ФФУ та збірна України подякували вболівальникам з української діаспори у Великій Британії

14:05 | 25 апреля 2019
Цими днями в Ковентрі місцеві етнічні українці організували фестиваль спорту «Діаспорта».

Цими днями в Ковентрі місцеві етнічні українці організували фестиваль спорту «Діаспорта».

Історичний зв’язок зі збірною

Українська діаспора у Великій Британії має давні зв’язки з національним футболом. Саме наші британці в далекому 1996 році організували перший масовий виїзд уболівальників на матч збірної України. Було це на старті відбору до чемпіонату світу 1998 року, під час зустрічі з командою Північної Ірландії, коли тренери, гравці та керівний склад тодішньої ФФУ були приємно шоковані потужним виконанням національного гімну на трибунах арени в Белфасті.

Значну групу вболівальників з усієї Англії зібрали уродженець Ковентрі Влодко Гнатів та канадський українець, який на той час мешкав у цьому ж британському місті, Тарас Цюряк. Без Інтернету та ґаджетів вони зуміли організувати діаспору по всій Великій Британії — на гру приїхало понад 400 етнічних українців! Не маючи жодної символіки футбольної збірної, українці вдяглися у вишиванки та шаровари, взявши із собою великий барабан, який на тривалий час став символом синьо-жовтої підтримки на різних аренах світу.

Фото Олександра Гливинського

Молодша генерація організовує фестиваль

Тодішня діаспора дала приклад уболівання наступним поколінням синьо-жовтих фанів. Приємно, що в самій Британії за старшою генерацією підросла й молодша. І тепер значна група підтримки під назвою Kozaks мандрує Європою за національною командою.

Фото Олександра Гливинського

Цими днями в Ковентрі, де на сьогодні мешкає близько 500 українців, один з ініціаторів сучасного фанівського руху Степан Лучка організував фестиваль спорту «Діаспорта». На цю подію до Західного Мідленду прибуло чимало етнічних українців, зокрема з Лондона та Бредфорда, що традиційно відзначаються фанатською активністю.

Вітання від ФФУ, збірної України та НОКу

Особисті привітання діаспорянам від президента Федерації футболу України Андрія Павелка та головного тренера збірної України Андрія Шевченка привіз прес-секретар національної команди Олександр Гливинський. Вагомість фестивалю підтверджує й вітальний лист його учасникам від президента НОК України Сергія Бубки. У соцмережах фестиваль підтримали гравці збірної України, зокрема Євген Коноплянка, Олександр Зінченко, Андрій Пятов, Андрій Ярмоленко, Тарас Степаненко, а також відомі атлети Василь Вірастюк, Олександр Абраменко, Дмитро Підручний, Олена Підгрушна та інші.

Спортивні та культурні активності

Під час проведення спортивних конкурсів учасники фестивалю розіграли в тому числі й футболки гравців національної команди та сувеніри ФФУ. Зібрані від лотереї кошти діаспора планує спрямувати на благочинні проекти.

Фото Олександра Гливинського

«В обід на футбол, а ввечері — на концерт!» — це гасло яскраво підтверджує синергію спортивних та культурних інтересів української діаспори, яка, до слова, гуртує людей різних поколінь.

 

Відвідавши матч третього за рангом британського дивізіону League One за участю двох «українських» команд, «Ковентрі» та «Бредфорда» (перемогу здобули господарі), увечері синьо-жовті гаряче підтримували виступ в Українському клубі гурту Cov Kozaks. Сформований повністю з уродженців Ковентрі, колектив виконує українські народні пісні в оригінальній роковій обробці. Усі шестеро учасників гурту — палкі вболівальники збірної. Вони вже придбали квитки на найближчі поєдинки у Львові й обов’язково приїдуть підтримати рідну збірну в протистояннях із Сербією та Люксембургом.

Фото Олександра Гливинського

Источник
Футбол 11:05 | 16 марта 2020 «Манчестер Сіті» Олександра Зінченка виступив з офіційною заявою Футбол 23:50 | 15 марта 2020 Прем’єр-ліга. «Шахтар» та «Динамо» розпочали другу частину чемпіонату із втрати очок Футбол 23:50 | 15 марта 2020 Перша ліга. Результативність «Руху», розчарування «Волині» й «Кременя» та форс-мажор «Авангарду» та «Агробізнесу» Футбол 16:35 | 15 марта 2020 «Гент» Пластуна, Безуса та Яремчука перебуває на карантині Футбол 16:35 | 15 марта 2020 Старт другого етапу чемпіонату України з футзалу в Екстра-лізі та Фіналу чотирьох Кубку України перенесено Футбол 11:50 | 15 марта 2020 Чемпіонат України серед дівочих команд WU-17: визначилися учасники фінального турніру Футбол 23:50 | 14 марта 2020 Прем’єр-ліга. «Олександрія» розпочала другий етап із вольової перемоги над «Колосом» Футбол 23:50 | 14 марта 2020 Ігор Харатін допоміг «Ференцварошу» здобути розгромну перемогу в чемпіонаті Угорщини Футбол 16:20 | 14 марта 2020 Наталія Зінченко: «Турнір в Іспанії був передусім надзвичайно інформативним» Футбол 16:20 | 14 марта 2020 Юнацька збірна України з футзалу U-19 проведе тренувальний збір в Ужгороді