Анатолій ОФАТ: «Наша команда, як семикласник, котрий перейшов до університету»

19:40 | 23 сентября 2014

Ви вже повідомляли, що тричі поспіль бронзовий призер чемпіонату України лубенський «Фаворит» кардинально змінив курс розвитку, зробивши ставку на юних вихованців знаменитої полтавської школи. Тож відомому дитячому тренеру Анатолію ОФАТУ не позаздриш – з гравцями-переможцями Дитячої ліги України йому належить стартувати в національних змаганнях – Суперлізі та Кубку України, перший етап якого розпочнеться вже 25 вересня.

 

- Анатолію Івановичу, розкажіть, будь ласка, хто увійшов в остаточну заявку команди на наступний сезон.

- Це в більшості своїй це школярі, вихованці полтавської СДЮСШОР №2 1998 року народження. Крім того, у складі кілька випускників цієї ж школи 1991-го, 1992-го та 1995  (два гравці) років народження. Серед найдосвідчених зараз Денис Максимов, який колись пробував свої сили в тернопільській команді, та Дмитро Прудіус, який деякий час грав в чернігівському «Буревіснику».  Тобто, у порівнянні з минулим сезоном, маємо абсолютно нову команду, в якій немає відомих майстрів.

- Який рівень індивідуальної та командної підготовки гравців до сезону?

- Складно оцінювати. На рівні Дитячої ліги – вони чемпіони сезону-2013/14, після чого їм було присвоєні звання «кандидат в майстри спорту України». Звісно ж, вони поступатимуться за рівнем майстрам, які грають в Суперлізі. У цих хлопців небагато досвіду – ми грали тільки матчі Дитячої ліги, адже не маємо ніякого фінансування. Тож ігрової практики майже ноль. Тож на рівні Суперліги вони виглядатимуть блідо.

Нам президент клубу Володимир Дорош  сказав: «Два роки працюйте, після чого питати результат». Тож будемо відбиватися, обіграватися, отримувати досвід.

- На що, перш за все, була націлена підготовка до сезону?

- Отримання ігрової практики, вдосконалення техніки,  морально-вольові якості, котрі прийдуть тільки з практикою.

- Які спаринги вдалося провести?

- Двічі зіграли зі збірної Полтави, сьогодні (бесіда проходила 23 вересня. – прес-служба) – третій матч. Оцінювати прогрес за такий короткий термін підготовки складно, адже ми навіть ще розібралися з позиціями на майданчику – є, наприклад, труднощі з центральними блокуючими.

- Як довго триває вже підготовка до сезону?

- Можна сказати, з початку вересня, коли мене призначили головним тренером «Фавориту». З хлопцями 1998 року ми працювали в липні в спортивному таборі, після чого вони місяць  відпочивали.

- Які цілі ставляться перед командою на першому етапі Кубку України?

- Подивитися на хлопців в матчі з майстрами рівня Суперліги, розібратися зі своїм складом. Повторюся, два роки нам дали на набирання досвіду. Тобто наша задача тренуватися, покращувати свою техніку, рівень фізичної та морально-вольової готовності.

- Два роки достатньо для того, щоб ставити якійсь задачі на рівні, наприклад, вищої ліги?

- Складно сказати, але впевнений,  що хлопці доб’ються серйозного прогресу. Раніше ми тренувалися лише три дні за тиждень в залі, ще три – займалися загально-фізичною підготовкою, зараз – шість днів працюємо в залі, не забуваючи і про фізичні якості. Зараз приходиться форсувати підготовку.

- Не боїтеся, що хлопці зламаються під таким навантаженням?

- Є таке побоювання. Ми ось грали спаринги зі збірною міста, у складі якої було три екс-гравці «Фавориту», нам приходилося дуже важко. А якщо таких гравців буде шість? Звісно, дуже відчувається недолік досвіду. Перейти з дитячої ліги в Суперліги – це теж саме, що семикласнику  сісти за парту університету.

- Головний плюс – це напевно велике бажання гравців розвиватися?

- Безумовно. Для них це подарунок долі. Нам видали і м’ячі, і форму, у нас є можливість виступати в інших містах та суперничати з колективами Суперліги. Намагатимемось виправдати довіру.

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник