Медун-т» - 3:0, 3:0

«Галичанка». Виїзні матчі в сезоні-2014/15 – 4 матчі+2-2, партії – 6-6, очки – 6-6.

«Регіна» - 3:0, 3:0, «Хімік» - 0:3, 0:3.

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник