Компроміс між Україною та Румунією: відбірний турнір до ЧС-2019 пройде в Італії

12:10 | 17 августа 2017
Збірні України, Італії, Румунії та Фарерських островів - учасники третьої групи у відборі до ЧС-2019 - досягли згоди у форматі проведення кваліфікаційного турніру. Збірні України, Італії, Румунії та Фарерських островів - учасники третьої групи у відборі до ЧС-2019 - досягли згоди у форматі проведення кваліфікаційного турніру. Замість двоколових змагань з роз’їздами команди вирішили з’їхатись на триденний відбірний турнір в Італії в січні 2018 року. Ключову роль у такому рішенні зіграли особисті переговори між генеральним секретарем ФГУ Олександром Гладуном та президентом румунської Федерації Олександру Деду.

Олександр Гладун, генеральний секретар ФГУ:

«Вважаю, що з цієї групи ми маємо виходити, хоча також потрібно відзначити: Румунія зараз на великому підйомі. Зазначу, що на переможця групи ще очікуватимуть матчі плей-офф проти одного з дуже серйозних суперників. 

До нас у кваліфікаційну групу потрапила збірна Фарерських островів. Але справа в тому, що один квиток на переліт на Фарери коштує 2,5 тисячі євро. Це 55 тисяч євро на команду – витрати лише на переліт. Це незручно для всіх збірних. У такій ситуації Румунія запропонувала провести турнір у себе і навіть була згодна оплатити квитки на переліт всім командам. Зважаючи на те, як нам важливо вийти групи, ми також запропонували провести відбірний турнір у себе  - в Сумах.

Зрештою я зв’язався з президентом Федерації гандболу Румунії Олександру Деду – це знаменитий в минулому гравець, величезний лінійний, який виступав за «Барселону» і є неодноразовим переможцем Кубка європейських чемпіонів. Ми поговорили з ним чесно та відкрито. Я сказав, що розумію, що в разі проведення відбору в Румунії, у нас буде мало шансів. Він також визнав, що його команда навряд чи досягне успіху, якщо турнір проходитиме в Україні. Ми вирішили, що все має бути чесно і тільки насправді найсильніша команда матиме шанси далі у плей-офф відбору. Тому ми погодились провести відбір на, так би мовити, нейтральній території й звернулись до італійців з проханням взяти цей турнір до себе. Італія погодилась, вони зараз також намагаються популяризувати гандбол. Фарери також були не проти. Таким чином турнір взяла до себе Федерація гандболу Італії. Матчі пройдуть з 12 по 14 січня 2018 року. Місце ще не визначене, але я думаю, що це буде північ Італії.

Турнір в Італії – це хороший варіант для нас. Зазначу: аби виходити на чемпіонат світу, потрібно впевнено виступати у групі, адже надалі будуть матчі відбірного плей-офф, де суперник буде ще більш високого рівня. Якщо невпевнено грати у групі, то сподіватись на успіх в плей-офф буде дуже важко.

Чоловічу збірну і надалі тренуватиме Віталій Андронов. Не змінився головний тренер і жіночої збірної – Борис Чижов. Обидві команди минулого сезону хоча і не досягли потрібного результату, але показали дуже зрілий гандбол».



Відбір до чемпіонату світу-2019

На груповому етапі кваліфікації до чемпіонату світу-2019 чоловіча збірна України з гандболу зіграє проти збірних Румунії, Італії та Фарерських островів. Переможець групового турніру вийде до останнього етапу відбору – раунду плей-офф, матчі якого  пройдуть 8-10 та 12-14 червня 2018 року. Чемпіонат світу-2019 відбудеться з 10 по 27 січня в Німеччині та Данії. 

Склад кваліфікаційних груп став відомий під час жеребкування у Відні. Всього утворено шість груп. Їх переможці вийдуть де плей-офф відбору.

Група 3

Збірна  Румунії є 4-разовим чемпіоном світу. При цьому румуни не зуміли пробитись на останні три чемпіонати світу та не грали на останніх десяти чемпіонатах Європи. У відборі до Євро-2018 Румунія здобувала перемоги над Білоруссю та Польщею й на рівних билась із Сербією . Майже 20 років на великих турнірах не брала участь збірна Італії, жодного разу в історії не проходили кваліфікацію Фарери.
 
Прямі путівки до відбірного плей-офф, без участі у кваліфікації, отримають 12 з наступних 13 команд. Це збірні Австрії, Білорусі, Хорватії, Чехії, Іспанії, Угорщини, Македонії, Чорногорії, Норвегії, Словенії, Сербії та Швеції. Ще одна з цих команд проб’ється на ЧС-2019 через Євро-2018.

У відбірному раунді плей-офф буде утворено 9 пар. Їх переможці стануть  учасниками чемпіонату світу-2019. 

З європейських збірних у фінальній частині ЧС також зіграють Франція, як чинний чемпіон світу, Данія та Німеччина, як господарі турніру, а також чемпіон Європи-2018, або ж команда з найвищим місцем, у разі якщо чемпіоном стане Франція, Німеччина або Данія.

Всього на чемпіонаті світу-2019 зіграють 24 збірних. 13 з них представлятимуть Європу.

Сергій ЦУКІЛО
ФЕДЕРАЦІЯ ГАНДБОЛУ УКРАЇНИ



Источник