«Це стане великим проривом». Міні-гандбол стане інноваційним підходом до шкільної програми.

12:55 | 24 июля 2017
З першого вересня 2017 року в програмі українських загальноосвітніх навчальних закладів сподіваємось розпочне працювати варіативний модуль з міні-гандболу для учнів 1-4 класів. З першого вересня 2017 року в програмі українських загальноосвітніх навчальних закладів сподіваємось розпочне працювати варіативний модуль з міні-гандболу для учнів 1-4 класів. Ця ініціатива Федерації гандболу була підтримана президентом НОК Сергієм Бубкою, Національним університетом фізичного виховання і спорту України та погоджена  Міністерством освіти та науки України. Авторами методичного посібника з міні-гандболу для шкіл стали член Президії Федерації гандболу України Євген Петрушевський та доктор наук з фізичного виховання і спорту, професор, проректор з науково-педагогічної  роботи  Національного університету фізичного виховання і спорту України доктор наук з фізичного виховання і спорту, Ольга Борисова.
Ознайомитись з роботою та завантажити її можна за цим посиланням - https://goo.gl/5roQ3i
Чому шкільний міні-гандбол має стати проривом для нашого виду спорту розповів Євген Петрушевський:
«Проаналізувавши ситуацію в Україні за останні роки, ми дійшли до висновку, що ми зовсім втратили школу як джерело потрапляння дітей до гандболу. Ми довго не могли зрозуміти чому цей механізм більше не працює. Цей потік мав би поповнювати ДЮСШ, а згодом спортивні інтернати, збірні України.


Механізм перестав працювати. Причину, чому так сталось, багато фахівців називали у відсутності програми гандболу у школі.
Втім, коли ми взяли інформацію по Міністерству освіти та науки України, то побачили, що принаймні на папері гандбол у школі є. Варіативний модуль з курсом гандбольних занять присутній у шкільній програмі. Його не потрібно відроджувати чи затверджувати — він є!
Ми знову повернулись до питання  - чому ж він не працює? І ось коли ми вивчили зміст варіативного модулю і прочитали все, що було  написано у програмі, то відразу ж стало зрозуміло, що це глухий кут. Програма є абсолютно непридатною.
По-перше, вона призначена для учнів 5-9 класів. Але ж зрозуміло, що у 5 класі дитина вже більш-менш сформована і націлена або ненацілена на якийсь вид спорту. Якщо дитина до цього часу вже націлена на легку атлетику чи футбол, то її буде дуже важко залучити в гандбол. Зацікавлювати дітей нашим видом спорту потрібно раніше, вже в молодших класах, чого не було в старій програмі  

Другий момент ще більш важливий. Всі стандарти, які прописані у варіативному модулі з гандболу, взяті класичного дорослого гандболу. Наприклад, за шкільною програмою, заняття та ігри мають проводитись на майданчику розмірами  40 на 20 метрі, ворота мають бути 3 на 2 метри, також необхідні дев`ятиметрова лінія та шестиметровий воротарський майданчик. Втім всі, хто знає ситуацію зі школами і спортивними залами, розуміють, що дотриматись цих стандартів у нас просто неможливо. У нас не такі великі зали і обмеженні можливості щодо інвентарю. У варіативному моделі навіть прописана необхідність макетів захисників для тренувань, але звідки вчитель фізкультури їх може взяти?
Зрештою, ми зайшли в глухий кут: на папері вид спорту є у школах, а по факту займатися ним, викладати його неможливо, оскільки немає матеріально-технічної бази. Вчителі фізкультури, маючи можливість обирати між різними видами спорту для викладання, на жаль, віддавали перевагу не гандболу.


