Тренер віце-чемпіонів світу Сергій Овчаренко: «Задля нових перемог ми маємо підсилюватися»

21:05 | 23 июля 2019
Тренер паралімпійської збірної України Сергій Овчаренко поділився враженнями від виступу своєї команди на чемпіонаті світу.

Тренер паралімпійської збірної України Сергій Овчаренко поділився враженнями від виступу своєї команди на чемпіонаті світу.

Збірна України серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату повернулася з чемпіонату світу-2019, який проходив в іспанській Севільї, зі срібними нагородами. Про виступ на турнірі в інтерв’ю офіційному сайту УАФ розповів тренер віце-чемпіонів світу Сергій Овчаренко.

— Чого не вистачило вашим підопічним у фінальному матчі з росіянами? Може, перегоріли хлопці?

— Програш зумовили кілька факторів. За правилами, на полі має обов’язково бути один гравець першого класу інвалідності. Так от, наш основний голкіпер травмувався, і наш гравець першого класу значно поступався аналогічному гравцеві росіян. Також дався взнаки нелогічний гол, який ми зовсім не за грою пропустили на початку другого тайму. І, нарешті, варто врахувати, що російська збірна завжди була серед фаворитів. 

— А щодо інших матчів? Який поєдинок, окрім фіналу, був найскладнішим?

— Відверто кажучи, нам пощастило: у групі тільки збірна Аргентини була серйозного рівня та й суперник у чвертьфіналі нам дістався найслабший — Голландія.

— Як проходила підготовка команди до турніру?

— Дякуючи Укрцентру «Інваспорт», ми провели три збори в Новомосковську перед вильотом до Іспанії. Найбільша проблема — це відсутність своєї бази, адже, окрім основного поля, потрібні ще як мінімум тренажерна зала та запасне поле зі штучним покриттям.

— Що, на вашу думку, відіграє головну роль у такому потужному поступі українських паралімпійців на чемпіонатах світу, адже з 11-ти останніх форумів вони неодмінно повертаються з медалями?

— Рецепт простий: праця тренерів плюс неабияка мотивація самих спортсменів.

— У команді багато представників Дніпропетровської області.  Із чим це пов’язано?

— Я сам із Дніпра, доцент Придніпровської академії фізичної культури і спорту. Саме наш ВНЗ першим в Україні почав набирати спортсменів з інвалідністю у середині 90-х. Усе завдяки нашому ректорові, відомому боксерові часів СРСР Вікторові Григорійовичу Савченку. Саме тому таке широке представництво: наразі 12 випускників академії — паралімпійські чемпіони з футболу.

— Працювати тренерським дуетом легше чи це просто необхідність?

— Багато збірних мають тренерські штаби по 12 спеціалістів — Англія, США, Іран тощо. Нас лише п"ятеро разом із перекладачем, тренерів — двоє. Я працюю з командою, Юрій Тимофеєв — із воротарями.

— Чи плануються якісь кадрові зміни в команді? Як узагалі відбувається перегляд кандидатів?

— Задля нових перемог ми маємо підсилюватися. Зараз команда проходить період омолодження. Цей процес може затягнутися на рік-два. Кандидатів запрошуємо з чемпіонатів України. Також нам телефонують самі бажаючі з різних куточків країни. Їх ми також беремо на збори на перегляд.

— Які подальші плани тренерського штабу та збірної загалом?

— Наразі ми готуємося до кваліфікації чемпіонату світу 2021 року. Сам відбір пройде в Італії наступного року.

Роман Дяченко

Источник
Футбол 11:05 | 16 марта 2020 «Манчестер Сіті» Олександра Зінченка виступив з офіційною заявою Футбол 23:50 | 15 марта 2020 Прем’єр-ліга. «Шахтар» та «Динамо» розпочали другу частину чемпіонату із втрати очок Футбол 23:50 | 15 марта 2020 Перша ліга. Результативність «Руху», розчарування «Волині» й «Кременя» та форс-мажор «Авангарду» та «Агробізнесу» Футбол 16:35 | 15 марта 2020 «Гент» Пластуна, Безуса та Яремчука перебуває на карантині Футбол 16:35 | 15 марта 2020 Старт другого етапу чемпіонату України з футзалу в Екстра-лізі та Фіналу чотирьох Кубку України перенесено Футбол 11:50 | 15 марта 2020 Чемпіонат України серед дівочих команд WU-17: визначилися учасники фінального турніру Футбол 23:50 | 14 марта 2020 Прем’єр-ліга. «Олександрія» розпочала другий етап із вольової перемоги над «Колосом» Футбол 23:50 | 14 марта 2020 Ігор Харатін допоміг «Ференцварошу» здобути розгромну перемогу в чемпіонаті Угорщини Футбол 16:20 | 14 марта 2020 Наталія Зінченко: «Турнір в Іспанії був передусім надзвичайно інформативним» Футбол 16:20 | 14 марта 2020 Юнацька збірна України з футзалу U-19 проведе тренувальний збір в Ужгороді