Едуард Панарін: «До сезону збірна готуватиметься в Туреччині та Грузії»

09:50 | 13 января 2019
2019 рік – передолімпійський, особливо важливий для спортсменів з усього світу.

2019 рік – передолімпійський, особливо важливий для спортсменів з усього світу. Звісно, їхня підготовка та змагальний графік будуть сформовані так, щоб їм вдалося якомога краще підготуватися до головних змагань чотириріччя. Однак, не лише Олімпійськими Іграми в 2019-му житиме український спорт, в тому числі триатлон. Станом на сьогодні, цілком реальні перспективи потрапити до Токіо-2020 має лише Юлія Єлістратова, а решта наших атлетів різних вікових груп боротимуться на інших світових та континентальних фронтах. З чим ми входимо в 2019-й, де і як наші атлети готуватимуться до нового сезону – нам розповів головний тренер збірної України з триатлону Едуард Панарін.

Вітаємо, Едуарде Євгеновичу! Які стратегічні задачі стоять перед нашими командами у 2019-му році?

Вже з минулого року триває відбір на Олімпійські Ігри, станом на зараз з оптимізмом у цій площині можна говорити лише про Юлію Єлістратову. Вона стабільно показувала результати протягом всього сезону і навіть виграла один Кубок світу! В неї дуже сильний біг, вона досвідчена спортсменка і дуже впевнено виступає останніми роками. Поки з надіями на олімпійський відбір лише Єлістратова. Всі інші в олімпійському рейтинзі дуже далекі від ліцензійних місць. При тих фінансових можливостях, які у нас є, їхні шанси потрапити в Токіо є надто примарними.

Чи можемо ми вже з упевненістю сказати, що ще одна сильна спортсменка з Житомира Олександра Кохан повноцінно повернулася до табору збірної України? Адже минулого сезону вона ще виступала під прапором ITU.

Так, у нас тривало досить довго листування – півроку вели ми переписку з Міжнародною Федерацією. І ось вже перед Новим Роком її нарешті зареєстрували як спортсменку збірної України – надалі вона виступатиме під прапором України.

За яким принципом відбуватимуться передсезонні збори?

В Єлістратової свій індивідуальний графік. Щодо решти спортсменів, то вони готуватимуться двома таборами – в Туреччині та Грузії. Не можна сказати, що вони розділені якось по віковим групам. У будь-якому випадку, Туреччина, можемо сказати, більш дешевий варіант, тому туди і машинами будуть добиратися практично всі. У всякому разі, там більш стабільний клімат, ніж в Грузії. Але, як то кажуть, результат покаже.

В Туреччині працюватиме група тренерів, у тому числі Сергій Прийма, який має слідкувати за велосипедною підготовкою. Туди виїде чимало областей, ми вже практикували подібний підхід минулого року – група за схожим принципом працювала в Чорногорії. Виїзд команд на збори заплановано на 6 лютого, і вони працюватимуть на місцях аж до квітня – тобто, практично два місяці.

Змагальний сезон у нас починається вже наприкінці січня?

Так, зараз відбудеться перегляд юнаків-кадетів в рамках Чемпіонату України в Києві 27-28 січня. Плюс, також відбудеться Відкритий чемпіонат міста – під’їдуть юніори і дорослі з деяких областей, це буде більше контрольний старт. Також, нині деякі спортсмени проходять в Інституті обстеження власного функціонального стану.

Чи залишиться позитивною динаміка розвитку аматорського триатлону і в 2019-му році?

Думаю, так – аматорський триатлон розвивається в нас досить динамічно. Але знову ж таки – аматори, відсотків 70 з них, займаються і виступають на дистанції IRONMAN. Вони більше орієнтуються на цей вид, хоча і наші старти, які ми регулярно проводимо, викликають у них серйозний інтерес! Навіть зараз старт у Києві 27-28 січня збирає аматорів – тож, цей процес триває і я вважаю, що аматорів в українському триатлоні буде дедалі більше.

До речі, з’явилися нові вимоги по допусках аматорів до змагань – відтепер ФТУ має давати свою гарантію, що люди, яких вона заявляє на старти, є фізично здоровими. Тобто, без цієї довідки від Федерації спортсменів тепер вже всіх-всіх вікових груп до змагань не допускають.

Якщо говорити про наші молодші збірні команди – які перед ними стоять завдання?

Для юнацької вікової групи – це Чемпіонати Європи. Нажаль, минулоріч від нас ніхто не потрапив на Юнацькі Олімпійські Ігри. Хоча там шанси були і у Василя Винницького, і в Юлії Ярошевської. Тому зараз молодші спортсмени готуються на Чемпіонати Європи юнацькі, юніорські та молодіжні. Також варто відзначити за підсумками минулого сезону прогрес Олексія Астаф’єва та Віталія Воронцова – хлопці підтягнули слабкі для себе види триатлону і нині дають нам надію.

В новому сезоні ми також окрему увагу приділимо естафетній підготовці, адже тепер це олімпійський вид триатлону! Націлюємося на те, щоб українські команди дійсно виступали на Чемпіонатах Європи саме в естафетах.

Источник
Триатлон 12:05 | 31 января 2019 У Києві стартував сезон «Дитячої Триатлонної Ліги» Триатлон 12:05 | 31 января 2019 У Києві стартував сезон «Дитячої Триатлонної Ліги» Триатлон 13:50 | 24 января 2019 Георгій Драгулян: «На Кавказі – відмінна «кримська» погода для збору!» Триатлон 07:05 | 18 января 2019 Сергій Лисов: «Першочергове завдання на збір – велопідготовка» Триатлон 09:50 | 13 января 2019 Едуард Панарін: «До сезону збірна готуватиметься в Туреччині та Грузії» Триатлон 18:05 | 12 декабря 2018 Юлія Єлістратова: «Успішний сезон-2018 – для мене це закономірність» Триатлон 22:50 | 11 декабря 2018 Історія триатлону Триатлон 12:05 | 22 ноября 2018 Цвєтков: «Мені 37 – та я відчуваю в собі сили боротися та перемагати» Триатлон 11:05 | 18 ноября 2018 Данило Сапунов здобуває історичну перемогу на IRONMAN Malaysia! Триатлон 11:05 | 18 ноября 2018 Данило Сапунов здобуває історичну перемогу на IRONMAN Malaysia!