Руслан Ротань: «Ми настроюємося на важкий цикл. Перед нами стоїть завдання, і ми маємо його виконати»

12:50 | 18 марта 2019
Головний тренер молодіжної збірної України U-21 Руслан Ротань у день першого березневого збору команди, яка вже сьогодні вирушить до Туреччини, провів прес-конференцію на столичному НСК «Олімпійський».

Головний тренер молодіжної збірної України U-21 Руслан Ротань у день першого березневого збору команди, яка вже сьогодні вирушить до Туреччини, провів прес-конференцію на столичному НСК «Олімпійський».

— Дякую усім, що прийшли. Кажу наперед, ми завжди відкриті для спілкування.

 Руслане Петровичу, як ви оціните рівень суперників у найближчих матчах? Як їх можна співставити з опонентами по відбору на Євро-2021?

— У першу чергу ми будемо дивитися на себе. Познайомимося із хлопцями, доведемо підопічним наші вимоги.

Яка клубна школа України найсильніша у плані роботи з молоддю?

— Не секрет, що більшість талановитих гравців вибирають «Шахтар» або «Динамо». Однак здібні гравці є по всій Україні, фактично усі представляють Прем’єр-лігу. Ми спостерігаємо за усіма та готові до співпраці з кожним.

У який футбол гратиме «молодіжка» під вашим керівництвом?

— Наш пріоритет — підготовка хлопців до національної збірної. Ми будемо до цього прагнути, працювати, братимемо приклад із головної команди країни.

Чи ви консультувалися з Андрієм Шевченком?

— У нас було зібрання місяць назад. Головний тренер озвучив усі вимоги, які потрібні для майбутніх гравців національної збірної. У нас є прямий зв’язок.

Щодо легіонерів молодіжної збірної. Чому Станіслав Біленький не потрапив до списку викликаних?

— Ми слідкуємо за ним. Хотілося б, щоб у нього було більше ігрової практики. Це гравець непоганого рівня. Натомість цього разу ми викликали інших виконавців. Наприклад, нашою знахідкою став Богдан Мілованов. У збірній є проблема із правим захисником, і ми знайшли необхідного  футболіста у хіхонському «Спортінгу». Він відповідає нашим вимогам, ми на нього розраховуємо. Також ми почули хороші відгуки про Богдана від тренера іспанської команди.

Максим Різьє пройшов через юнацьку збірну, має гарні якості, виступає за «Кошице». Потенційно це гравець пристойного клубу та національної команди. Євген Сердюк — бомбардир, який багато забиває. Зараз він не грає у першій команді «Боавішти», але у нього все попереду. У хлопця є потенціал, ми так само на нього розраховуємо.

У нашій відбірній групі на Євро-2021 немає явного фаворита. Це плюс чи мінус для команди?

— Група рівна і цікава для нас. У першу чергу треба розуміти, що з такими суперниками необхідно віддати усе наше бажання, усі уміння. Ми настроюємося на важкий цикл. Перед нами стоїть завдання, і ми маємо його виконати.

Чи суворий тренер Руслан Ротань?

— Я не диктатор, люблю діалог із хлопцями. На зборі у Туреччині будемо безпосередньо спілкуватися з кожним гравцем. Хлопці повинні розуміти один одного і тренерський штаб. Задача наставника — розкрити талант футболіста, дати можливість йому прогресувати і потрапити до національної збірної. Зі свого боку ми зробимо усе можливе.

У списку лише два нападники. Це такий план чи криза на позиції?

— Якщо це проблемна позиція для національної збірної, то вона стосується і молодіжної. У нас є достатньо форвардів, однак паралельно проходять збори команд U-19 і U-20, тому ми вирішили розставити пріоритети.

Серед гравців, яких ви викликали, є абсолютні дебютанти гравці, які не пройшли через юнацькі збірні. Це сміливий крок. Чи буде продовження, будуть нові кандидати?

— Було б краще, якби усі гравці приходили через юнацькі команди. Однак ми дивимося на їхні сьогоднішні показники і готовність. Ми прагнемо, аби ці футболісти у майбутньому грали за національну збірну. 

Як ви ставитеся до розширення географії матчів молодіжної збірної? 

— Я би дуже хотів, щоб команда їздила по всій Україні, і проводила свої матчі не лише у Києві або Харкові. У Запоріжжі дуже гарні умови, хотілося би зіграти у Дніпрі, адже для мене це не просто місто. Львів — чудове місто з гарною підтримкою. Однак вибір місця залежить не лише від мого бажання, а й від переговорів. Будемо по-максимуму використовувати ті можливості, які нам запропонують організатори.

Як у «молодіжці» збираються обирати капітана?

— Хотів би, щоби це було нашим спільним рішенням — хлопців і тренерського штабу. Такий гравець повинен мати лідерський характер, добре контактувати з наставниками.

Усі ми знаємо про традиції, які склалися у національній збірній. Чи буде щось подібне у молодіжній?

— Я підтримую подібні ініціативи, однак ми лише сьогодні зібралися уперше. Полетимо до Анталії і вже там вирішимо, які у нас будуть традиції. Вони обов’язково будуть, адже атмосфера дуже важлива для колективу. 

Чи немає у вас хвилювання перед тренерським дебютом?

— Буду неправим, якщо скажу, що не переживаю. Однак це хороше хвилювання, пов’язане з новим викликом. Я дуже сподіваюся на своїх помічників і на хлопців, на те, що ми будемо однією сім’єю. 

У вас є можливість для експериментів у Туреччині. Чи будете ви використовувати гравців на різних позиціях?

— Я позитивно ставлюсь до універсалізації, однак уже в процесі вирішимо.

У якому стані Назарій Русин, який мав проблеми зі стегном?

— Він вирушає з нами, у розташуванні збірної за ним спостерігатимуть лікарі. Назарій учора забив, тож має гарний настрій. А позитивні емоції допомагають з відновленням.

Источник
Футбол 11:05 | 16 марта 2020 «Манчестер Сіті» Олександра Зінченка виступив з офіційною заявою Футбол 23:50 | 15 марта 2020 Прем’єр-ліга. «Шахтар» та «Динамо» розпочали другу частину чемпіонату із втрати очок Футбол 23:50 | 15 марта 2020 Перша ліга. Результативність «Руху», розчарування «Волині» й «Кременя» та форс-мажор «Авангарду» та «Агробізнесу» Футбол 16:35 | 15 марта 2020 «Гент» Пластуна, Безуса та Яремчука перебуває на карантині Футбол 16:35 | 15 марта 2020 Старт другого етапу чемпіонату України з футзалу в Екстра-лізі та Фіналу чотирьох Кубку України перенесено Футбол 11:50 | 15 марта 2020 Чемпіонат України серед дівочих команд WU-17: визначилися учасники фінального турніру Футбол 23:50 | 14 марта 2020 Прем’єр-ліга. «Олександрія» розпочала другий етап із вольової перемоги над «Колосом» Футбол 23:50 | 14 марта 2020 Ігор Харатін допоміг «Ференцварошу» здобути розгромну перемогу в чемпіонаті Угорщини Футбол 16:20 | 14 марта 2020 Наталія Зінченко: «Турнір в Іспанії був передусім надзвичайно інформативним» Футбол 16:20 | 14 марта 2020 Юнацька збірна України з футзалу U-19 проведе тренувальний збір в Ужгороді