Vivat, Academia!

14:40 | 04 ноября 2014

У другій половині листопада відбудеться старт змагань у студентській та аматорській лігах України. Студенти-чоловіки розпочнуть перший тур 17-го числа, а дівчата – 18-го. Відповідно чоловіки-аматори дебютують у новому сезоні 26 листопада, а жіночі аматорські команди зіграють перші матчі 20 листопада.

 

На питання прес-служби федерації відповіли голова комісії ФВУ зі студентського та аматорського волейболу Богдан Зубрицький, а також голова комітету з фізичного виховання та спорту при Міністерстві освіти і науки, відомий волейбольний арбітр, суддя міжнародної категорії Михайло Мельник. 

 

Аматори почувають краще

 

-- Богдане Дмитровичу, -- питаємо пана Зубрицького, -- чи відбулися зміни в організації та схемі проведення змагань в аматорській та студентській лігах у порівнянні з минулими сезонами? Напевно, непроста ситуація в державі внесла свої корективи?

-- Якщо говорити про аматорську лігу, то там зміни сталися, можливо, навіть на краще. Багато гравців, які з відомих причин припинили виступи у професійних командах, вирішили продовжувати кар’єру саме в аматорському волейболі. В результаті і чоловіча, і жіноча ліги серед аматорів мають по 12 команд, що є непоганим результатом. Ці колективи не залишаються без підтримки бізнесових структур, приватних підприємців, які фінансують волейбол, як-то кажуть для душі, не очікуючи якихось преференцій взамін.  

Що стосується чемпіонату серед студентів, то тут є чималі проблеми з фінансуванням. Оскільки я сам очолюю студентську команду в місті Рівне і є завідувачем кафедрою фізичного виховання в Національному університеті водного господарства та природокористування, то не з чужих слів знаю, з якими проблемами стикаються університетські керівники. Участь волейбольного колективу в одному виїзному турі коштує приблизно 10 тисяч гривень. Для учбового закладу це досить накладно. Нестача коштів -- це головна причина того, що в чоловічій студентській і жіночій студенстькій лігах набралося усього по сім команд. Перша ліга в цих категоріях (втім, як і у змаганнях аматорів) взагалі анульована, хоча ще кілька років тому в цьому дивізіоні точилася досить цікава боротьба.

-- Які команди припинили своє існування?

-- Наприклад, колектив Національного університету «Львівська політехніка», а також команда Чернігівського педуніверситету взагалі  не представлені у змаганнях студентської ліги. Причому це ті вузи, які у фінансовому плані почувають себе досить впевнено. Просто там немає доброї волі керівників для усебічного розвитку волейболу.

-- Які методи для поліпшення цього становища ви бачите?

-- Під час першого туру студентської ліги серед хлопців, який відбудеться 17—21 листопада у Рівному, я планую провести семінар-нараду з головою комітету фізичного виховання Міністерства освіти і науки України Михайлом Мельником. Сподіваюся, спільно нам вдасться підібрати шляхи для заохочення ректорів, аби вони знаходили кошти для такого популярного виду спорту, як волейбол.

На мій погляд, напрошуються два головні кроки. Перший: зобов’язати вищі учбові заклади мати на відповідній спортивній кафедрі хоча б одного спеціаліста з волейболу, який відповідав би за набір команди і підготовку спортсменів. І другий крок: започаткувати систему стимулювання вузів нарахуванням очок за підготовку команд. Ці очки мають йти у рейтинг університету в загальному реєстрі вузів України. Тобто, в результаті у керівників цих закладів з’явиться реальний стимул розвивати спорт і тим самим змусити державу повернутися до них обличчям.

Студентські команди мають бути постачальниками талановитих гравців до професійних клубів України. Якщо ця важлива ланка випадає, то ламається вся система. В результаті ми не лише можемо не отримати гідну зміну для національних збірних з волейболу, а ризикуємо занапастити ціле покоління молодих гравців, яким після закінчення ДЮСШ немає куди подітися. Якщо у команди майстрів їх не взяли, то залишається лише зазиряти у пляшку. Сумна перспектива, чи не так?

 

Головні кандидати на Універсіаду

Михайло Мельник, який заступив на посаду голови комітету з фізичної культури МОН України у червні цього року, сподівається, що зможе принести волейболу чимало користі і в цій новій якості. 


-- Я сам пов’язаний з цим видом спорту дуже тісно -- є практикуючим арбітром, тому для мене це принципове питання, -- зізнався Михайло Григорович. -- Знаходжуся у постійному контакті з представниками федерації, зокрема, і з президентом ФВУ Володимиром Туровським.  Ми шукаємо шляхи покращення ситуації у студентському волейболі. Хоча відразу скажу, що наказувати вузам мати волейбольні команди ми не маємо права. Вирішують тільки самі університети. Інша справа -- ми можемо м’яко порекомендувати. Оскільки я є членом колегії міністерства освіти, а також входжу до експертної кадрової комісії цієї організації, то маю певний вплив на долю кожного ректора -- можу голосувати як «за», так і «проти» продовження з ним контракту. Зазвичай ректори вирішують дбати про волейбол, щоб потім не виникало зайвих проблем…

-- Як відомо, наступного року в південнокорейському місті Кванджу відбудеться чергова всесвітня Універсіада. Наші волейбольні студентські команди на цих змаганнях будуть обов’язково представлені?

Саме так. Відбір на Універсіаду буде здійснюватися на всеукраїнському рівні навесні і на початку літа-2015. Ми будемо радитися з Федерацією волейболу України і Міністерством молоді та спорту стосовно оптимальної формули для цих відбіркових стартів.

Хоча на даний момент у нас уже є три головних кандидати серед чоловічих команд на поїздку на Універсіаду -- це колективи з Чернігова, Сум та харківська «Юракадемія». Усі три команди готові їхати до Кореї за свій рахунок. Для нашого міністерства це надзвичайно оптимістичний знак, адже є можливість зекономити кошти і відправити на Універсіаду спортсменів з інших видів, які самі себе фінансувати не можуть…

Серед жіночих колективів є поки два претенденти на участь в Універсіаді -- Луцьк і Тернопіль. Буде представлений у Кореї і український пляжний волейбол. Тут найбільше покладаємося на пару Іллі Ковальова та Олега Плотницького, які в серпні цього року гідно представляли нашу країну у Нанкіні на юнацьцих Олімпійських іграх.  Чи готове міністерство профінансувати належну підготовку цих хлопців? Ми готові завжди. Але ж усім зрозуміло, які події сьогодні відбуваються в державі. До стартів ще більше, ніж півроку, і передбачити нічого не можна…

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник