Представники УАФ розповіли ТСК Верховної Ради України про діяльність заводу «ФФУ Продакшн» та переваги штучного покриття власного виробництва

22:35 | 11 декабря 2019
Сьогодні, 11 грудня відбулося друге засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства керівництвом Української асоціації футболу.

Сьогодні, 11 грудня відбулося друге засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства керівництвом Української асоціації футболу.

Окрім членів ТСК, у засіданні також узяли участь представники УАФ, зокрема, віце-президент асоціації Тарас Герула, заступник генерального секретаря Андрій Бондаренко, адвокати Володимир Тимошенко та Андрій Романчук.

У рамках розгляду першого питання порядку денного голова ТСК Анатолій Костюх поінформував присутніх про отримані напередодні комісією нові звернення від різних громадських організацій. За його словами, викладена в цих зверненнях інформація напряму не стосується теми дослідження ТСК, але також варта уваги й розгляду, оскільки має відношення до діяльності колишнього керівництва Федерації футболу України. Зокрема, такі звернення стосувалися проекту будівництва бази національних збірних у селі Гореничі, що під Києвом.

Загалом друге засідання ТСК продемонструвало наявність у членів комісії дефіциту вичерпної інформації щодо ролі Української асоціації футболу та її дочірньої структури «ФФУ Продакшн» у реалізації державної програми будівництва футбольних полів і майданчиків, яка реалізовувалася протягом 2017—2018 років і яка зараз є одним із предметів дослідження ТСК. Цю прогалину вдалося заповнити інформацією, наданою під час засідання представниками УАФ.

Фото Павла Кубанова

Зокрема, віце-президент УАФ Тарас Герула довів до відома членів комісії повну хронологію виникнення ініціативи відновлення та розвитку футбольної інфраструктури в Україні, з якою ще у 2015 році на Конгресі ФФУ виступив президент асоціації Андрій Павелко, прийняття рішення щодо створення одного з інструментів її реалізації — побудови унікального заводу з виготовлення штучного покриття для полів та майданчиків за технологією німецької компанії Polytan, а також основних етапів затвердження й реалізації державної програми будівництва футбольних полів та майданчиків.

«У стратегії розвитку футболу, розрахованій до 2030 року, яку УАФ розробила разом із всесвітньо відомою компанією «Ернст енд Янг», одним із ключових напрямків був заявлений розвиток футбольної інфраструктури, — розповів Тарас Герула. — Запуск державної цільової програми, на нашу думку, мав би дати серйозний поштовх для реалізації цих планів. Так і сталося. У 2017-му та 2018 роках на цю програму було виділено більше 500 млн грн. Стільки ж мало бути виділено з місцевих бюджетів. Тобто половину вартості платила держава, половину — місцеві громади. Ми зі свого боку активно рекламували цю програму, закликали місцевих керівників долучатися й підтримувати її, адже йшлося про здоровий розвиток дітей та молоді з усіх регіонів. І ті, хто почув нас, виділив співфінансування з місцевого бюджету, пройшов відповідні процедури, зараз має у своєму розпорядженні сучасні спортивні майданчики та стадіони. Ми в асоціації з допомогою регіональних асоціацій ведемо моніторинг будівництва об’єктів футбольної інфраструктури з різних джерел фінансування. Так, лише у 2018 році було побудовано й прийнято в експлуатацію більше 500 майданчиків та 20-ти повнорозмірних полів. Хіба це не показник ефективності державної програми?»

Фото Павла Кубанова

Зі свого боку заступник генерального секретаря УАФ та директор «ФФУ Продакшн» Андрій Бондаренко розвіяв низку міфів, які протягом останніх двох років поширювалися у ЗМІ щодо заводу «ФФУ Продакшн» та будівництва футбольних майданчиків: «Користуючись нагодою, я хотів би спростувати декілька тез, які використовуються нашими опонентами. По-перше, на будівництво заводу й закупівлю обладнання для нього не використовувалися бюджетні кошти. Жодної копійки! Фінансування йшло з власних коштів Української асоціації футболу (тоді — Федерації футболу України).

По-друге, далеко не всі кошти, виділені з бюджету на реалізацію програми з будівництва полів (це більше мільярда гривень), пішли на закупівлю продукції, яку виготовляє завод «ФФУ Продакшн». Наша компанія має відношення лише до будівництва 66-ти майданчиків у Києві, які були здані у 2018 році. Загалом це трішки більше 80 млн грн.

