Сергій Лисов: «Першочергове завдання на збір – велопідготовка»

07:05 | 18 января 2019
Як повідомив головний тренер збірної України з триатлону Едуард Панарін, до нового сезону наші спортсмени готуватимуться двома групами: одна в Грузії, друга – в Туреччині.

Як повідомив головний тренер збірної України з триатлону Едуард Панарін, до нового сезону наші спортсмени готуватимуться двома групами: одна в Грузії, друга – в Туреччині. До берегів Середземного моря, в сонячну Аланію відбуде група на чолі з віце-президентом ФТУ, головним тренером Дніпропетровської області Сергієм Лисовим! Ми поспілкувалися з наставником про плани на збір та головні завдання, які ставитимуться перед спортсменами.

Вітаємо, Сергію! Минулого року група триатлетів та тренерів з вами на чолі відправилися на збір в Чорногорію. Чому цьогоріч вирішили змінити місце збору?

Перш за все, через цінову політику в цих країнах – збір в Туреччині нам обійдеться значно дешевше. Станом на зараз в Україні спорт далеко не в пріоритеті, фінансування вкрай обмежене. Дуже багато спортсменів їдуть на збори за власний рахунок, за рахунок батьків, тренерів, місцевих організацій. І це є основною причиною такого рішення.

Туреччина зараз, з огляду на певну кризу в цій країні, найдешевший варіант з усіх, що ми розглядали. І послуги басейну втричі дешевші, ніж на Кіпрі, й проживання можна знайти за прийнятною ціною. Та головне, що можна туди їхати автомобілями, тобто 8-9 спортсменів в одному автобусі поміщаються – це теж велика економія. Плюс, нам не потрібна буде машина для супроводу. Ну і перевагою є турецькі дороги – хороші, якісні, широкі, прийнятні для вело та бігу.

Як ви плануєте розподілити навантаження?

Я думаю, що остаточне рішення ми вже приймемо на місці. На початку збору ми з тренерами визначимо напрямок роботи, циклічність і, звичайно, групи теж будуть розбиті по пріоритетам.

Хто з перших номерів збірних готуватиметься разом з вами?

Сергій Курочкін, Олексій Астаф’єв, Віталій Воронцов, Софія Прийма. Наразі ще невідомо щодо Івана Іванова та Олексія Сюткіна. Буде повністю вся команда Дніпра, вся команда Харкова, вся команда Запоріжжя, Львова. Також варто відзначити, що працюватиме представницька група тренерів – як мінімум п’ятеро. Якщо плануватимемо роботу за торішньою програмою, яку ми пройшли в Чорногорії, то працюватимемо, так би мовити, за класичним принципом.

Ми починали базову підготовку з великою ставкою на біг. Плавання – п’ять разів на тиждень, ми досить багато плавали. Але зараз, звичайно, головне завдання – об’єднати три види, і все-таки в пріоритеті буде, напевно, велосипедна підготовка. Кожен збір – це щось нове, завжди нові умови, прив’язка до басейну, прив’язка до траси і так далі. Далеко ми не будемо відступати від класики, але при цьому керуватимемося тим, що в жовтні-листопаді ми фактично перестаємо їздити на вело. Це величезна проблема для всього українського триатлону – коли ми потрапляємо навесні або влітку на серйозні старти, то через таку паузу ми програємо в цьому сегменті, дуже серйозно програємо.

Також проблемним є період, коли ми повертаємося додому… Починається школа, іспити, ЗНО і вступ до вищих навчальних закладів, влаштування на роботу, документація та низка інших побутових питань. Ми втрачаємо дуже багато в цей момент, це перехідний період. Але станом на зараз ми не можемо цього уникнути.

На зборі в Туреччині працюватиме близько півсотні спортсменів! Коли ви працюєте в такій великій групі – які тенденції щодо настрою всередині колективу ви спостерігаєте?

Найголовніше на таких зборах – це високий емоційний фон! Якщо постійно в своїй каші вариться, в своєму болоті копирсатися, то люди працюють не на таких високих оборотах, на яких можуть працювати – трошки абияк. А коли поруч твої конкуренти по чемпіонату – вони ж друзі, вони ж і конкуренти – постійно є настрій на боротьбу, вони один одного мотивують однією лише присутністю та працюють на високих швидкостях.

Чи заплановані контрольні страти? Якщо так, то де саме і який вони матимуть статус?

Так, до нас на зборі планує долучитися збірна Туреччини – групою 10-15 чоловік. Ми будемо тренуватися разом, про це домовилися ще влітку з одним з тренерів збірної Туреччини. Плануємо провести контрольний старт наприкінці березня – домовилися з турецькою стороною, що самі собі організуємо контрольне змагання.

Источник
Триатлон 12:05 | 31 января 2019 У Києві стартував сезон «Дитячої Триатлонної Ліги» Триатлон 12:05 | 31 января 2019 У Києві стартував сезон «Дитячої Триатлонної Ліги» Триатлон 13:50 | 24 января 2019 Георгій Драгулян: «На Кавказі – відмінна «кримська» погода для збору!» Триатлон 07:05 | 18 января 2019 Сергій Лисов: «Першочергове завдання на збір – велопідготовка» Триатлон 09:50 | 13 января 2019 Едуард Панарін: «До сезону збірна готуватиметься в Туреччині та Грузії» Триатлон 18:05 | 12 декабря 2018 Юлія Єлістратова: «Успішний сезон-2018 – для мене це закономірність» Триатлон 22:50 | 11 декабря 2018 Історія триатлону Триатлон 12:05 | 22 ноября 2018 Цвєтков: «Мені 37 – та я відчуваю в собі сили боротися та перемагати» Триатлон 11:05 | 18 ноября 2018 Данило Сапунов здобуває історичну перемогу на IRONMAN Malaysia! Триатлон 11:05 | 18 ноября 2018 Данило Сапунов здобуває історичну перемогу на IRONMAN Malaysia!