Суперліга (чоловіки). 2-й етап. 4-й тур. «Буревісник» проти «Юракадемії»

13:55 | 21 ноября 2014

Протистояння в Чернігові між двома студентськими колективами - «Буревісником-ШВСМ» та «Юракадемією» - це дуель конкурентів в боротьбі за потрапляння в четвірку кращих. Головний тренер «юристів» Володимир Романцов взагалі оцінив цей двобій як боротьбу за дванадцять очок.

 

РОЗКЛАДИ

Тут складно віддати перевагу якійсь з команд. «Юракадемія», пропустивши великий тур в Харкові, стартувала доволі впевнено, відібравши важливі очки в Сумах, а «Буревісник» взяв чотири бали у «Баркому». Всі ці здобутки стратегічний запас в боротьбі за путівку в квартет сильніших.

 

ЦІКАВИНКА

Цікава ця дуель ще й тим, що Микола Благодарний багато років працював в «Юракадемії» та привів ії до найвищих досягнень в історії клубу – перемозі в Кубку України та «срібла» чемпіонату України. Ці досягнення в далекому минулому, Микола Петрович вже довгий час працює в Чернігові і тут добився певних успіхів.

 

ТРЕНЕРИ

 

Микола БЛАГОДАРНИЙ, головний тренер СВК «Буревісник-ШВСМ»:

- В одному з матчів попереднього туру з ВК «Вінниця» «Буревісник» був близький до того, щоб відібрати очки у команди, що впевнено йде на другому місці…

- Ми дійсно показали добротну гру і так – цілком могли відбирати очки у вінницької команди. Могли виграти і першу партію, але віддали ії самі, вирвали другу, ну а в третій суперник був сильнішим. В четвертій все вирішувалося в кінцівці. Тут, вважаю, один свисток арбітра-міжнародника Аліма Батюка знищив наші шанси на перемогу в цій партії – хоча в цілому ніяких претензій до нього немає, він рівно відсудив матч. Наступного хлопці просто стояли, знаходячись в пригніченому стані, та й провести дві гри на однаково високому рівні нам поки що нереально.

- «Юракадемія» - прямий конкурент «Буревісника»…

- Так, тому матчі будуть дуже важливими для обох команд. Шанси на потрапляння в «четвірку» я би розцінив як 60/40 на користь «Юракадемії». Для того, щоб ми потрапили в квартет, повинно трапитися диво, але минулі чемпіонати показали, що це можливо. Для нас принципово в кожному матчі робити крок вперед в рівні майстерності. Мене влаштує будь-який результат, аби команда боролася.

Що стосується «Юракадемії», то у цій команди в усі роки була добротно підібраний склад. У харків’ян в принципі все є: система підготовки, де відбирають далеко не найгірших юних вихованців, дворазові тренування, організація харчування та відмінні перспективи в освіті та спорті. Тож нас чекають дуже нелегкі ігри, враховуючи традиційно пізній початок підготовки та великі кадрові зміни, які так просто, звісно, не компенсувати.

Але є позитивні зміни в організації роботи команди, зокрема в медичній частині, де ми мали проблеми в минулі роки. У «Буревісник» нарешті є лікар - це відомий спеціаліст волейбольної спортивної медицини, Анатолій Обертинський: розпочинав він в Горлівці, одинадцять років працював в Дніпропетровську, працював в Білорусії, Полтаві, а також в «Локомотиві». Зрозуміло, що наведення порядку в цій сфері дасть серйозний ефект і в тренувальному процесі.

- Отже, що стане вирішальним фактором в матчах з «Юракадемією»?

- Одним з вирішальних компонентів стане настрой. Якщо він буде таким, як в першому матчі з «Вінницею», у нас є непогані шанси. І «Юракадемія», і «Буревісник» - команди, які традиційно добре грають в захисті. Напевно, багато ми не поступимося у грі зв’язуючих та в нападі. Тому визначальними компонентами стануть подача, блок та загальна гра.

