Паулу Фонсека: «Статус фаворита потрібно підтвердити на полі»

15:05 | 14 мая 2019
Головний тренер «Шахтаря» Паулу Фонсека поділився очікуваннями від фіналу Кубку України та розповів про готовність команди до вирішального відрізку сезону.

Головний тренер «Шахтаря» Паулу Фонсека поділився очікуваннями від фіналу Кубку України та розповів про готовність команди до вирішального відрізку сезону.

— До фінального матчу ваша команда підходить у статусі фаворита протистояння. Як ви це розцінюєте?

— Це абсолютно нормально, що всі називають «Шахтар» фаворитом — ми є лідерами Прем’єр-ліги й будемо зустрічатися з командою з першої ліги. Але потрібно розуміти — це фінал, і ми повинні максимально поважати суперника. Вони дійшли до цього матчу, а значить, це достатньо кваліфікована та сильна команда. Упевнений, наші гравці усвідомлюють усю важливість цього поєдинку. Статус фаворита, про який усі говорять, ми повинні підтвердити на полі. Фаворит — для мене просто слово, а ось якщо ми дійсно кращі, то маємо повністю проявити себе, поважати суперника й підійти до цього матчу як до справжнього фіналу. Це вирішальна гра, і ми повинні бути на найвищому рівні, з якою б командою не зустрічалися.

— Можете пригадати свою реакцію, коли дізналися, що у фінал вийшов саме «Інгулець»?

— Не приховую, що для мене це був сюрприз. Адже у півфіналі вони грали із «Зорею», тому я, як і багато хто, очікував, що саме луганчани будуть у вирішальному матчі. Але «Інгулець» переміг і, повторюся, якщо вони виграли півфінал, то добре попрацювали. Кубок є Кубок. Наш випадок — не єдиний: у різних країнах були ситуації, коли команда з другого дивізіону проходить у фінал і навіть виграє трофей. До слова, останнього разу я зі своєю командою вилітав із розіграшу Кубка вже давно — чотири роки я не програю жодного кубкового матчу. Але прекрасно пам’ятаю, що коли я був у «Пасуш де Феррейрі», нас вибила команда з другої ліги. Це був останній раз, коли я програв у Кубку.

— Кадрові проблеми перед фінальним матчем якимось чином турбують вас?

— Ні, мене змушує переживати швидше те, що у гравців нашої команди може бути якась розслабленість. Вони можуть подумати так: раз суперник з першої ліги, то можна не напружуватися. Водночас я абсолютно впевнений, що наші футболісти чудово розуміють, що це фінал, і вони мають із повагою ставитися до суперника, аби здобути перемогу в цьому поєдинку. Потрібно розуміти, що немає команд, які виграють матчі заздалегідь. І гра «Інгульця» із «Зорею» — прекрасний приклад цього.

— Як позначається на команді відсутність Марлоса й чи вдалося вам перебудувати гру, щоб компенсувати цей чинник?

— На жаль, наприкінці сезону ми залишилися без кількох гравців, у тому числі й без Марлоса. Проте, навіть коли він грав, то був обмежений у своїх діях через травму, тому наразі «Шахтар» зміг впоратися з його відсутністю. Ми розуміємо, що команда залежить не від одного чи двох гравців, а від своєї колективної ідеї. І якщо ті хлопці, які виходять на поле, розуміють, що найголовніше — це колективна гра, то результат також буде позитивним. Незважаючи на відсутність кількох важливих гравців протягом частини сезону, хлопці, які виходили на поле, розуміли гру «Шахтаря» та добре справлялися зі своєю задачею. І я сподіваюся, що так буде завжди, якщо раптом один з основних футболістів не зможе вийти на поле.

— Що ви знаєте про суперників по фіналу?

— Бачив їхній матч із «Зорею» і можу сказати, що це команда з хорошою грою в обороні, вони агресивні й сильні фізично, якісно виходять у контратаку, коли є найменша можливість для цього. Зрозуміло, що в нас буде певний сценарій гри, де «Шахтар» обов’язково буде атакувати більше, але при цьому ми повинні бути дуже уважні до контратак «Інгульця».

— Як ви оцінюєте фінальний відрізок сезону в цілому, адже команда зараз близька до того, щоб виграти чемпіонат і Кубок?

— Нам важливо розуміти, що ми можемо бути близькі до перемоги, але ще не виграли. Думаю, команда усвідомлює, що це вирішальний момент сезону, коли в жодному разі не можна помилятися. І це найголовніше — щоб команда продовжувала бути сконцентрованою, сфокусованою і, перш за все, вмотивованою. Потрібно розуміти, що саме зараз розігрується весь сезон. Ми дуже багато працювали, щоб досягти успіху, і ми близькі до нього, але потрібно продовжувати перемагати.

Источник
Футбол 11:05 | 16 марта 2020 «Манчестер Сіті» Олександра Зінченка виступив з офіційною заявою Футбол 23:50 | 15 марта 2020 Прем’єр-ліга. «Шахтар» та «Динамо» розпочали другу частину чемпіонату із втрати очок Футбол 23:50 | 15 марта 2020 Перша ліга. Результативність «Руху», розчарування «Волині» й «Кременя» та форс-мажор «Авангарду» та «Агробізнесу» Футбол 16:35 | 15 марта 2020 «Гент» Пластуна, Безуса та Яремчука перебуває на карантині Футбол 16:35 | 15 марта 2020 Старт другого етапу чемпіонату України з футзалу в Екстра-лізі та Фіналу чотирьох Кубку України перенесено Футбол 11:50 | 15 марта 2020 Чемпіонат України серед дівочих команд WU-17: визначилися учасники фінального турніру Футбол 23:50 | 14 марта 2020 Прем’єр-ліга. «Олександрія» розпочала другий етап із вольової перемоги над «Колосом» Футбол 23:50 | 14 марта 2020 Ігор Харатін допоміг «Ференцварошу» здобути розгромну перемогу в чемпіонаті Угорщини Футбол 16:20 | 14 марта 2020 Наталія Зінченко: «Турнір в Іспанії був передусім надзвичайно інформативним» Футбол 16:20 | 14 марта 2020 Юнацька збірна України з футзалу U-19 проведе тренувальний збір в Ужгороді