Суперліга (жінки). 2-й тур. Квартет лідерів перетворився на тріо

13:11 | 13 октября 2014

Другий тур жіночої не приніс жодних несподіванок – команди-фаворити здобули вісім перемог у вісім матчах. Звертає на себе увагу лише втрата очок чемпіоном України «Хіміком» в домашніх матчах із «Сєвєродончанкою», чого не траплялося навіть в минулому сезону, коли склад срібних призерок був сильнішим, ніж нинішній. В решті матчів туру – максимум очок.

 

«РЕГІНА-МЕГУ-ОШВСМ» - «ГАЛИЧАНКА-ТНЕУ-УКРІНБАНК» - 0:3, 0:3

Рівненська команда поки що виглядає абсолютно безпорадною вже в другому турі поспіль. Ось і в перших домашніх матчах підопічні Валерія Пархоменка лише в одній партії наблизилися до позначки «20», в решті – здобуток складав не більше п’ятнадцяти балів.

 

«ПЕДУНІВЕРСИТЕТ-ШВСМ» – «ОРБІТА-ЗТМК-ЗНУ» - 0:3, 0:3

У Чернігові сюрпризів господарі не піднесли. Їх було складно очікувати ще й тому, що підопічні Володимира Жули тільки за два дні до матчів з «Орбітою» зіграли з іншим претендентом на медалі – «Сєвєродончанкою». Для молодої команди це дуже важкий розклад. Для «Орбіти» ж більш показовими будуть матчі третього туру – з діючим чемпіоном України «Хіміком». Запорізька команда виходила на матчі в найсильнішому складі: Сильченкова, Пугачова, Биценко, Скрипак, Дрозд, Лучко та ліберо Дерюгіна (фото gorod.cn.ua)

 

 

«БІЛОЗГАР-МЕДУНІВЕРСИТЕТ» – «КОНТИНІУМ-ВОЛИНЬ-УНІВЕРСИТЕТ» - 0:3, 1:3

Луцькій команді у Вінниці прийшлося не солодко. В перший день команда волинянки дві з трьох партій виграли на балансі - за позначкою «25», а в другий день – взагалі одну партію, третю, програли, правда, в четвертому сеті серйозних проблем вже не виникло.

 

«ХІМІК» - «СЄВЄРОДОНЧАНКА» - 3:0, 3:2

«Хімік» - «Сєвєродончанка» - 3:0 (25:14, 25:14, 25:18). ВІДЕО

«Хімік»: Кальченко, Трушкіна, Чернуха, Томіч, Кодола, Перетятько; Степанчук (л), Політанська, Расточило, Степановська (к). Тренер: Сергій Голотов.

«Сєвєродончанка»: Балабанова, Деніна, Дорсман, Юрченко, Хорольська, Лісєєнкова (к); Литвиновська (л), Афанасьєвська. Тренер: Гарій Єгіазаров.

Судді: М.Медвідь (Запоріжжя), В.Самодай (Суми).

Тривалість матчу: 63 хв. (21+21+21).

Кращі гравці (версія ФВУ): Трушкіна – Афанасьєвська.

10 жовтня. Южне. ФСК «Олімп». 130 глядачів.

У своїх коментарях напередодні центральних матчів туру лідери команд-суперниць Ірина Трушкіна та Світлана Дорсман в один голос заявили, що прийом і подача стануть визначальними у майбутній дуелі. А волейболістка «Сєвєра» підкреслила, «хто краще буде подавати, той буде мати більше шансів на перемогу». Як у воду дивилися гравці.

Почали на подачі Олександри Перетятько. Розійшлися 8:0. Через низький рівня прийому «Сєвєродончанка» ніяк не могла організувати атаку, а коли це виходило, м"яч улітав в аут. У складі «Хіміка» ефективно попрацювали Ірина Трушкіна та Надія Кодола. Зрозуміло, що така картина довго триматися не могла. «Сєвєр» скоротив відставання на подачі 16-річної Карини Юрченко, яка в цей день була одним з лідерів своєї команди. 11:6. Сергій Голотов взяв тайм-аут. Але стартовий відрізок у підсумку став наріжним каменем перемоги в сеті. Після другої технічної перерви на подачу знову вийшла Перетятько. Не «+8», але «+4» також хліб. А точніше, 19:10. На фініші ефективно діяла Анастасія Чернуха. 24:14. Тут наставник «Хіміку» зробив подвійну заміну, і вона спрацювала на всі сто. Олена Расточило «зачохлила» опонента і тут же добила м"яч, що відскочив. 25:14.