Якщо притримуватись старих норм, то вести тренувальний процес гандболу в обмеженому просторі наших шкільних залів дуже важко. Через це вчителі  навіть не розглядають наш вид для викладання у школі. Вони навіть не беруться за нього. Краще легка атлетика, футбол, баскетбол і волейбол — це все що потрібно дітям, а ще, щоб було без травм.
Коли ми все це проаналізували, то зрозуміли, що потрібно йти від простого. Дієвим  способом залучення дітей до гандболу в шкільних умовах має стати міні-гандбол. Від  Європейської федерації гандболу (EHF) та Міжнародної федерації гандболу (IHF) ми отримали методичні рекомендації з міні-гандболу.
Цей вид є простим, загальнодоступним, не вимагають великих приміщень та спеціального інвентарю, заняття проходять в ігровій формі. Ми почали компонувати свою методичну роботу з міні-гандболу для дітей 1-4 класу українських шкіл. Ці рекомендації будуть внесені у шкільний варіативний модуль.
Ця робота вже написана і пройшла всі атестації. Ми звернулись до Національного олімпійського комітету і отримали підтримку нашої ініціативи. Президент НОК Сергій  Бубка прочитав нашу роботу і дав свій рекомендаційний лист на ім`я Міністра освіти та науки Лілії Гриневич. Ми мали тривалі робочі зустрічі в  Інституті модернізації змісту освіти (ІМЗО) при Міністерстві освіти і науки. Разом з ІМЗО ми вдосконалили наш проект варіативного модулю міні-гандболу.


Було проведено чимало роботи і зрештою ми прийшли до того, що з першого вересня 2017 року для учнів 1-4 класу буде введений варіативний модуль з міні-гандболу на заняттях  з фізичної  культури. Це має стати великим проривом.
Міні-гандбол - це засіб фізичного розвитку дитини, її рухливості, спритності. Він  не вимагає додаткових матеріально-технічних витрат, натомість є захопливим, цікавим для дітей та викладачів.
Практично в усіх школах є зал 20 метрів на 12. Діти у віці учнів 1-4 класу прихильні до руху, гри. Перевага міні-гандболу також в тому, що на тренуванні дівчата та хлопці не розділяються, разом вони грають і під час матчів.
У віці 7-10 років дитина вже може набути прихильність до якогось виду спорту. І якщо в цьому віці дитина вже володітиме навичками гандболу, то є велика ймовірність, що вона і надалі займатиметься нашим видом, піде до ДЮСШ, можливо стане професійним спортсменом.
Таким чином ми охоплюємо велику аудиторію молодших класів і формуємо в них любов  до нашого виду спорту. Особисто хочу подякувати проректору НУФСУ О.В. Борисовой за підтримку та допомогу у написані методичної рекомендації»  


Завантажити та ознайомитись зі посібником “МІНІ-ГАНДБОЛ” для загальноосвітніх навчальних закладів та дитячо-юнацьких спортивних шкіл можна за цим посиланням https://goo.gl/5roQ3i.

Уривки з посібника “МІНІ-ГАНДБОЛ”
1. Мета та завдання занять Міні-гандбол – це гра, правила якої адаптовані для дітей у віці 7-10 років. У міні-гандболі заняття мають бути позитивними, без надмірних фізичних навантажень, базуватися на принципі масовості. Активну роль відіграє вчитель фізичної культури. Акцент робиться на гру, а не на матчеві зустрічі. Роль учителя обмежується контролем і допомогою у разі необхідності. В матчах немає судді, є керівник, який вчить і допомагає дітям під час гри.
2. Спрямованість занять з міні-гандболу У міні-гандболі діти грають на зменшених майданчиках, з меншими воротами, м’ячами та за спрощеними правилами. Це чудова гра для дітей, які починають займатись спортом. Акцент робиться на природний рух, біг, кидки, ловлю, балансування, стрибки, ходьбу, дриблінг. Застосовуються індивідуальна гра, гра змішаними командами. Хлопчики і дівчата навчаються діяти в групі, вчяться сприймати свої переваги та недоліки. В матчах немає підрахунку голів та визначення переможців. Для гравців основним є участь, а не перемога, що знижує психологічний тиск та агресію на майданчику. Головна мета – оздоровлення, масове залучення дітей молодшого шкільного віку, їх батьків, викладачів шляхом проведення фестивалів для отримання позитивного досвіду. Гра мотивує дитину до фізичної активності та занять спортом.


Всі фото – Сергій Цукіло ФЕДЕРАЦІЯ ГАНДБОЛУ УКРАЇНИ


Источник