Face-to-face: Артем Гніденко vs Артем Бондарєв

13:25 | 04 декабря 2013

Хто з гравців кращий? Наскільки велика користь від конкретного виконавця? Який кількісний вклад одного гравця у гру команди? Інколи на такі запитання відповісти дуже важко.

Федерація хокею України започатковує рубрику Face-to-face, в якій буде розібрано дії того чи іншого виконавця у конкретному матчі. За основу взято підрахунок тактико-технічних дій (ТТД) хокеїстів. До існуючої системи підрахунку ТТД ми додали такі показники як «блокування» (активний, пасивний чи ситуативний блок кидка), «прискорення» / «запізнення» (ривок через більшу частину майданчика, в результаті якого атака розвилась швидко / повільний рух до моменту, в результаті якого було втрачено важливу позицію або виник гострий епізод), «підбір» (підбір шайби після зіткнення гравців чи на відскоку від воротаря), «втрата» (втрата шайби без тиску суперника або прокидання).

Розпочинаємо ми з матчу фаворитів, де одним із найбільш знакових протистоянь була боротьба основних центрфорвардів команд, кандидатів до складу національної збірної команди України – Артема Гніденка та Артема Бондарєва.

Загальна інформація

  vs  
Артем Гніденко гравець Артем Бондарєв
33 вік 30
180 см зріст 181
80 кг вага 92
центрфорвард амплуа центрфорвард
Компаньйон-Нафтогаз клуб Білий Барс
№ 8 номер № 24
Україна країна Україна
10 матчів: 2+4 статистика 11 матчів: 9+7


Загальна картина гри

Артем Бондарєв – капітан та душа «Білого Барсу». Через цього виконавця розпочинаються більшість атак команди. Для нього характерним є зміщення до своїх воріт, де він або обігрується із захисником, або підбирає шайбу і сам здійснює вихід зі своєї зони та вхід до зони суперника.

Гніденко ж більше працював на оборону власних воріт, а в атаці віддавав перевагу гострим передачам, які здебільшого знаходили адресата (читай, Романа Сальникова).

Не зважаючи на статус форвардів першої ланки, Бондарєв та Гніденко майже не зустрічались один проти одного в єдиноборствах, якщо не рахувати боротьбу на точці для вкидання.

Гравець Обіграш Передачі Прийом Кидки Відбір Блок Прис Підбір FO ТТД
ДО КО СО ПП СП ЗП Пр Ск ЛК СК Гол Прх Вбв Сил Ак Пс Ст Запз Втрата
Артем Гніденко + 1 4 - 9 3 6 12 2 2 - - 5 5 4 - 1 1 5 3 12 107
- - 4 - - 4 - - - 2 2 - 4 3 5 - - - 1 - 8
Артем Бондарєв + 2 2 - 12 5 2 16 1 1 1 1 2 2 1 - - 1 3 7 13 112
- - 1 2 4 4 2 - 1 - - - 3 5 6 1 - - 3 1 11

Примітка: ДО - довгий обіграш, КО - короткий обіграш, СО - силовий обіграш, ПП - проста передача, СП - складна передача, ЗП - передача із загостренням, Пр - простий прийом, Ск - складний прийом, ЛК - легкий для голкіпера кидок, СК - складний для голкіпера кидок або кидок зі складної ситуації, Гол - кидок, що призвів до взяття воріт, Прх - перехоплення (чистий відбір), Вбв - вибивання шайби, Сил - силовий відбір або силовий прийом, Ак - активний блок (гравець підставляється під кидок), Пс - пасивний блок (гравець займає правильну позицію і шайба в нього влучає), Ст - ситуативний блок (гравець не намагається блокувати кидок, але шайба влучає в нього), Прис - прискорення, Запз - запізнення (як і втрати не враховуються в ТТД), FO - вкидання, ТТД - тактико-технічні дії.

Підсумки гри

Атака. На користь гравця «Білого Барсу» говорить той факт, що він відзначився єдиною шайбою своєї команди. Причому гол 24-го номера вийшов справді трудовим. Але після закинутої шайби небезпеки безпосередньо від Бондарєва йшло небагато. Більш активними були його партнери по ланці.

Артем Гніденко взяв участь у двох гольових атаках своєї команди (хоча в бомбардирські бали це й не вилилось). Спочатку 8-й номер «нафтогазівців» здійснив перехоплення у власній зоні, з чого розпочалась гольова атака Романа Сальникова, а потім Гніденко взяв участь у багатоходовій комбінації, в результаті якої була закинути переможна шайба.

Захист та єдиноборства. Більш досвідчений Гніденко був однією із ключових фігур своєї команди в захисті. Йому непогано вдавалося закривати опонентів, чисто відбирати у них шайбу. Запам’яталася лише одна втрата позиції, в результаті якої Олександр Караульщук ледь не спрямував шайбу у сітку воріт.

Що ж до Бондарєва, то більшу частину єдиноборств капітан «барсів» програв. Хоча й варто відзначити той факт, що Бондарєв не цурався йти у боротьбу навіть у безнадійних ситуаціях. Через участь у значній кількості єдиноборств, наприкінці матчу виглядав втомленим і діяв не так інтенсивно.

Говорять цифри. За матч Артем Гніденко зробив 75 вдалих ТТД (з них - 12 виграних вкидань), 32 ТТД гравця були невдалими. У Артема Бондарєва 72 вдалих ТТД (13 виграних вкидань) та 40 невдалих. У гравця столичного клубу більше браку під час обіграшу суперників. Представник Білої Церкви здебільшого програвав силову боротьбу, через що в нього багато невдалих ТТД під час відбору шайби.

Коефіціент ефективності Гніденка складає 70,01%, Бондарєва - 64,29%.

Источник