ЧС-2014 (жінки). Відкрили Америку!

11:40 | 14 октября 2014

В Італії завершився XVII чемпіонат світу серед жінок. Переможницею світової першості стала збірна США -- це досягнення вона виборола вперше у своїй історії!..

 

Півфінали

Але спочатку були півфінали, які відбулися у суботу. Американки за вихід у фінал сперечалися з Бразилією, а господарки турніру протистояли китаянкам.

 

США -- Бразилія -- 3:0 (25:18, 29:27, 25:20)

Бразилійки, які намагаються домінувати у світовому волейболі подібно чоловікам, знову зазнали невдачі на чемпіонаті світу. У 2006-му і 2010 роках -- поразки у фіналах від збірної Росії, цього разу -- невдача за крок до вирішального матчу. Можливо, збірна Бразилії хотіла перемогти настільки, що перегоріла і не змогла показати і третини своїх умінь. Але при цьому не можна применшувати заслугу команди США. Американки приголомшили суперниць стартовим натиском, наздогнали і перебороли в рівній кінцівці майже програного другого сету, а потім добили у третій партії.

 

Італія – Китай -- 1:3 (21:25, 20:25, 25:20, 28:30)

Боротьба у другому півфіналі виявилася більш впертою -- додатковим гравцем італійської збірної виступала переповнена міланська арена, що переживала за своїх. Китаянкам, однак, вдалося захопити ініціативу -- особливо активними були Жу Тінг і Зенг Чунлей. Яскравим променем світла в грі італійок виглядала 20-річна блокуюча Крістіна Кірікелла, тримала марку в атаці і Антонелла дель Корі. І все ж китаянки дві перші партії виграли. У третій партії Марко Бонітта пішов на серйозні перестановки в своїх ігрових побудовах. Це дало результати -- господарки виграли сет, і зал знову пожвавився. Збірна Італії могла виграти і четверту партію, а після неї міг би би бути і лотерейний тай-брейк. Однак китаянки, багато в чому завдяки розумниці Жу Тінг і самовідданій грі в захисті, виявилися більш холоднокровні і вийшли таки до фіналу.

 

Матч за 3-тє місце

Бразилія -- Італія -- 3:2 (25:15, 25:13, 22:25, 22:25, 15:7)

У неділю в поєдинку за бронзові нагороди чемпіонату світу зійшлися збірні Італії і Бразилії. Гра вийшла досить цікавою. Перші два сети пройшли за значної переваги представниць Південної Америки. Здавалося, що все ясно. Однак господарки чемпіонату за підтримки своїх вболівальників зуміли вирівняти становище і двічі домоглися успіху з однаковим результатом -- 25:22. А ось на тай-брейку знову перевага була на боці бразилійок -- 15:7. Що ж до підопічних Марко Бонітти, то їх дещо шкода: протягом усього турніру вони програли лише дві зустрічі, але обидві -- вирішальні, і у підсумку залишилися без медалей. 

 

Фінал

США -- Китай -- 3:1 (27:25, 25:20, 16:25, 26:24)

Збірна Китаю двічі у своїй історії вигравала золото світових першостей -- у 1982-му і 1986 роках. А ось американки до цього ніколи не піднімалися на верхню сходинку світового п"єдесталу, в їх активі було тільки два срібла і дві бронзи.

З перших розіграшів ініціативою заволоділи китаянки. Їхнім суперницям довелося докласти чимало зусиль, щоб виправити ситуацію. Вдалий тренерський хід американців -- на подачу вийшла Тері Діксон, і все змінилося. Американки заробили подвійний сетбол, який їхні суперниці, щоправда, зуміли відіграти. І лише з третього заходу підопічним Карча Кірая вдалося виграти сет -- 27:25.

Ніщо не віщувало якихось ускладнень для американок і надалі. Вони досить успішно провели другий сет, повели 2:0, і добре розпочали третю партію. Але в її середині почали помилятися. А китаянки довели розрив у рахунку до розгромного -- 25:16.

На початку четвертої партії все спочатку складалося за сценарієм попереднього сету: американки лідирували, але, програвши кілька очок поспіль, могли повторити події третьої партії. Наприкінці сету почалося змагання нервів, в якому більш стійкими виявилися американські волейболістки. 3:1 в матчі, і вони -- чемпіонки світу!

 

Хто на світі всіх… цінніше?

Догравальниця Кімберлі Хілл зі збірної Сполучених Штатів була визнана організаторами найціннішим гравцем чемпіонату, отримавши титул MVP.

Іншими індивідуальними призами були відзначені:

Найрезультативніша: Чжу Тін (Китай)

Краща діагональна: Шейлла (Бразилія)

Кращі догравальниці: Чжу Тін (Китай) і Кімберлі Хілл (США)

Найкращі центральні блокуючі: Таїса (Бразилія) і Ян Цзюньцзин (Китай)

Краща ліберо: Моніка ді Дженаро (Італія)

Краща зв’язкова: Аліша Глесс (США)

Приз Fair Play: Зе Роберту, головний тренер збірної Бразилії

 

 

 

Пресс-служба ФВУ

Источник