ЮНІ ВЧАТЬСЯ НА ПРИКЛАДІ ВЕЛИКОГО МАЙСТРА

20:40 | 09 мая 2015
9 травня в спорткомплексі Броварського вищого училища фізичної культури завершився V Міжнародний турнір юнацьких команд пам’яті Олега Великого. 9 травня в спорткомплексі Броварського вищого училища фізичної культури завершився V Міжнародний турнір юнацьких команд пам’яті Олега Великого. Незважаючи на складне становище в державі вдалося залучити вісім колективів (хлопці 2000 року народження), в тому числі гостей з Молдови.
Реальний внесок у зразкове проведення змагань зробили як офіційні організатори – Федерація гандболу України , мерія Броварів, керівництво училища, - так і спонсори, друзі нашого знаного земляка. Нагадаємо, що Олег Великий починав у цьому місті на Київщині,виступав за національні збірні України та Німеччини, став чемпіоном світу. Шлях до визнання торував з місцевого «Світлотехніка-Колоса», і на його прикладі зростали понад десяток випусків рідного навчального закладу.
Нинішній турнір виявив чимало здібних підлітків, та й самі ігри виявилися здебільшого видовищними, особливо плей-офф провідної четвірки. У півфіналах учні ДЮСШ профкому порту «Южний» здолали однолітків із СДЮШОР ЗТР – 23:19, а господарі майданчика – іншу запорізьку команду Спортшколи №3 – 32:20. Суто запорізька суперечка за «бронзу» принесла успіх вихованцям третьої ДЮСШ -26:20.
А далі був головний фінал між приморцями та броварчанами. Перша 25-хвилинка – 11:11. Рівновага була до останнього, проте за секунду (!) до сирени Микита Сивак приніс перемогу южненцям – 21:20. Гольову передачу він отримав від Анатолія Гусиніна. До речі, ці юнаки визнані кращим лівим півсереднім і розігруючим відповідно. Їхній партнер Степан Ніколюк перевершив усіх як лівий крайній. До перемоги привели команду з Одещини Віталій Халюза та Ірина Фунтова.
Друге місце у броварчан (тренери – Володимир Ковальчук та Віктор Горбаха). Приз кращому правому крайньому дістався Олександру Польогкому; Денис Руденко – кращий захисник, а Денис Чушкін –«найкорисніший». Ігор Турченко одержав одну з трьох нагород глядацьких симпатій (також ними удостоєні вищезгаданий Гусинін, плюс Ілля Чернов з Мелітополя).
Наставником третіх призерів є Сергій Серенко, команду юних ЗТРівців очолює Володимир Величко. Серед його підопічних: Олександр Онуфрієнко – кращий лінійний; Владислав Шелухов – кращий правий півсередній, Максим Лобчук – кращий воротар турніру. Й до того ж син відомого у недалекому минулому голкіпера – Володимира Лобчука.
В двох номінаціях поздоровлення отримав Тарас Міноцький (Волочиськ, Хмельницька область) – кращий бомбардир та «найцінніший» - MVP. Місце в його команди –п’яте, а столичний КСЛІ відстав на очко (їхня очна зустріч переможця не виявила – 21:21). Сьомими фінішували мелітопольці, котрі розійшлися миром з киянами (19:19) та виграли 34:30 в кишинівської «Фортуни».
Також журі, дізнавшись думку тренерів, оголосило кращих у складах команд-учасниць. Отже, Порт «Южний» -Владислав Шолпан; БВУФК – Дмитро Коваленко; ДЮСШ-3(Запоріжжя) – Владислав Бєлов; СДЮШОР ЗТР – Іван Черевко; м.Волочиськ – Ярослав Бойко; КСЛІ – Іван Романко; Мелітополь – Ренат Акмамбетов; «Фортуна» - Дмитрій Демко.
На урочистому закритті Меморіалу команди хвилиною мовчання віддали шану пам‘яті Майстру, привітали батьків і сестру Олега Великого, які спостерігали за фіналами. Нагородження провели перший віце-президент ФГУ, дворазова олімпійська чемпіонка Зінаїда Турчина, чемпіонка Олімпіади-1976 Галина Захарова, бронзова медалістка Ігор-2004 Олена Цигіца, член президії ФГУ Євген Петрушевський, директор БВУФК Олександр Чигирин, головний суддя турніру, арбітр ІГФ Валентин Вакула. 
Подарунки, крім того, одержали всі тренери, адже на них – майбутнє нашого гандбольного резерву. Не забули й про суддів матчів, це Валерій Лазарєв, Олег Володовський, Євген Зборщик, Олексадр Тибулевич. Дуже влучно сказала Галина Петрівна Захарова: «На цьому майданчику немає супротивників, є чесні конкуренти. А ви ще повинні берегти за межами поля наше гандбольне братство як справжні мужики. І прагнути бути такими бійцями-лицарями, яким був Олег Великий».
Підготував Євген КАРЕЛЬСЬКИЙ.
Источник