Друга партія стартувала, як і перша. 7:1. На передній лінії успішно зіграла Трушкина - і на блоці, і в атаці. Але подача Таїсії Хорольської зупинила стартовий ривок «Хіміка». 7:5. Принципово це мало що змінило. 16:10 після «блок-ауту» Надії Кодоли. Відзначимо, що в діях волейболісток «Северодончанки» відчувалася незіграність - не раз, і не два відбувалася нестиковка зв’язуючої і нападаючої. Це не дивно, адже це всього лише третій матч команди в оновленому складі, включаючи міжсезоння. Далі продовжила приносити дивіденди Чернуха - і потужно, і витончено, якщо того вимагала ситуація. 20:11. Поставила крапку все та ж Трушкина, красиво виконавши «зліт». Злетіла, зависла і вбила «цвях» - таку картину ми бачили не раз в цьому матчі. 25:14.

Відзначимо, що після серії невдалих атак пішла в «квадрат» Анна Лісеенкова, замість якої зі старту третьої партії вийшла Людмила Афанасьєвська (Цоліна). Вона, до слова змусила понервувати захист «Хіміка». Втім, загальну картину це, знову ж, не поміняло. Знову нестиковки, знову неприйомні подачі, на сей раз Трушкіну. 8: 2. Ставка «північних» не здалася, але істотно скоротити не змогла. 16:10, 23:16. Останній бал був набраний символічно для цього матчу: подача «Хіміка» - помилка суперника в прийомі.

3:0 - впевнена перемога «Хіміка». А «Сєвєродончанка», як і передбачалося, виглядала незіграною. Їй явно потрібен час для підвищення якості, хоча недооцінка цієї команди чревата наслідками.

 

Інна ДЕНІНА, гравець ВК «Сєвєродончанка»:

- Враження хороші, тому що ми боролися. Але хотілося б краще зіграти. І ми можемо краще, але підготовка у нас була недовгою, у зв"язку з війною в країні. Але будемо боротися і далі, сподіваємося, що гратимемо краще.

- У першій і другій партіях «Хімік» забезпечував перевагу за рахунок подачі. Команда не була готова до неї?

- Це все, як я вже говорила, від підготовки. Прийом потрібно ще налагоджувати. Працюватимемо над цим.

- Склалося таке враження, що в третьому сеті «Сєвєродончанка» заграла більш злагоджено, допускала менше помилок...

- Напевно, передстартовий мандраж минув, відчули один одного. Ну ви, напевно знаєте, що для нас це була всього третя гра в новому складі. Хотілося б, щоб були спаринги, більше ігрових моментів. Але, тим не менш, ми старалися.

- Сьогодні велике навантаження в нападі несла 16-річна Карина Юрченко. Як ви вважаєте, як молодий гравець вписується в склад команди?

- Вважаю, дуже добре. Це дуже перспективний гравець, вона - молодець. Це майбутнє нашої команди.

- Який настрій на другий матч?

- Боротися, боротися і ще раз боротися. Шанс є проти будь-якої команди.

ВІДЕО

 

«Хімік» - «Сєвєродончанка» - 3:2 (27:25, 25:14, 23:25, 25:27, 15:12). ВІДЕО

«Хімік»: Кальченко, Трушкіна, Чернуха, Томич, Кодола, Перетятько; Степанчук (л), Расточило, Степановська (к), Політанська. Тренер: Сергій Голотов.

«Сєвєродончанка»: Балабанова, Деніна, Дорсман, Юрченко, Хорольська, Лісєєнкова (к); Литвиновська (л), Афанасьєвська. Тренер: Гарій Єгіазаров.

Судді: В.Самодай (Суми), М.Медвідь (Запоріжжя).

Тривалість матчу: 115 хв. (27+20+27+27+14)

Кращі гравці (версія ФВУ): Томіч - Лісєєнкова.

11 жовтня. Южне. ФСК «Олімп». 95 глядачів.

Як і обіцяла після першого матчу Інна Деніна, «Сєвєродончанка» боролася до кінця, і все вирішилося на тай-брейку.

В стартових складі тренери віддали перевагу тим же гравцям, що й напередодні. Але якщо у Гарія Егіазарова іншого вибору майже не було, то у Сергія Голотова були варіанти. Відразу приголомшити суперника вбивчою подачею, як у першому матчі, «Хіміку» не вдалося - «Сєвєр» виглядав більш конкурентоспроможним, у всіх елементах. На старті невелика перевага «Хіміку»: 5:3 - після потужного удару Анастасії Чернухи в кут майданчика, 7:4 - після ейсу Міни Томич (дякуватиме тросу). Зусиллями Ганни Лісєєнкової суперник зрівняв рахунок - 7:7, а потім і вийшов вперед - 10:8. Далі - 16:13. На подачі Трушкіної зуміли ліквідувати відставання і вийти вперед - 18:17. Але суперник у цей день був налаштований по-бойовому, «допомогли» і волейболістки «Хіміку», допустивши помилки в простих ситуаціях. 20:23 - «Хімік» поступався. Кодола відіграла право на подачу, інакше довелося б зовсім туго (рахунок би став 20:24), а на своїй подачі, звичайно, трохи легше, особливо, якщо вона летить, як у Катерини Кальченко. А в атаці чітко атакувала Трушкіна - тут тобі і вертикальний зліт, і діагональ в «чотири» 24:23. Вона ще двічі виводила свою команду вперед, поки Міна Томіч не реалізували сетбол. 27:25.