Звіт про будівництво майданчиків у м. Києві у 2018 році

По-третє, нам закидають, що в Києві компанія «ФФУ Продакшн» не добудувала якісь майданчики. Наголошую ще раз — із часу створення по сьогоднішній день «ФФУ Продакшн» як підрядник будувала тільки 66 майданчиків. Усі вони були побудовані у 2018 році вчасно та якісно й введені в експлуатацію. У цьому можна пересвідчитися, відвідавши кожен із цих об’єктів. Діти тренуються на цих полях.

І ще один міф: у тендерних умовах не було вимоги купувати покриття для майданчиків саме виробництва нашого заводу. Ми такі самі учасники ринку, як і інші компанії. Але ми єдині на цьому ринку, чиї виробничі потужності знаходяться в Україні. Ми даємо гарантію на нашу сертифіковану продукцію. Завод «ФФУ Продакшн» уже виготовив більше 300 тис. квадратних метрів покриття, що відповідає найвищим вимогам.

Фото Павла Кубанова

На продукцію «ФФУ Продакш» дається гарантія вісім років! Який закордонний виробник штучної трави дасть вам такий гарантійний термін? Крім того, зазначу, що завод «ФФУ Продакшн» повністю належить Українській асоціації футболу. Усі 100% акцій. Не компанії з офшору, не фізичній особі, а Українській асоціації футболу. Або, говорячи більш зрозумілою мовою, — усім, хто має відношення до футболу нашої країни».

Головний міф стосовно президента УАФ Андрія Павелка на засіданні розвіяв адвокат Володимир Тимошенко, який поінформував присутніх про те, що на офіційний адвокатський запит до Генеральної Прокуратури України він отримав відповідь: кримінальних проваджень, в яких містяться відомості про притягнення Павелка Андрія Васильовича до кримінальної відповідальності в якості підозрюваного, не встановлено.

Протягом засідання представники УАФ передали ТСК чимало документів, які стосуються діяльності «ФФУ Продакшн», та запросили членів комісії в будь-який зручний для них час відвідати та ознайомитися з виробничим процесом на заводі з виготовлення штучного покриття. Також представники УАФ погодилися надати для ознайомлення всі наявні документи, які зацікавлять ТСК. Усі вже отримані від Української асоціації футболу дані й документи за одноголосним рішенням ТСК були долучені до матеріалів комісії. «Українська асоціація футболу була, є й буде абсолютно відкритою для громадськості та всіх контролюючих органів. Ми зацікавлені у всебічному й об’єктивному розслідуванні, яке встановить істину», — підкреслив Володимир Тимошенко.

Источник
Футбол 11:05 | 16 марта 2020 «Манчестер Сіті» Олександра Зінченка виступив з офіційною заявою Футбол 23:50 | 15 марта 2020 Прем’єр-ліга. «Шахтар» та «Динамо» розпочали другу частину чемпіонату із втрати очок Футбол 23:50 | 15 марта 2020 Перша ліга. Результативність «Руху», розчарування «Волині» й «Кременя» та форс-мажор «Авангарду» та «Агробізнесу» Футбол 16:35 | 15 марта 2020 «Гент» Пластуна, Безуса та Яремчука перебуває на карантині Футбол 16:35 | 15 марта 2020 Старт другого етапу чемпіонату України з футзалу в Екстра-лізі та Фіналу чотирьох Кубку України перенесено Футбол 11:50 | 15 марта 2020 Чемпіонат України серед дівочих команд WU-17: визначилися учасники фінального турніру Футбол 23:50 | 14 марта 2020 Прем’єр-ліга. «Олександрія» розпочала другий етап із вольової перемоги над «Колосом» Футбол 23:50 | 14 марта 2020 Ігор Харатін допоміг «Ференцварошу» здобути розгромну перемогу в чемпіонаті Угорщини Футбол 16:20 | 14 марта 2020 Наталія Зінченко: «Турнір в Іспанії був передусім надзвичайно інформативним» Футбол 16:20 | 14 марта 2020 Юнацька збірна України з футзалу U-19 проведе тренувальний збір в Ужгороді