Збірна Польщі -- чемпіон світу-2014!

08:25 | 23 сентября 2014

У Польщі завершився XVIII чемпіонат світу з волейболу серед чоловіків. Головний приз дістався команді-господарці змагань -- збірній Польщі.

 

Поляки вдруге у своїй історії стали володарями золотих медалей -- їхнє перше подібне досягнення датоване 1974 роком. Отже, 40 років потому у рідних стінах «Кадрі» вдалося повторити цей успіх. Тим самим «біло-червоні» також позбавили головних фаворитів змагань -- бразильців -- можливості встановити феноменальне досягнення, а саме -- виграти чемпіонат світу в четвертий раз поспіль.

 

Останній крок до фіналу

Два останні ігрові дні на світовому форумі розпочалися поєдинком за п’яте-щосте місця. Як і очікувалося, збірна Росії впевнено переграла волейболістів Ірану з рахунком 3:0.

Далі настала пора півфіналів. У першому з них зустрілися команди Франції і Бразилії. Гра вийшла дуже цікавою та захоплюючою. Першу партію виграли бразильці, потім французи вирівняли становище. У третій та четвертій партіях суперники знову обмінялися перемогами. Все вирішилося у п’ятому сеті, де сильнішою виявилася збірна Бразилії -- 15:12.

У другому півфіналі господарі турніру обіграли команду Німеччини в чотирьох партіях. У трьох сетах перевага переможців було мінімальною. Двічі перемагали поляки і один раз -- німецькі волейболісти. А в четвертому сеті збірна Польщі домоглася успіху з рахунком 25:21 і стала другим фіналістом чемпіонату світу.

 

Мрії господарів збуваються!

Матчі неділі відкрилися дуеллю за бронзу. Третю сходинку чемпіонату світу посіла збірна Німеччини, що досить несподівано у трьох сетах перемогла французів, які на цьому чемпіонаті виглядали дуже солідно.

У фінальній грі звання чемпіонів розіграли збірні Бразилії та Польщі. Господарі за шаленої підтримки більш ніж 12-тисячної торсиди не давали суперникам спуску, але перший сет все ж програли -- 18:25. Однак потім польська збірна зуміла переломити хід гри і взяла три сети поспіль -- 25:22, 25:23 і 25:22. Найрезультативнішим гравцем фінального матчу став Матеуш Міка, що приніс польській команді 22 пункти.

 

Четверта спроба -- невдала

На домашньому турнірі підопічні французького тренера Стефана Антіга здобули 12 перемог у 13 матчах, програвши тільки американцям (1:3). Слід відзначити, що господарі волейбольних чемпіонатів світу не вигравали золото з 1966 року в Чехословаччині.

Бразилія зіграла у своєму четвертому фіналі поспіль, але на відміну від трьох попередніх турнірів, залишилася без титулу.

 

Волейбольний бум

Чемпіонат світу в Польщі став рекордним в історії за відвідуваністю. Всього за подіями 103 матчів фінальної першості спостерігали з трибун 563 263 глядачі. Це більш ніж у півтора рази більше попереднього рекорду, встановленого в Італії чотири роки тому. Тоді ігри світового чемпіонату подивилися наживо 339 324 людини.

Зазначимо, що фінальний матч турніру між Польщею та Бразилією на «Сподек Арені» у Катовіце відвідали 12 528 глядачів. Ще понад 15 тисяч людей дивилися за перемогою господарів чемпіонату на великих екранах неподалік стадіону.

 

Нагороди знайшли достойних

31-річний польський волейболіст Маріуш Влажли був визнаний організаторами найціннішим гравцем ЧС-2014 і одночасно кращим діагональним турніру. Відразу після переможного фінального матчу Влажли повідомив про закінчення своєї кар’єри в національній збірній Польщі.

MVP чемпіонату -- Маріуш Влажли (Польща)

Кращий зв"язуючий -- Лукас Кампа (Німеччина)

Кращі догравальники -- Муріло і Лукареллі (обидва -- Бразилія)

Кращий діагональний -- Маріуш Влажли (Польща)

Найкращі центральні блокуючі -- Маркус Беме (Німеччина) та Кароль Клос (Польща)

Кращий ліберо -- Женя Гребенніков (Франція)

 

 

Чемпіонат світу-2014. Чоловіки

Матч за 5-те місце

Росія -- Іран -- 3:0 (25:19, 25:20, 25:18)

Источник