Володимир ТУРОВСЬКИЙ: «Отримали пропозиції від Словаччини та ОАЕ»

18:56 | 10 ноября 2014

Президент ФВУ Володимир ТУРОВСЬКИЙ взяв участь в роботі ХХХIV Конгресу ФІВБ, яка відбулася нещодавно в італійському Кальярі. Після повернення в України керівник Федерації розповів про те, що відбувалося на світовому волейбольному форумі.

 

- По-перше, відбулися зміни в правилах, найголовніша стосується визначення торкання сітки, це стосується і «класики», і пляжного волейболу. Тепер будь-яке торкання сітки вважається помилкою, як це було раніше. Я теж проголосував за нього, адже «торкання сітки» досить-таки суб’єктивна річ і часто викликало багато спорів та бурю негативних емоцій збоку вболівальників. Мені як супервайзеру приходилося з цим зіштовхуватися. Тепер все однозначно: сітка є сітка. Хоча ряд країн – США та деякі європейські держави були проти такої зміни в правилах, говорячи, що це крок назад.

Цікаво, що планується зменшити розміри клітинки в сітці з 10х10 см до 5х5 см, щоб спеціальним образом показувати на неї рекламу під час перерви.

Серед інших змін відзначу такі. Тренерська комісія подала пропозицію, щоб зменшити кількість тайм-аутів за партію: зробити дві технічних при рахунку «8» та «16» та по одному тренерському. Це робиться для того, щоб зробити гру динамічнішою.  За досвідом недавніх чемпіонатів, була винесена пропозиція, щоб приблизити глядачів до майданчику – щоб вони активніше брали участь у грі, краще сприймали бойовий дух змагань, тобто вільні зони за метражем зменшаться.

Крім того, було вирішено обмежити вік та час перебування людини на такий поважній посаді як президент ФІВБ. Вік не більше 75-ти років, а термін роботи за схемою 8+4. На посаду президента претендують тільки люди з адміністративної ради.

- Коли зміни в правилах вступлять в дію?

- Вони повинні пройти певну процедуру затвердження, а також введені на змаганнях під егідою ФІВБ. А потім кожний континент вже сам прийматиме рішення, коли і як вводити ці зміни.

- Чи обговорювали питання щодо складу учасників І Європейських Олімпійських ігор?

- Так. Україна, а точніше наша жіноча збірна, була офіційно включена як кандидат до участі в цьому змагання. Склад учасників, як я вже раніше говорив буде відомий після того, як будуть підписані договори щодо участі європейських збірних в Світовій лізі (чоловіки) та «Гран-прі» (жінки). Зрозуміло, що найкращі за рейтингом повинні в них грати, тому що це комерційні турніри. Всього, нагадаю, участь в цих змаганнях братимуть дванадцять кращих за рейтингом команд станом на 14 жовтня 2014 року, де жіноча збірна України на 16-му місці.

- Судячи з всього, шансі непогані?

- Так, адже в числі лідерів рейтингу такі країни як Росія, Італія,  Сербія, Німеччина та Туреччина, які брали участь в змаганнях першої групи «Гран-прі»-2014, не говорячи вже про тих, хто в другій та третій групах. Багато чого залежатиме від того, як віднесуться самі держави до участі в І Європейських олімпійських іграх. Було зазначено, що в цьому турнірі повинні брати національні збірні, щоб рівень відповідав статусу змагань.

- Чи не поступало пропозицій щодо участі в товариських турнірах чи матчах?

- Так, пропозиції поступили. Так словацька Федерація запропонувала провести спаринги напередодні плей-офф чемпіонату Європи-2015, і це ми обов’язково обговоримо на виконкомі в листопаді.

Мав розмову з президентом Федерації волейболу ОАЕ, щоб відновити участі української команди в турнірі, який проводиться у них в січні. Наша чоловіча збірна у свій час постійно в них грала – останній раз дванадцять років тому, і збоку організаторів є бажання знов бачити українців серед учасників. Попередньо ми домовилися. При цьому все забезпечення – переліт, проживання, вони беруть на себе, ми несемо затрати тільки по добовим. Склад змагань достатньо різнобарвний – зазвичай, представники всіх континентів.  Це цікаво для нас, адже чоловіча збірна зазвичай грає тільки офіційні матчі.

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник