«Головні герої — уболівальники». Олександр Гладун підбив підсумки сезону

11:40 | 24 июля 2017
Успіхи і невдачі жіночої та чоловічої збірних України, рівень вітчизняної Суперліги, розвиток дитячого гандболу, інтерес до матчів з боку вболівальників - цих та інших моментів у своєму коментарі щодо підсумків сезону 2016/2017 торкнувся генеральний секретар Федерації гандболу України Олександр Гладун. Успіхи і невдачі жіночої та чоловічої збірних України, рівень вітчизняної Суперліги, розвиток дитячого гандболу, інтерес до матчів з боку вболівальників - цих та інших моментів у своєму коментарі щодо підсумків сезону 2016/2017 торкнувся генеральний секретар Федерації гандболу України Олександр Гладун. 
Олександр Гладун, генеральний секретар Федерації гандболу України:
Дитячий гандбол
«Дитячий гандбол - це той фундамент, на якому ми тримаємося всі ці роки. Звичайно, на місцях у всіх є проблеми, але саме завдяки тренерам, які в ДЮСШ у маленьких містах практикують гандбол, все тримається на плаву упродовж останніх 25 років.
На протязі останніх років у Дитячій лізі беруть участь більше 50 дитячих команд Це великий плюс. Також ми провели пілотний проект «Шкільної гандбольної лігі України», особливістю “Шкільної ліги” є участь як хлопців, так і дівчат. У Києві з успіхом пройшов Фінал чотирьох першої в історії Всеукраїнської Шкільної ліги.
Підсумкове становище Шкільної ліги-2017 1. Южне (тренер Михайло Цап) 2. Запоріжжя (Сергій Яковенко) 3. Київ (Тетяна Косік) 4. Кам`янка-Бузька (Орест Кузмич).

Помітно, що в дитячому гандболі є поступ. На гандбольной карте України відкрились нові міста Вишгород (успішно працює Земляной Е.М.), Маріуполь, Суми, Кіровоградська область, Томашпіль. Жіночий чемпіонат України «Жіночий чемпіонат за своїм напруженням, непередбачуваністю був цікавішим за чоловічий, але, на жаль, рівень турніру не є вискоим через те, що всі найкращі гандболістки відразу ж їдуть за кордон. Неможна говорити, що все в жіночій Суперлізі погано. Незважаючи на складну ситуацію, чемпіонат є, з`являються молоді гравці, які поповнюють збірну.

Фото — Євген Кравс
Негатив у тому, що тільки одна команда в цьому сезоні заявилась у єврокубки. Це львівська «Галичанка».
Іншим, можливо дійсно, краще пропустити один рік, заощадити гроші, витратити їх на розвиток, ніж заявлятися і програвати в першому ж колі. Єврокубки це доволі великі витрати».
Чоловічий чемпіонат України
«В чоловічому чемпіонаті зберігається така ситуація, що «Мотор» (Запоріжжя) фактично грає в абсолютно своїй лізі. Це флагман нашого гандболу. Дуже добре, що у нас є клуб, який допомагає в  розвитку і популяризації всього українського гандболу завдяки своєму виступу в Лізі чемпіонів, завдяки показу своїх матчів, завдяки тому, що до нас приїжджають провідні європейські клуби.


Запорізький ZTR також команда серйозного рівня. Вони могли створити сюрприз, якби пройшли іспанський «Гранольєрс» у Кубку ЄГФ. У ZTR дуже сильна своя гандбольна школа. Якщо все буде нормально, вони про себе ще також найближчим часом гучно заявлять.
ЗНТУ-ЗАБ (Запоріжжя), ЦСКА (Київ) і маріупольський «Шахтар» - у протистоянні цих команд за третє місце з`явилася інтрига. Це дуже добре, адже в цих командах грає чимало молодих хлопців. Чим вищим є напруження у грі, тим більше у молоді можливостей прогресувати.
Ми вдячні клубу зі Львова - КДЮСШ-ЛДУФК. Вони розширили нашу географію. Будемо їм допомагати, адже у нас все занадто сконцентровано у південно-східній частині України Сподіваємося, що в наступному році сильнішою Суперлігу також зробить южненський «Портовик».
Чоловіча збірна України у відборі до чемпіонату Європи-2018
«Національні збірні це - вершина айсберга, на яку всі звертають увагу. І ми досить багато зробили, щоб всі вболівальники побачили виступи збірної по телебаченню. Чоловіча національна команда провела один з найкращих сезонів за останній час, незважаючи на те, що вона не виконала завдання потрапити на чемпіонат Європи. Були дуже яскраві ігри в Сумах, які показали, що цей склад може грати на рівних з найкращими командами, особливо в себе вдома. Помітно, що у цієї збірної є перспективи, є багато молодих гравців. Не пощастило отримати травми Євгену Буйненко, Дмитру Дорощуку, Роману Чичикало. Їх не вистачило, щоб гідно грати на виїзді, де нам двічі просто не вистачило сил. Для такої гри, яку нам запропонували чехи та ісландці вдома, нам забракло людей, щоб випустити на заміни, щоб вони підтримали темп.


Як відомо, не всі найсильніші гравці виявили бажання виступати у збірній. Я особисто цього абсолютно не розумію. Цим людям не цікаво ні минуле українського гандболу, ні його майбутнє. В цілому ж, сезон чоловічої збірної можна записати зі знаком плюс. Я дуже вдячний хлопцям, за ту самовіддачу, яку вони показали. Їх гра допомогла залучити в Сумах велику кількість уболівальників. Це теж великий позитив. У Європі багато хто оцінив гру нашої збірної».

Жіноча збірна України у відборі до чемпіонату світу-2018 «У жіночій збірній проблем з відмовами немає. Навпаки, всі хочуть грати, і бажаючих дуже багато. Вони телефонують, ображаються, якщо їх не викликають. Наша жіноча збірна показала себе дуже сильним бійцем, незважаючи на те, що також були проблеми зі складом і травмами.


Команда дуже стабільно виступила в кваліфікаційному турнірі в Словаччині, виграла там усі три матчі. Збірна лише трохи поступилася Іспанії в плей-офф за вихід на чемпіонат світу. Відзначу ще раз те величезне бажання, з яким наші дівчата, їдуть до збірної».
Уболівальники
«Головні герої цього сезону - це прості вболівальники з міста Суми. Хотілося б окремо подякувати керівництву області, міста, університету, всіх людей, які були причетні і допомагали в організації матчів національних збірних у Сумах.


Велика подяка Сумській Федерації гандболу, її президенту Роману Галеніну. Місто провело матчі на високому рівні. Так як уболівають за збірні у Сумах, не було дуже давно».
 
Источник