Друга партія починалася, як і вчора перша, на подачі Олександри Перетятько. І відразу помилка в прийомі. 8:0 на старті, правда, не вийшло. 8:4 - теж непогано. 11:5 - ще краще. Тайм-аут Гарія Єгіазарова призупинив відрив - 12:8, але Кодола тут же сказала своє вагоме слово - потужним ударом з «четвірки» і чіткої реалізацією перехідного. 14:8. Партнерки підтримали - 18:8. Все ясно в цій партії. 25:14 - крапку ставить Трушкіна потужним ударом з третьої зони.

Втім, ставка «північних» не здалася на милість переможцю і дала справжній бій «Хіміку», завоювавши непоганий плацдарм вже на старті - 8:3. В цей момент Сергій Голотов замінив Аллу Політанську на Олександру Перетятько. «Хімік» кинувся в погоню і на позначці «15», на подачі Трушкіної, наздогнав опонента. Але розвинути перевагу не вдалося. «Сєвєр» в кінцівці був трохи краще. На блоці, коли сєвєродонецька північна вісімка Людмила Афанасьевская заблокувала Южненський вісімку Анастасію Чернуху. 25:23. В три партії не вклалися.

У четвертій партії «Хімік» відразу взявся за справу і за рахунок блоку забезпечив вже до першої перерви вагому перевагу - 8: 3. Южненські волейболістки дбайливо зберігали його довгий час - 18:11, 23:19. Але втримати перевагу не зуміли. Тай-брейк

Начало не задалося - 0:4, 1:5. Довелося включати високі обороти. «Хімік» зрівняв рахунок тільки після обміну сторін: Кальченко заблокувала Лісєєнкову - 8:8. А, мабуть, переломним став момент, коли Лісєєнкова ще раз потрапила в руки блокуючих, на сей раз Кодоли. Після атаки Томіч - 13:11. Помилка Деніної в прийомі - подавала Кодола, результат матчу визначений. 14:11. Крапку поставила сербська діагональна «Хіміку». Як не намагалися сєвєродонецькі волейболістки дістати цей м"яч, на сторону господарок він так і не повернувся. 15:12

3:2 - четверта перемога поспіль і перші очкові втрати южненський команди.

 

Сергій ГОЛОТОВ, головний тренер ВК «Хімік»:

Головний тренер ВК «Хімік» Сергій ГОЛОТОВ на післяматчевій прес-конференції прокоментував матчі 2-го туру чемпіонату з «Сєвєродончанка», детально зупинившись на суботньому поєдинку, де команда, на думку наставника, могла не доводити справу до «п"ятихатки».

- Сергію Івановичу, ваш коментар за підсумками минулих матчів. Напевно, сьогодні могли б швидше закінчити?

- Так, згоден, але погану службу сослужив нам перший матч, коли давали вигравати супернику від 14-ти до 18-ти очок. Хоч і налаштовував команду, але в першій партії пішов недонастрій. Думаю, що тільки в цьому причина. Дозволили супернику розігратися, вільно грати. Не можна, звичайно, було допускати до п"ятої партії, треба було все вирішувати в четвертій партії.

- У четвертій партії «Хімік» вів 8:3, 18:11, але перемогу і в ній, і в матчі упустили ...

- Думаю, що непереконливо зіграли гравці четвертої зони, не в приклад доігровщіцам «Северодончанки». На мій погляд, в цьому причина. Плюс на прийомі багато помилок допустили.

- З чим пов"язуєте помилки на прийомі. З подачею суперника?

- Ні. Будь-яка гра при певному рівні майстерності - це настрой. Його просто сьогодні не було. Ходили - ніяких емоцій не виявляли. Тільки в кінцівці п"ятій партії я щось побачив.

- Які висновки зробили за підсумками матчу?

- По гарячих слідах робити висновки неправильно. Висновки робитимемо завтра. Думаю, що вони будуть серйозними. Допускати вдома такі ігри - неправильно.

- Як ви вважаєте, «Сєвєродончанка» зможе втрутитися в боротьбу за медалі, або це був випадковий успіх?

- Ми ще не бачили в справі «Галичанку», «Волинь», «Орбіту», нехай і грали з ними на турнірі в Польщі. Зараз, на початку сезону, не можу сказати про рівень всіх команд.

ВІДЕО

Головний тренер ВК «Сєвєродончанка» Гарій Єгіазаров від участі в прес-конференції відмовився.

 

 

Прес-служба за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік»

Источник