 

Володимир РОМАНЦОВ, головний тренер СВК «Юракадемія»:

- Володимиру Івановичу, яку їжу для роздумів дали матчі попереднього туру з «Фаворитом», які не стали для «Юракадемії» серйозним випробовуванням?

- Начебто була загальна гра, настрій на матч, але хотілось би, щоб гравці припускалися меншої кількості помилок. Але коли виграєш першу партію з рахунком 25:12, на другу – складно налаштуватися так, як треба, а суперник, навпаки, хоче відігратися – від того і помилки. Хотілось би такого уникнути, хотілось би, щоб команда постійно витримувала певний рівень гри. Не можу сказати, що це були валідольні ігри, але в своєму залі треба краще подавати, ніж ми це робили.

- Зараз «Юракадемію» чекають матчі в Чернігові, де легко мало кому буває. Якими бачаться вам ці ігри?

- Вони дійсно будуть складними. В маленьких залах ми дещо скуто почуваємося, адже тренуємося в просторому залі. Крім того, чернігівська команда на домашньому майданчику завжди викладається на всі сто, а до і на сто двадцять відсотків. Та й дві перемоги над «Баркомом» говорять про те, що команда набирає оберти, підвищує якість гри. Тому сказати, що ігри проти «Буревіснику» будуть легкими, я не можу. Тому готуємося дуже серйозно.

- Незважаючи навіть на легку перемогу на першому етапі Кубку України?

- Так. Як говорив Микола Петрович, команда тільки увійшла до залу, крім того гра проводилася у великому залі СК «Локомотив». Тому і гра склалася так легко. Не можу сказати, що у нас – досвідчена команда, а у суперника – молода. Грюк та Шевченко – лідери «Юракадемії», а вони вчилися в одній групі з Резніковим, Беліком та Яловенком. Та й перші темпи вже не хлопчики, не говорячи вже про зв’язуючого та ліберо. За великим рахунком, за мірками нинішнього чемпіонату, це досвідчена команда.

- Матчі з «Буревісником» принципові?

- Так. Вони принципові та дуже важливі. Розуміємо, якщо ми не візьмемо очки в Чернігові, то ми фактично зписуємо себе з гонки за потрапляння в «четвірку». Можна сказати, і для суперника, і для нас, це ігри за дванадцять очок. Виграємо в Чернігові, потім маємо два матчі вдома – ось і рахуйте. Я хлопцям сказав, якщо ми в листопаді вісімнадцять очок візьмемо, а ми маємо два домашні тури – з «Фаворитом» та «Баркомом», виїзди в Суми та Чернігів, то вирішити задачу буде набагато простіше.

- За планом в Чернігові скільки маєте набрати?

- В першу чергу, команда повинна грати, показувала свій волейбол, тоді і очки прийдуть. Скільки їх буде, дізнаємося вже зовсім скоро. Якщо ми хочемо потрапляти в «четвірку», тут треба брати очки по максимуму.

 

СТАТИСТИКА ІГОР (останні чотири сезони)

12 матчів: +6-6, партії - 23-26, очки – 17-19.

Кубок-2014/15 – 1 матч: +0-1, партії – 0-3, очки – 0:3. Харків – 0:3

Суперліга-2012/13 – 4 матчі:+2-0, партії - 7-7, очки – 6-6. Харків - 0:3, 1:3. Чернігів – 3:0, 3:1.

Суперліга-2011/12 – 6 матчів: +3-3, партії - 13-15, очки – 8-10. Харків – 1:3, 3:2. Чернігів – 3:1, 3:2. Хмельницький – 2:3. Харків – 1:3.

Кубок України-2011/12 – 1 матч: +1-0, партії - 3-1, очки – 3-0. Хмельницький – 3:1.

В сезоні-2013/14 команди між собою не грали.

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник