Суперліга (жінки). 3-й тур. Центральні матчі.

13:25 | 24 октября 2014

Центральні матчі 3-го туру відбудуться в Запоріжжі, де зустрінуться лідер змагань – «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ», та «Хімік», який знаходиться на незвичній для себе третьої сходинці. У запорізької команди 12 очок, у діючих чемпіонок – на один бал менше.

 

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - «Хімік»

Команди підходять до очної зустрічі з різним капіталом – у «Орбіти» серйозні кадрові втрати, який понизили командний потенціал, у «Хіміку» - також були значні втрати, але вони були компенсовані, і команда потроху набирає оберти, орієнтуючись на листопадові єврокубкові матчі з потужним італійським «Конельяно».

Але у запоріжанок бачиться одна перевага – враховуючи, що в цілому кістяк команди збережений, зіграність у них, мабуть краще, ніж у «Хіміку», у якого стартовий склад змінився, на відміну від суперниць, аж наполовину. До того у южненської команди дві нові зв’язуючи, а у «Орбіти» навпаки - краща пасуюча минулого чемпіонату Ольга Скрипак, яка майже без пауз грає в Суперлізі останні три сезони під управлінням Ігоря Філіштинського. Тож незважаючи на те, що загальнокомандний клас «Хіміку» вище, у «Орбіти» є певні шанси, щоб вирівняти гру.

 

Ігор ФІЛІШТИНСЬКИЙ, головний тренер ВК «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»:

- Ігорю Дмитровичу, як оціните готовність команди напередодні матчів з «Хіміком»?

- Як ми готові, покажуть самі ігри. Є певні кадрові складнощі. На турнірі в Польщі травмувалася Лідія Лучко, але вона поступово відновлює свої кондиції. Покинула нещодавно команду інша центральна - Катерина Фролова, а міжсезоння пішла Поліна Лютикова, так що відбулися певні зміни у схемі гри. На жаль, граємо з одного зв’язуючою. Цей момент також турбує. Радує юна Юлія Яструб, яка у свої шістнадцять вже володіє певним набором елементів, хоча дитячі помилки в грі, звичайно, присутні.

- Що скажете про готовність Катерини Дудникової, яка пропустила великий відрізок часу?

- Вона ще на шляху до оптимальних кондицій. Інстинкт самозбереження має місце бути, все-таки розрив ахіллового сухожилля непроста травма. У гравця є велике бажання, але поки ще немає можливості.

- Якими вам бачаться матчі з «Хіміком»?

- Якщо брейкові м"ячі доб"ємо, то зуміємо вирівняти гру. А якщо ні, то... ні. В цілому, як я вже говорив, матчі з «Хіміком» протестують наший ігровий стан. Суперник зберіг кістяк команди: є Трушкина, є Кодола - усталені бійці, які в голову, нашу команду напевно не беруть.

- Фактор домашнього майданчика вагомий для «Орбіти»?

- Не думаю, що він зіграє велику роль в матчах з «Хіміком», хоча наші вболівальники намагаються нас підтримувати.

 

Сергій ГОЛОТОВ, головний тренер ВК «Хімік»:

- Сергію Івановичу, розкажіть, над чим команда працювала між другим і третім турами?

- Працювали над усіма елементами, не можу виділити якійсь конкретний. Акцент зробили на налагодженні ігрових зв"язків. Заплановану програму виконали, наскільки продуктивно - подивимося. Принаймні, по самовіддачі претензій немає.

- Олена Расточило поступово вписується в ігрову модель?

- Так, крок за кроком. Вона розуміє, що від неї вимагається, пройде час, і вона заграє - допомога від неї буде.

- З найближчим суперником, «Орбіта», «Хімік» вже грав на турнірі в Польщі. Чи можна по тій грі судити про його силу?

- Навряд чи та гра показова. Ми не грали повним складом, думаю, що і суперник був не в кращій своїй формі. У Запоріжжі, впевнений, нас чекає інша «Орбіта». До того ж домашні ігри є домашні ігри, і тому легкої прогулянки не чекаю. Ми серйозно підходимо до туру - вивчаємо суперника, готуємося.

- Порівняно з минулим сезоном «Орбіта» не дорахувалася Поліни Лютиковій і ліберо Галини Козловської. Як ви думаєте, ці втрати відбилися на боєздатності колективу?

- Думаю, що ні - ці гравці не визначали обличчя команди. А від Олександри Биценко неприємностей, думаю, нам слід чекати. Крім того, знову в строю Катерина Дудникова, яка частину минулого сезону пропустила через травму. А ліберо не була настільки значущою фігурою, як наприклад Вікторія Дельрос для «Галичанки». Хоча напевно ці втрати звузять варіативність замін.

- Судячи з усього, основна небезпека для «Хіміка» виходитиме з країв сітки?

- Саме так. Не секрет, що центральні гравці залежні від прийому, тут вже залежить від нас, наскільки ми їм ускладнимо ведення швидкої гри. Центральні гравці вирішують питання, наприклад, у збірній Бразилії, де рівень позитивного прийому за 70%, а коли прийом збитий, звичайно ж, атака йде через крайніх нападників.

- Когось виділіть серед них?

- Мабуть, Биценко, яку я вже називав, і Сильченкова. З перших темпів відзначу, звичайно, Лучко.

- Фактор чужого майданчика вагомий?

- Подивимося. Зал просторий, але темнуватий. Певна незручність є.

- Які основні фактори впливу на результат майбутніх матчів?

- Настрій, бажання і самовіддача.

- А якщо говорити за елементами?

- Подача. Нам треба вибити суперника з прийому, щоб позбавити його можливості вести швидку гру. Думаю, що і у запорізької команди буде така задача.

СТАТИСТИКА ІГОР (останні три сезони):

12 матчів: +0-12, партії - 1-36, очки - 0-36

Суперліга-2013/14 – 6 матчів:+0-6, партії - 1-18, очки – 0-18. Запоріжжя – 1:3, 0:3. Южне – 0:3, 0:3, 0:3. Сєвєродонецьк – 0:3.

Суперліга-2012/13 – 6 матчів:+0-6, партії – 0-18, очки – 0-18. Запоріжжя – 0:3, 0:3, Южне – 0:3, 0:3, 0:3, Луцьк – 0:3.

В сезоні-2011/12 команди між собою не грали.

 

 

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік»

Источник