Інформація ФГУ про висновок Шевченківського районного управління юстиції у місті Києві щодо псевдоконгресу від 5 квітня 2014 року

12:25 | 22 мая 2014

 

Епопея з так званим «звітно-виборним конгресом» від 5 квітня 2014 року підійшла до свого логічного завершення. Шевченківське районне управління юстиції у місті Києві відмовила у повідомленні про зміни у  складі керівних органів Федерації гандболу України, сформованими на псевдоконгресі.

Отже, давайте пригадаємо хронологію подій.

11 березня 2014 року під час засідання Президії ФГУ було розглянуто питання щодо перенесення терміну проведення звітно-виборного конгресу ФГУ. Причиною скасування попередньої дати конгресу ФГУ – 5 квітня 2014 року стали звернення більшості від загальної кількості обласних федерацій гандболу про недоцільність Федерацією гандболу України приймати стратегічні рішення щодо свого майбутнього у той час, коли держава опинилася перед реальною загрозою окупації власної території ззовні та увійшла в активну фазу внутрішніх дестабілізаційних соціально-політичних та економічних процесів.

Тоді, на підставі обговорення, виконуючому обов’язки президента ФГУ Кочергіній Т.І. було доручено до 14 березня 2014 року визначитись щодо можливості участі делегатів від колективних членів у звітно-виборному конгресі 5 квітня 2014 року.

У строк, визначений Президією ФГУ, був виданий наказ Федерацією гандболу України про скасування конгресу ФГУ 5 квітня 2014 року.

1 квітня 2014 року члени Президії ФГУ на своєму черговому засіданні призначили нову дату звітно-виборного конгресу ФГУ – 6 вересня 2014 року.

Проте, так звана «ініціативна група гандбольної громадськості», до списку якої потрапили поважні люди зі світу вітчизняного гандболу, проігнорувала рішення Президії ФГУ та провела з чисельними грубими порушеннями Статуту ФГУ свій незаконний «конгрес», на якому, як вони потім повідомили засобам масової інформації, був  обраний новий президент ФГУ та сформовані підрозділи Федерації.

Федерація гандболу України відразу засудила неправомірні дії цієї «ініціативної групи», що були свідомо направлені на розкол українського гандболу, звернувшись до деяких її членів, що, до речі, й надалі продовжують обіймати посади у різних керівних підрозділах ФГУ, про надання ними письмових аргументацій своїх дій.

Утім, негативна оцінка ФГУ «заходу» від 5 квітня 2014 року не спинила опозиціонерів від подальшої діяльності, спрямованої на підрив іміджу Федерації гандболу України. Наступним їхнім кроком став лист до Європейської федерації гандболу, потайки надісланий з невідомої електронної скриньки, в якому вони проінформували її про зміни у складі керівних органів ФГУ від 5 квітня 2014 року. Про цей факт ЄГФ повідомила Федерацію гандболу України, зазначивши на порушенні відправниками  загальновживаної процедури листування  та не визнавши результатів їхнього псевдоконгресу.

Свідомо чи ні, але так співпало у часі, що з невідомих причин ГК «Спартак» ім. І.Є. Турчина» (Київ) почав ігнорувати чемпіонат України з гандболу серед жіночих команд Суперліги, звинувачуючи у цьому Федерацію. До того ж на чисельні письмові звернення ФГУ до керівників славетного гандбольного клубу про мотиви неучасті команди у змаганнях, не поступило жодної реакції від них. Вони й надалі продовжують на сайті клубу виставляти ФГУ таким собі «монстром», який замість того щоб, зрозуміти тяжкий фінансовий стан команди «Спартак» (Київ),  проводить свої «брудні ігри» по відношенню до них.

Наголошуємо, що ФГУ зробила усе можливе для збереження столичного клубу у чемпіонаті. Утім, подальше майбутнє київського «Спартака» у більшій мірі залежить від його безпосередніх очільників.

Повертаючись до нашого головного питання, зазначимо, що на своїй офіційній сторінці Федерація гандболу України, керуючись принципами доступності та повноти інформації, розмістила для ознайомлення юридичні висновки щодо законності та обґрунтованості рішення Федерації про перенесення звітно-виборного конгресу. Правники у своєму вердикті спиралися на Статут ФГУ, в якому записано, що тільки Президія ФГУ має повноваження призначати дату та місце проведення звітно-виборного конгресу ФГУ.

ЮРИДИЧНИЙ ВИСНОВОК ЩОДО ЗАКОННОСТІ ТА ОБГРУНТОВАНОСТІ ОКРЕМИХ РІШЕНЬ, ПРИЙНЯТИХ КЕРІВНИЦТВОМ ФЕДЕРАЦІЇ ГАНДБОЛУ УКРАЇНИ

ЮРИДИЧНИЙ ВИСНОВОК ЩОДО ПОВНОВАЖЕНЬ КЕРІВНИХ ОРГАНІВ ФЕДЕРАЦІЇ ГАНДБОЛУ УКРАЇНИ

Щоб нарешті припинити будь-які маніпуляції з іншого табору про легітимність-нелегітимність діючої Федерації гандболу України, ми надаємо для широкого загалу наступну інформацію.

Напередодні до ФГУ надійшов лист від Шевченківського районного управління юстиції у місті Києві, в якому йде мова про те, що ними прийнято рішення про відмову у повідомленні про зміни у складі керівних органів Федерації гандболу України. Це рішення спирається на ст. 14 Закону України «Громадські об’єднання», Порядку підготовки та оформлення рішень щодо громадських об’єднань.  Іншими словами, «конгрес 5 квітня 2014 року» визнаний таким, що є незаконним.

До цього листа була додана копія Наказу Шевченківського районного управління юстиції у місті Києві від 17 травня 2014 року за № 84-02-01:


Також правовий висновок «Щодо відповідності законам України та статуту повідомлення про зміни до статуту, зміни у складі керівних органів, зміну особи (осіб), уповноваженої представляти, зміну місцезнаходження Федерації гандболу України»:



Висновки Шевченківського районного управління юстиції у місті Києві тільки підтвердили законність та обґрунтованість рішень Президії ФГУ.

Зауважимо, що наступного засідання Президії ФГУ буде визначено місце проведення звітно-виборного конгресу ФГУ. Робота щодо підготовки заходу йде згідно плану. Тому просимо усі обласні федерації гандболу з усією серйозністю та максимальною відповідальністю поставитися до проведення конгресу ФГУ, призначеного на 6 вересня 2014 року, вчасно надавши до ФГУ, відповідно до Статуту ФГУ, протоколи засідань своїх федерацій.

Впевнені, що завдяки спільним зусиллям найближчий звітно-виборний конгрес ФГУ, на якому визначатиметься стратегічне майбутнє українського гандболу, пройде на найвищому організаційному рівні.

ФЕДЕРАЦІЯ ГАНДБОЛУ УКРАЇНИ

Источник