Фінал чемпіонату України 2014 з волейболу пляжного

21:10 | 31 августа 2014

В останній календарний день літа в Харкові були підсумки 19-го чемпіонату України з волейболу пляжного серед чоловічих та жіночих команд.

 

З 29 по 31 серпня на кортах парку культури та відпочинку ім. Горького розігрувались нагороди 19-го чемпіонату України з волейболу пляжного. Останні літні дні порадували спортсменів чудовою сонячною погодою, а ті, в свою чергу, порадували чисельних глядачів продемонстрованим рівнем майстерності та високим градусом напруги практично в кожному з матчів.

Як і прогнозувалось напередодні, ключову роль в боротьбі за нагороди відіграли добре знані "пляжники", котрі в цьому році повернулись в чемпіонат України.

З п"яти жіночих команд, яких ми згадували як претенденток на нагороди в попередньому репортажі, без поразок до півфіналів змогли дістатись Чекмарьова / Давідова та Шумейко Косяк. Інші троє, повинні були здобути дану путівку через додаткові ігри. В одній з них між собою зустрілись рівнянки Грицюк / Басанова та сумчанки Суліма / Удовенко. Лише на тай-брейку визначився учасник півфіналу і ними стали Грицюк / Басанова, які здобули перемогу 2-1 (13-21, 21-19, 15-8).

Отже, за вихід до фіналу між собою зустрілись Шумейко / Косяк - Махно Ін. / Муленко та Чекмарьова / Давідова - Грицюк / Басанова. Якщо в першому півфіналі перевага вищих за рейтингом Махно Ін. / Муленко була досить очевидною, про що свідчить рахунок - 2-0 (21-17, 21-17), то інший матч мав значно драматичніший сценарій. Парі Чекмарьова / Давідова знадобилось 3 сети, щоб здобути перемогу 2-1 (25-27, 21-15, 15-10), а разом з нею і путівку до фіналу.

Бронзові нагороди вдалось вибороти тим, хто знайшов більше мотивації на матч. Ними стали Наталія Шумейко та Анна Косяк, які переграли команду з Рівного Грицюк / Басанова 2-0 (21-18, 21-15). Фінальний матч чемпіонату України 2014 серед жіночих команд Махно Ін. / Муленко та Чекмарьова / Давідова відповідав всім законам жанру, такого роду матчів. Два сети в наднапруженій боротьбі, коли жодній з команд не вдавалось здобути перевагу більше ніж в 2-3 очки - 21-19 та 18-21. І лише в другій половині третього сеті дався в знаки серйозний досвід міжнародних матчів Махно Ін. / Муленко, котрі змогли схилити хід матчу на свою користь. 2-1 (21-19, 18-21, 15-9) такий рахунок був зафіксований на користь чемпіонок України 2014 року - Інни Махно та Діани Муленко. Срібні нагороди приміряли на себе Ксенія Чекмарьова та Валентина Давідова.

Ігри серед чоловічих команд були не менш цікавими та безкомпромісними, про що свідчить ряд сенсаційних результатів. Не змогли пробитись до півфіналів такі знані майстри як Романенко / Булатецький, Артемчук / Левченко та володарі Кубку України 2014 Сергієнко / Лисяний. Рідні стіні, а в даному випадку - пісок, допоміг місцевим улюбленцям Венгеровський / Пантелеймонов до стадії, в якій розігрувалась путівка до півфіналу. Але на цьому шляху їм зустрілась молода та амбіційна команда, яка щойно повернулась з юнацьких Олімпійських ігор, Ковальов / Плотницький. Саме останні й потрапили до півфіналу, здобувши перемогу 2-0 (21-15, 21-16). Представники Запоріжжя Гордєєв / Ємельянчик здобувши перемогу в  непростому матчі 2-1 (14-21, 21-14, 15-11), змусили задовольнитись 5-им підсумковим місцем одеситів Сергієнка / Лисяного. Ще двома учасниками півфінальних матчів стали команди Бабіч / Медяник та Попов / Денін, котрі не зазнали жодної поразки в турнірній сітці.

Перший матч за вихід до головного фіналу, подарував глядачам протистояння зрілості та досвіду з молодістю та амбіційністю, саме так можна охарактеризувати Бабіча / Медяника та їх суперників Ковальова / Плотницького. В запеклому 3-х сетовому протистоянні, нестримність та, в хорошому розумінні, нахабність юних олімпійців Ковальова / Плотницького, дозволила святкувати перемогу з рахунком 2-1 (23-21, 12-21, 15-11), а разом з нею й вихід до першого в кар"єрі фіналу чемпіонату України. Наступну путівку до фіналу розіграли між собою Гордєєв / Ємельянчик та Попов / Денін. Найтитулованіший гравець України - Сергій Попов, зумів продемонструвати всі свої найкращі здібності, що й забезпечило перемогу його команді  - 2-0 (21-19, 21-16).

Матч за бронзові медалі став повторенням зустрічі команд Бабіч / Медяник та Гордєєв / Ємельянчик на попередньому етапі турнірної сітки. Проте цього разу Бабіч / Медяник, після виснажливого півфіналу, не змогли практично нічого проставити влучним атакам Горєєва / Ємельянчика. Перемога з рахунком 2-0 (21-14, 21-14) забезпечила місце на п"єдесталі команді із Запоріжжя.

Фінальний матч серед чоловічих команд Попов / Денін та Ковальов / Плотницький став останнім в чемпіонаті України 2014 року, проте майстерність та емоції подаровані командами глядачам запам"ятаються надовго. Нестримне бажання перемоги молодої команди Ковальов / Плотницький час від часу грало не на їхню користь, чим дуже вдало користався наддосвідчений Сергій Попов, якому дуже вдалими діями на блоці допомагав Олексій Денін. В підсумку, саме вони й піднялись на найвищу сходинку п"єдесталу чемпіонату України 2014. Вперше срібло чемпіонату здобули настільки юні спортсмени, це Ілля Ковальов та Олег Плотницький.

На церемонії нагородження призерів та переможців чемпіонату України привітали та нагородили Валерій Вікторович Задорожний – директор фіналу чемпіонату в м. Харків, Валерій Іванович Самодай – голова комісії ФВУ з волейболу пляжного, Олександр Петрович Самсонюк – координатор ФВУ з волейболу пляжного.

Турнір в Харкові підбив підсумки всього сезону волейболу пляжного в Україні 2014 року. Тепер всі зусилля будуть спрямовані на підготовку до ювілейного 20-го чемпіонату України з волейболу пляжного 2015 року.


Більше новин:

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник