Ліга чемпіонів серед жіночих команд: формат турніру із сезону-2021/2022

22:50 | 07 декабря 2019
Як УАФ вже повідомляла, Виконавчий комітет УЄФА на своєму засіданні в Ньйоні ухвалив рішення кардинально змінити формат жіночої Ліги чемпіонів і ввести централізований маркетинг.

Як УАФ вже повідомляла, Виконавчий комітет УЄФА на своєму засіданні в Ньйоні ухвалив рішення кардинально змінити формат жіночої Ліги чемпіонів і ввести централізований маркетинг.

За рішенням УЄФА в жіночій Лізі чемпіонів вводиться груповий етап із 16-ти команд, а також централізований маркетинг і організація телетрансляцій. Зміни затвердив Виконавчий комітет УЄФА на засіданні в Ньйоні 4 грудня. Це перше практичне застосування стратегії УЄФА з розвитку жіночого футболу #TimeForAction, яке ставить за мету подвоїти охоплення й цінність жіночої Ліги чемпіонів.

Кількість матчів зросте на 20%. Або на 39%, якщо не брати до уваги перший раунд, який проводиться у форматі міні-турнірів. Таким чином, у змаганнях стане більше матчів між рівними за класом суперниками, їхній рівень підвищиться, вони стануть більш привабливими для глядачів. УЄФА розробив новий формат у тісній співпраці з клубами й Асоціацією європейських клубів. Він встановить новий стандарт для міжнародних змагань серед жіночих клубів.

Головні зміни

Нинішню стадію 1/8 фіналу замінить груповий етап. У чотирьох групах по чотири команди кожна команда зіграє з кожною вдома й у гостях. По дві кращі вийдуть до чвертьфіналу.

У першому сезоні з новим форматом вісім ігрових днів (два у другому раунді, чотири на груповому етапі і два у чвертьфіналі) будуть заплановані на такі дати, щоб не перетинатися з іншими великими турнірами з футболу.

Топ-6 асоціацій (відповідно до жіночого клубного рейтингу УЄФА на початок попереднього сезону, тобто на літо 2020 року в разі із сезоном-2021/2022) представлятимуть по три команди, асоціації із сьомої по 16-у — по дві. Усі інші асоціації (серед яких наразі Україна) зможуть делегувати одну команду — національного чемпіона (як і раніше).

Груповому етапу передуватимуть два раунди, розбиті на Шлях чемпіонів і Шлях представників ліг, як у чоловічій Лізі чемпіонів. Завдяки цьому на груповому етапі будуть представлені мінімум 10 асоціацій. Перший раунд пройде у форматі групових міні-турнірів із півфіналами, матчем за третє місце й фіналом. У другому раунді пари суперників проведуть матчі вдома й на виїзді.

Формат турніру

Усі розклади погоджені з 50-а асоціаціями, чиї представники беруть участь у жіночій Лізі чемпіонів-2019/2020.

Розподіл путівок

Путівки до групового етапу

До групового етапу безпосередньо повинні потрапити чинний володар трофею й переможці трьох найсильніших чемпіонатів.

Путівки до другого раунду

Шлях чемпіонів: чемпіони національних асоціацій із рейтингом 4—6.

Шлях представників ліг: срібні призери національних асоціацій із рейтингом 1—6.

Путівки до першого раунду

Шлях чемпіонів: чемпіони національних асоціацій із рейтингом від 7 й нижче.

Шлях представників ліг: срібні призери національних асоціацій із рейтингом 7—16, а також бронзові призери національних асоціацій із рейтингом 1—6.

Шлях чемпіонів

Перший раунд (серпень)

Чемпіони, що стартують із цього раунду, будуть розподілені по міні-турнірах.

Турніри проходитимуть в одному місці у форматі одноматчевих півфіналів, за якими відбудуться матч за третє місце й фінал.

Переможці фіналів вийдуть до другого раунду.

Другий раунд (серпень/вересень)

Чемпіони асоціацій із рейтингом 4—6 і переможці першого раунду візьмуть участь у другому раунді, де будуть розбиті на пари й зіграють по матчу вдома й на виїзді.

Сім переможців Шляху чемпіонів вийдуть до групового етапу.

Шлях представників ліг

Перший раунд (серпень)

Бронзові призери національних асоціацій із рейтингом 1—6 і срібні призери національних асоціацій із рейтингом 7—16 будуть розподілені по чотирьох міні-турнірах.

Турніри проходитимуть в одному місці у форматі півфіналів, що складатимуться з одного поєдинку, за якими відбудуться матч за третє місце й фінал.

Переможці фіналів вийдуть до другого раунду.

Другий раунд (серпень/вересень)

Переможці першого раунду і срібні призери національних асоціацій із рейтингом 1—6 продовжать боротьбу у другому раунді, де будуть розбиті на пари й зіграють по матчу вдома й на виїзді.

П"ять переможців Шляху представників ліг вийдуть до групового етапу.

Груповий етап (жовтень, листопад, грудень)

На цій стадії переможці другого раунду приєднаються до клубів, що мають автоматичні путівки (чинний володар трофея й чемпіони трьох перших асоціацій у рейтингу).

16 клубів поділять на чотири групи по чотири команди.

У шести турах кожна команда у групі зіграє з кожною вдома й на виїзді.

По дві найкращі команди кожної групи отримають путівки до 1/4 фіналу.

Плей-офф (березень, квітень, травень)

Формат залишається незмінним: двоматчеві чвертьфінали й півфінали, а потім фінал з одного матчу в заздалегідь обраному місці. Планується, що фінал пройде у вихідні за тиждень до фіналу чоловічої Ліги чемпіонів.

Источник
Футбол 11:05 | 16 марта 2020 «Манчестер Сіті» Олександра Зінченка виступив з офіційною заявою Футбол 23:50 | 15 марта 2020 Прем’єр-ліга. «Шахтар» та «Динамо» розпочали другу частину чемпіонату із втрати очок Футбол 23:50 | 15 марта 2020 Перша ліга. Результативність «Руху», розчарування «Волині» й «Кременя» та форс-мажор «Авангарду» та «Агробізнесу» Футбол 16:35 | 15 марта 2020 «Гент» Пластуна, Безуса та Яремчука перебуває на карантині Футбол 16:35 | 15 марта 2020 Старт другого етапу чемпіонату України з футзалу в Екстра-лізі та Фіналу чотирьох Кубку України перенесено Футбол 11:50 | 15 марта 2020 Чемпіонат України серед дівочих команд WU-17: визначилися учасники фінального турніру Футбол 23:50 | 14 марта 2020 Прем’єр-ліга. «Олександрія» розпочала другий етап із вольової перемоги над «Колосом» Футбол 23:50 | 14 марта 2020 Ігор Харатін допоміг «Ференцварошу» здобути розгромну перемогу в чемпіонаті Угорщини Футбол 16:20 | 14 марта 2020 Наталія Зінченко: «Турнір в Іспанії був передусім надзвичайно інформативним» Футбол 16:20 | 14 марта 2020 Юнацька збірна України з футзалу U-19 проведе тренувальний збір в Ужгороді