Традиційний турнір з гандболу "Кубок Баламута – 2014"

08:26 | 04 июня 2014
За  перемогу на турнірі поборолися спортсмени з міст Київ (ДЮСШ №17), Горохів, Нововолинськ, Маневичі, Рівне, Луцьк (ОДЮСШ).

 

 

 

З 30 травня по 1 червня у Луцьку пройшов традиційний турнір з гандболу «Кубок Баламута – 2014», присвячений пам’яті заслуженого тренера України Баламута О.М..

У змаганнях взяли участь юнаки 2002-го, 2003-го рр.н. та мол..

Географія цьогорічних змагань обмежилась лише Україною, бо через нестабільну політичну ситуацію іноземні делегації відмовилися від участі в турнірі, тому «Кубок Баламута – 2014» набув всеукраїнського рівня.

За  перемогу поборолися спортсмени з міст Київ (ДЮСШ №17), Горохів, Нововолинськ, Маневичі, Рівне, Луцьк (ОДЮСШ).

Переможцями та призерами «Кубку Баламута - 2014» стали:
Серед команд юнаків 2002 року народження:
І місце – команда обласної ДЮСШ м. Луцька
ІІ місце – команда ДЮСШ м.Горохів
ІІІ місце – команда ДЮСШ м. Нововолинськ

Серед команд юнаків 2003 року народження та мол.:
І місце – команда ДЮСШ м. Маневичі
ІІ місце – команда обласної ДЮСШ м. Луцька
ІІІ місце – команда ДЮСШ №17 м. Київ

Команди були нагороджені кубками, медалями, дипломами та пам’ятними подарунками від організаторів та меценатів змагань.

Також були відзначені та нагороджені кращі гравці команд-учасниць турніру.

До організації та проведення долучилися управління у справах молоді та спорту Волинської облдержадміністрації, Волинське обласне  відділення НОК України, центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» спільно з обласною дитячо-юнацькою спортивною школою.

У 1998 році буз започаткований традиційний турнір з гандболу на призи та кубок Заслуженого тренера України Олександра Миколайовича Баламута. З того часу, ось уже 16-тий раз поспіль, спортсмени з різних куточків України приїжджають на Волинь, щоб прийняти участь в цьому турнірі.

Олександр Миколайович Баламут народився 23 листопада 1933 року в місті Горохові (Волинської області). Спортивну кар’єру гандболіста розпочав у місті Львові, де навчався в інституті фізичної культури. У складі збірної команди міста Львова брав участь у чемпіонаті України. Виступав на міжнародній арені, зокрема, у складі збірної Радянського Союзу в матчах проти команди Німецької демократичної республіки у 1956 році. У складі збірної команди міста Львова зайняв ІІ місце в першій першості СРСР з ручного м’яча, що відбулась у Москві.

Але ще більшої слави Баламут зажив як гандбольний тренер, який виховав цілу плеяду талановитих спортсменів. Олександр Миколайович Баламут на своїй малій батьківщині – місті Горохові, створив справжню «фабрику зірок» ручного м’яча – п’ятнадцять майстрів спорту та понад сто вихованців волинського наставника свого часу входили до збірних СРСР та УРСР. Відомі гандболістки Анжела Швайковська та Наталя Голдованська навіть грали у легендарному київському «Спартаку» у Ігора Турчина.

За вагомий внесок у розвиток гандболу в Україні, за підготовку спортсменів високої майстерності, за тренерський талант, за відданість своїй справі Олександр Миколайович Баламут був удостоєний почесних звань -  Заслужений тренер України і «Почесний Громадянин Волині» та нагороджений відзнакою «Відмінник освіти».

В останній час Баламут Олександр Миколайович перебував на пенсії, але продовжував тренерську діяльність в дитячо-юнацьких спортивних школах Горохівського району, передаючи свій досвід і вміння молодому поколінню.

На превеликий жаль, в листопаді 2009 року Олександр Миколайович пішов з життя, тому з 2010 року турнір присвячується пам’яті цієї видатної особистості, яка все своє свідоме життя присвятила спорту, розвитку дитячого та дорослого гандболу на Волині.

Ростислав Ланевич

Источник